Σε αναβρασμό βρίσκονται από χθες οι γυναικείες φυλακές του Ελαιώνα Θηβών λόγω του θανάτου κρατούμενης. Συγκεκριμένα, μια 42χρονη κρατούμενη μεταφέρθηκε στις 9:00 το πρωί στο Νοσοκομείο της Θήβας και μισή ώρα μετά κατέληξε.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναφέρει: «Σήμερα το πρωί 42χρονη κρατούμενη του Καταστήματος Κράτησης Γυναικών Ελαιώνα Θηβών διακομίσθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε τοπικό Νοσοκομείο, όπου κατέληξε. Διενεργείται έρευνα για τα αίτια και τις συνθήκες του θανάτου της, ο οποίος, σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση του ιατρού του Καταστήματος Κράτησης, αποδίδεται σε παθολογικά αίτια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως οι συγκρατούμενές της καταγγέλλουν ότι η 42χρονη πέθανε ενώ είχε εμφανίσει συμπτώματα κορωνοϊού για τα οποία δεν θερμομετρήθηκε, ενώ της χορηγήθηκε απλώς παρακεταμόλη. Μάλιστα έβαλαν φωτιά σε κάποια στρώματα κι εξέδωσαν την παρακάτω ανακοίνωση: 

«Σήμερα, 9 Απριλίου, η κρατούμενη Αζιζέλ Ντενίρογλου πέθανε στο θάλαμό της, αβοήθητη, ενώ αντιμετώπιζε και καρδιολογικά προβλήματα καθώς και υψηλό πυρετό, ενώ όλο το βράδυ εκλιπαρούσε για βοήθεια, είχε πόνους στο στήθος και δεν μπορούσε να αναπνεύσει. Σύμφωνα με μαρτυρίες, δεν τη θερμομέτρησαν καν και αγνοούμε τα πραγματικά αίτια του θανάτου της. Η υπεύθυνη υπάλληλος βάρδιας υπηρεσίας την απείλησε με αναφορά, γιατί την ενοχλούσε. Το άψυχο σώμα της συγκρατούμενής μας το έσυραν έξω με σεντόνι, μπροστά στα σοκαρισμένα μάτια όλης της πτέρυγας.Το τραγικό γεγονός έγινε στην Ε΄ πτέρυγα, που στοιβάζονται περίπου 120 άτομα.

»Οι κρατούμενες εξεγέρθηκαν και η εξέγερση εξαπλώθηκε σε όλη τη φυλακή. Πριν από ένα μήνα πέθανε μία άλλη κρατούμενη. Η εγκληματική αδιαφορία για τις κρατούμενες και την υγεία τους, έχει ως αποτέλεσμα, για πολλές κρατούμενες η έκτιση των ποινών τους, να καταλήγει σε θανατική καταδίκη. Την ευθύνη για το θάνατο της κρατούμενης την έχει η κυβέρνηση και το Υπουργείο. Ζητάμε, να αποφυλακιστούν άμεσα ασθενείς, μωρομάνες με τα παιδάκια τους και ηλικιωμένοι, που θεωρούνται ευπαθείς ομάδες, δηλαδή συνολικά το 1/3 των κρατουμένων. Δεν θα επιστρέψουμε στα κελιά μας, μέχρι το τέλος!».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, με κείμενο που έφθασε στο zougla.gr, καταγγέλλεται ότι, λόγω των κινητοποιήσεων που έκαναν οι κρατούμενες για τον θάνατο της συγκρατούμενής τους, δέχτηκαν την ιδιαίτερη «περιποίηση» από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Συγκεκριμένα αναφέρεται:

«Με το που ανακοίνωσαν την απόφασή τους για συνέχιση των κινητοποιήσεών τους οι κρατούμενες της φυλακής δέχτηκαν την ιδιαίτερη ‘’περιποίηση’’ από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, αυτή που είχε διακοπεί… χθες το απόγευμα μετά την εξέγερση. Και όπως έγινε γνωστό έστειλε επίσης στο νοσοκομείο αρκετές κρατούμενες.

»Οι χθεσινοβραδινοί όμως μαζικοί και ανελέητοι ξυλοδαρμοί δεν είχαν προηγούμενο. Χτυπήθηκε ακόμα και επιληπτική γυναίκα με σφοδρότητα στο κεφάλι. Είναι προφανώς η απάντηση του υπουργείου και της φυλακής στα δίκαια αιτήματά τους. Λίγες ημέρες μετά από την έκθεση κόλαφο της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα Δικαιώματα και της επιτρόπου ΝΤΑΝΤΖΑ ΜΙΓΙΑΤΟΒΙΤΣ καθώς και την έκθεση της τριμελούς αντιπροσωπείας του ΟΗΕ για τις αυθαίρετες κρατήσεις, τις συνθήκες εγκλεισμού, για τον υπερπληθυσμό στις φυλακές, τα αστυνομικά τμήματα και τα κέντρα κράτησης κ.λπ., που περιγράφονται στην έκθεση κόλαφο/προκαταρκτική ανακοίνωση που εξέδωσε, μετά τη 10ήμερη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Ελλάδα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης