Εβδομάδα σημαντικών αποφάσεων για το αν θα χαλαρώσουν ή όχι τα μέτρα περιορισμού με το άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας και της εκπαίδευσης είναι αυτή που αρχίζει σήμερα. Πολλά θα κριθούν στη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων, που θα γίνει την Τετάρτη και στην οποία θα εξεταστούν τα υγειονομικά δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή.

Οι επιστήμονες και η κυβέρνηση κρατούν δύο δεδομένα στα χέρια τους, τα οποία θα έχουν μεγάλο ειδικό βάρος όταν θα έρθει η ώρα των αποφάσεων. Το πρώτο είναι η λειτουργία του ΕΣΥ, το οποίο βρίσκεται στα όριά του. Περισσότεροι από 700 πολίτες νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, ένας αριθμός που δοκιμάζει τις αντοχές του συστήματος υγείας και δεν είναι σίγουρο ότι θα μειωθεί σημαντικά το επόμενο διάστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δεύτερο είναι η διάθεση των self tests από τις αρχές του Απριλίου, τα οποία οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν δωρεάν μία φορά την εβδομάδα. Η απόφαση να γίνονται υποχρεωτικά στους μαθητές, στους εκπαιδευτικούς και στους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο και τον τουρισμό προκαλεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι, τουλάχιστον στα σχολεία και στα καταστήματα, τα νέα κρούσματα θα εντοπίζονται γρήγορα, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Πότε ανοίγει το λιανεμπόριο

Με αυτά τα στοιχεία στο τραπέζι, το πρώτο βήμα είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου, με επικρατέστερες ημερομηνίες την 5η ή τη 12η Απριλίου. Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, επισήμανε ότι «έγινε ήδη μια προσυζήτηση την Παρασκευή (26/3), όπου παρουσιάσαμε αναλυτικά το πώς θα λειτουργήσει η διαδικασία του οικιακού τεστ, που πιστεύουμε ότι θα δώσει μία σημαντική ενίσχυση στη διαδικασία του εντοπισμού και της ιχνηλάτησης των θετικών κρουσμάτων -κυρίως των ασυμπτωματικών κρουσμάτων- εντοπίζοντας πιο εύκολα εκείνους που νοσούν αλλά δεν το γνωρίζουν, συνεπώς μέσα στην εβδομάδα θα συζητήσουμε τις ημερομηνίες. Τοποθετούμε για τις αρχές Απριλίου την επανέναρξη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων με προτεραιότητα στο λιανεμπόριο και την εκπαίδευση κι από εκεί και πέρα, στα μέσα Απριλίου, και στην εστίαση σε εξωτερικούς χώρους». Ένα ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν τα μαγαζιά θα λειτουργήσουν όπως τα σούπερ μάρκετ, με αποστολή μηνύματος στο 13032, ή αν θα επιλεγεί το click away ή το click in a shop.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι συζητείται για τα σχολεία

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, το Υπουργείο Παιδείας πιέζει έντονα για άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων στις 5 Απριλίου. Ο χρόνος μετράει αντίστροφα, ειδικά για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, οι οποίοι έχουν μπροστά τους τις πανελλαδικές εξετάσεις. Με δεδομένη την υποχρεωτικότητα του self test στην εκπαίδευση, το άνοιγμα των σχολείων σχεδιάζεται να γίνει ακόμα και στις περιοχές που βρίσκονται σε «βαθύ κόκκινο». Πάντως, για τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά δεν γίνεται, τουλάχιστον προς το παρόν, καμία συζήτηση για το άνοιγμά τους.

Σχετικά με την εστίαση, οι ειδικοί προσανατολίζονται στην πρόταση για άνοιγμα σε ημερομηνίες προς το τέλος του Απριλίου, καθώς θέλουν να υπάρχει χρονική απόσταση από το άνοιγμα των σχολείων και των καταστημάτων. Εκτιμούν επίσης ότι στο τέλος του Απριλίου ο καιρός θα είναι καλύτερος και θα επιτρέπει στα καταστήματα να φιλοξενήσουν θαμώνες σε εξωτερικούς χώρους.

Αυτή την εβδομάδα ίσως συζητηθεί και το θέμα της χαλάρωσης του περιορισμού των διαδημοτικών μετακινήσεων για κάποιες δραστηριότητες, ωστόσο είναι ένα ζήτημα που σαφώς βρίσκεται πιο πίσω στις προτεραιότητες, σε σύγκριση με τα σχολεία και το λιανεμπόριο.  

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης