Πάνω από 4.000 κρατούμενοι στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, εκ των οποίων 1.500 στις φυλακές Κορυδαλλού, πραγματοποιούν από την προηγούμενη Δευτέρα απεργία πείνας, ζητώντας να αποσυρθεί το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τις φυλακές τύπου Γ΄.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δικηγόροι αλλά και επιστημονικοί φορείς, όπως η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), τονίζουν ότι οι φυλακές τύπου Γ΄ συνιστούν «μετάβαση από το μοντέλο του σωφρονισμού στο μοντέλο της απόλυτης εξουδετέρωσης, αν όχι στο μοντέλο μιας ακραίας εκδικητικής λογικής».

Στην απεργία πείνας συμμετέχουν: 1.500 κρατούμενοι από τον Κορυδαλλό, 550 από την Πάτρα, 120 από την Κέρκυρα, 100 από τον Αυλώνα, 400 από τα Γρεβενά, 240 από τον Δομοκό, 300 από τη Λάρισα, 200 από την Άμφισσα, 50 από το Ναύπλιο, 280 από τα Χανιά, 120 από τα Τρίκαλα, 80 από τις Σέρρες και 120 από το Μαλανδρίνο.

Οι κρατούμενοι ζητούν:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

1) Την απόσυρση του νομοσχεδίου για τις φυλακές τύπου Γ΄.

2) Οι άδειες και οι αναστολές να αποτελούν αναφαίρετο δικαίωμα όλων των κρατουμένων.

3) Να εφαρμοστεί η ισονομία για όλους. Όλοι οι κρατούμενοι που έχουν καταδικαστεί με τιμή ισόβιας κάθειρξης για ναρκωτικά με βάση τον παλιό νόμο 3459/2006 να έχουν τη δυνατότητα να ξαναδικαστούν με τον νέο νόμο και τις ευεργετικές του διατάξεις για τους χρήστες (4139/2013).

4) Να εφαρμοστεί το δικαίωμα της συζυγικής επίσκεψης. Στη φυλακή σού στερούν την ελευθερία.
Όμως στις ελληνικές φυλακές σου στερούν ακόμα και το χαμόγελο της ανθρώπινης επικοινωνίας και επαφής με τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης ισχύουν οι συζυγικές επισκέψεις και μόνο στην Ελλάδα ο κρατούμενος στερείται την ανθρώπινη επικοινωνία.

5) Να σταματήσει, τώρα, η διαρκής ομηρία των απελάσεων. Εκατοντάδες μετανάστες κρατούμενοι, ενώ έχει λήξει η ποινή τους, παραμένουν φυλακισμένοι λόγω της γραφειοκρατίας των πρεσβειών. Ζητούν την αποφυλάκιση αυτών των κρατουμένων.

«Θα το πάμε μέχρι τέλους»

Το zougla.gr συνομίλησε με κρατουμένους των φυλακών Γρεβενών και Τρικάλων, οι οποίοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν την απεργία πείνας μέχρι το νομοσχέδιο για τις φυλακές τύπου Γ΄ να αποσυρθεί.

«Το Υπουργείο Δικαιοσύνης κωφεύει»

Στο πλευρό των φυλακισμένων βρίσκεται και η «Πρωτοβουλία για τα δικαιώματα των κρατουμένων», η οποία σε δελτίο τύπου που εξέδωσε την περασμένη Τρίτη αναφέρει ότι «το Υπουργείο Δικαιοσύνης τηρεί σιγή ιχθύος».

«Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, κατά τη συνήθη τακτική του, τηρεί σιγή ιχθύος για τις κινητοποιήσεις των κρατουμένων, όμως η φωνή τους ξεπερνάει τα κάγκελα και τα τείχη των φυλακών. Σε λίγες μέρες το νομοσχέδιο έκτρωμα θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή, και ουδείς από τους πολιτικούς ιθύνοντες δεν λαμβάνει υπόψη τη γνώμη των κρατουμένων, αυτών που θα υποχρεωθούν να επιβιώσουν στις φυλακές-ταφόπλακα».

«Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων χαιρετίζει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των κρατουμένων και για μια ακόμα φορά δηλώνει ότι συμπαραστέκεται στους απεργούς πείνας με όλες της τις δυνάμεις» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης