Κρίσιμη Σύνοδος των Πρυτάνεων

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2012, 18:27
Κρίσιμη Σύνοδος των Πρυτάνεων
Μία από τις πιο σημαντικές συνεδριάσεις της Συνόδου Πρυτάνεων αρχίζει απόψε στην Πάτρα, με «οικοδεσπότη» τον προεδρεύοντα, πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, Γιώργο Παναγιωτάκη.

Επί τάπητος τίθεται το σχέδιο «Αθηνά», δηλαδή ο νέος χάρτης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Οι πρυτάνεις έχουν κληθεί από το υπουργείο Παιδείας (όπως και οι πρόεδροι των ΤΕΙ) να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους για τις επικείμενες αλλαγές σε σχολές και σε τμήματα. Σύμφωνα με το «Αθηνά», θα υπάρξουν συγχωνεύσεις, μετονομασίες ακόμη και καταργήσεις σχολών και τμημάτων.

Οι πρυτάνεις αναμένουν στη συνεδρίαση της Συνόδου και τον υπουργό Παιδείας, προκειμένου να τους διευκρινίσει τους σχεδιασμούς και τις προθέσεις του υπουργείου και να προσδιορίσει τον χρονικό ορίζοντα για την ολοκλήρωση των μεταβολών.

Πάντως, οι υποψήφιοι στις πανελλαδικές εξετάσεις του Μαΐου του 2013, θα διαγωνιστούν έχοντας υπόψη τον νέο χάρτη των σχολών. Έτσι, το θέμα της αναδιάταξης του χώρου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αναμένεται να αναδειχθεί σε κύριο και κεντρικό ζήτημα συζητήσεων τις αμέσως επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, στόχος είναι η ορθολογικότερη κατανομή των σχολών και τμημάτων των ιδρυμάτων, που θα φέρει θετικές συνέπειες και στην οικονομική τους κατάσταση.

Επειδή, όμως, τα οικονομικά των Πανεπιστημίων, ολοένα και λιγοστεύουν, έχει γεννηθεί η ανάγκη της όσο το δυνατόν καλύτερης αξιοποίησης των πόρων και των κονδυλίων κάθε ιδρύματος.

Προς αυτή την κατεύθυνση το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει τη λειτουργία πενταμελούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων, (task force), που θα βοηθήσει τα πανεπιστήμια στην καλύτερη και προσφορότερη αξιοποίηση των πόρων τους.

Ξεχωριστό θέμα συζήτησης θα είναι ο τελευταίος νόμος, που αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων κολεγίων, ενώ η διαθεσιμότητα των υπαλλήλων που εργάζονται με σχέση Ιδιωτικού Δικαίου (ΙΔΑΧ) αποτελεί κομβικό σημείο για την εύρυθμη λειτουργία των ιδρυμάτων, ορισμένα από τα οποία υποστηρίζουν ότι αν γίνουν οι απολύσεις μπαίνει σε κίνδυνο η ομαλή συνέχιση της λειτουργίας τους.

Αύριο το βράδυ αναμένεται να δοθεί συνέντευξη Τύπου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Πάτρας.
Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2012, 18:29