Κρίθηκε συνταγματικός... λίγο πριν καταργηθεί ο νόμος Διαμαντοπούλου

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου 2015, 17:55
Κρίθηκε συνταγματικός... λίγο πριν καταργηθεί ο νόμος Διαμαντοπούλου
Λίγο προτού καταργηθεί από τη νέα κυβέρνηση, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της, ο νόμος Διαμαντοπούλου για το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων... κρίθηκε συνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου αποφάσισε ότι δεν παραβιάζει τις διατάξεις του Συντάγματος το νομοθετικό πλαίσιο για το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων (ηλεκτρονική ψηφοφορία, εκλογική διαδικασία ανάδειξη μελών των συμβουλίων των ΑΕΙ, κ.λπ.).

Οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν με τις υπ΄ αριθμ. 519-525/2015 αποφάσεις τους ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς 19 Πανεπιστήμιων, τεσσάρων πρυτάνεων, δυο αντιπρυτάνεων και 49 πανεπιστημιακών δασκάλων, που ζητούσαν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι υπουργικές αποφάσεις για την ηλεκτρονική ψηφοφορία ανάδειξης των οργάνων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, την  ταξινόμηση ψήφου, την διαδικασία εκλογής συμβούλων διοίκησης, κ.λπ.

Οι πανεπιστημιακοί ισχυρίζονταν ότι το επίμαχο νομοθετικό πλαίσιο παραβιάζει το άρθρο 16 του Συντάγματος που καθιερώνει την ακαδημαϊκή ελευθερία και το αυτοδιοίκητο των Α.Ε.Ι., ενώ ως επιχείρημα επικαλούνταν και το γεγονός ότι υπήρχε  πρόβλεψη εκλογής εξωτερικών μελών, μη πανεπιστημιακών που  θα διοικούν τα ΑΕΙ μαζί με τους πανεπιστημιακούς.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου 2015, 17:55