Στις καλένδες των υπευθύνων φαίνεται να έχει γραφτεί το μείζον θέμα των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων της Πάτμου.

Οι κάτοικοι του νησιού αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, ειδικά σε θέματα υγείας, βιώνοντας καθημερινά την απομόνωση και την εγκατάλειψη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έλλειψη γιατρών, Κέντρα Υγείας υπό διάλυση, ασθενοφόρα-ερείπια, δρομολόγια καραβιών «επιτρεπόντων καιρικών συνθηκών» είναι μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν την κατάσταση με την οποία έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι οι κάτοικοι, οι οποίοι, προκειμένου να ακουστούν τα αιτήματά τους, έφτασαν στο σημείο να κρατήσουν όμηρο τον διοικητή του νοσοκομείου της Λέρου.

«Είδος πολυτελείας» οι γιατροί

«Άστραψε και βρόντηξε» ο δήμαρχος του νησιού, κ. Γρηγόρης Στόικος, ο οποίος, μιλώντας στο zougla radio και στην εκπομπή «Πέτρα Σκανδάλου», έκανε λόγο για συνθήκες οι οποίες συναντώνται μόνο σε «τριτοκοσμικές» χώρες. 

Σοκ προκαλεί ο ισχυρισμός του δημάρχου ότι το νησί έχει να το επισκεφθεί παιδίατρος τα τελευταία πέντε χρόνια, με αποτέλεσμα οι γονείς να αναγκάζονται να μεταφέρουν τα παιδιά τους στον Πειραιά, στη Ρόδο ή στη Σάμο. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα μικρά παιδιά έχουν να κάνουν εμβόλιο πέντε χρόνια. Για να κάνουμε μικροβιολογικές εξετάσεις, πρέπει να ταξιδέψουμε στον Πειραιά, στη Ρόδο ή στη Σάμο. Δηλαδή πρέπει να ξοδέψουμε λεφτά για να κάνουμε μια απλή εξέταση» ανέφερε ο κ. Στόικος.

Υπό διάλυση βρίσκεται και το Κέντρο Υγείας του νησιού, καθώς φιλοξενεί μόνο έναν παθολόγο και -ενίοτε- έναν ή δύο αγροτικούς γιατρούς από τη Λέρο. 

Ασθενοφόρα… δολοφόνοι

Τραγελαφικά είναι και τα όσα ισχύουν για τα ασθενοφόρα ή μάλλον το ασθενοφόρο το οποίο βρίσκεται στην περιοχή.

Πρόκειται για ασθενοφόρο-ερείπιο, το οποίο, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει ο δήμαρχος, δεν πληροί ούτε τους βασικούς κανόνες ασφαλείας.

Αρκεί να αναφέρουμε ότι, έπειτα από εξέταση της κατάστασής του οχήματος, το Κ.Τ.Ε.Ο. αναγκάστηκε να κρατήσει τις πινακίδες του και να το αποσύρει, καθώς διαπίστωσε ότι η κατάσταση στην οποία βρισκόταν ήταν τραγική.

Ωστόσο, η Πολιτεία ανταποκρίθηκε και έστειλε νέο ασθενοφόρο, το οποίο όμως δεν είχε και μεγάλες διαφορές από το προηγούμενο.

Όπως καταγγέλλει ο δήμαρχος Πάτμου, υπήρξε και περιστατικό όπου η πόρτα του οχήματος αποκολλήθηκε και έπεσε στην άσφαλτο. 

«Μας έφεραν καινούργιο ασθενοφόρο και μας είπαν να μην το ”περάσουμε” από Κ.Τ.Ε.Ο., γιατί θα το κρατήσουν και αυτό. Τα φορεία είναι σχισμένα και άχρηστα. Ένας υπάλληλος μου λέει…  δήμαρχε φοβάμαι να μπω στο ασθενοφόρο. Κάνε κάτι» τονίζει ο κ. Στόικος εξοργισμένος.  

Καράβια… «αραιά και που»

Κατάσταση-μπάχαλο κυριαρχεί και στα δρομολόγια των καραβιών που εξυπηρετούν τις ανάγκες του νησιού.

Ο δήμαρχος επισημαίνει ότι την περιοχή την επισκέπτεται κάποιο καράβι περίπου κάθε έξι μέρες, ανάλογα με τις…  καιρικές συνθήκες που επικρατούν.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το τελευταία καράβι που επισκέφθηκε το νησί εμφανίστηκε σήμερα μετά από έξι μέρες (το προηγούμενο είχε πάει την προηγούμενη Πέμπτη).

«Το καράβι ήρθε την προηγούμενη Πέμπτη και σήμερα ήρθε το επόμενο. Έρχεται κάθε έξι ή επτά μέρες. Δεν νοιάζεται κανείς για μας. Η ανοχή τελείωσε» υπογραμμίζει. 

Δείτε όλη τη συνέντευξη του κ. Στόικου

Επιμέλεια : Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης