Κρήτες οινοποιοί: Ισχυρό πλήγμα στο ελληνικό κρασί ο φόρος που επιβάλλεται

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2015, 00:31
Κρήτες οινοποιοί: Ισχυρό πλήγμα στο ελληνικό κρασί ο φόρος που επιβάλλεται
Ως ισχυρό πλήγμα στο ελληνικό κρασί, χαρακτηρίζουν οι Κρήτες οινοποιοί την επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο εμφιαλωμένο κρασί με ανοικτή επιστολή που απηύθυναν προς τους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στην επιστολή τους εκφράζουν την έντονη αντίδρασή τους, δεδομένου όπως αναφέρουν, σε καμία οινοπαραγωγική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υφίσταται αντίστοιχος φόρος, καλλιεργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

Επίσης, τονίζουν «ότι το εμφιαλωμένο κρασί αποτελεί προϊόν πλήρους καθετοποίησης με αποτέλεσμα να πλήττονται όλα τα εμπλεκόμενα επαγγέλματα του οινικού κλάδου, μέσα στους οποίους προσμετρούνται 200.000 αμπελουργοί, πάνω από 700 οινοποιητικές μονάδες με πάνω από 20.000 εργαζόμενους και πολλοί άλλοι τομείς, οι οποίοι συνδράμουν από το αμπέλι στο τελικό προϊόν».

Στην ανοικτή επιστολή τους, ακόμη υπογραμμίζουν ότι «ο κλάδος της οινοποιίας, παρ΄όλες τις δυσκολίες της περιόδου αυτής, εξακολουθεί να παράγει, να υποστηρίζει την αγροτική οικονομία, να κάνει συγκροτημένες προσπάθειες εξωστρέφειας με απτά αποτελέσματα, να δημιουργεί εθνική ταυτότητα στο χώρο της αγροτικής οικονομίας και να διατηρεί εν γένει μια δυναμική την οποία λίγοι παραγωγικοί κλάδοι σήμερα διαθέτουν».

Σύμφωνα με τους οινοποιούς της Κρήτης, «η πλειονότητα των οινοποιητικών επιχειρήσεων είναι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, εκσυγχρονισμένες στο μέγιστο με επενδύσεις οι οποίες είχαν την προοπτική της ανάπτυξης πριν την περίοδο της κρίσης και όπου όλος ο σχεδιασμός τους έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό».

Επίσης, σημειώνουν ότι τοπική (ελληνική) αγορά εξακολουθεί να είναι η κύρια βάση απορρόφησης της παραγωγής του κλάδου, παρά την αύξηση των εξαγωγών την τελευταία δεκαετία, σημειώνοντας δε το σημαντικό ρόλο που παίζει η τουριστική αγορά της χώρας, η οποία αποτελεί αφ’ ενός σημαντική βάση κατανάλωσης και αφ’ ετέρου γνωριμίας με το προϊόν, με ότι προφανή αντίκτυπο έχει αυτό στις εξαγωγές.

Διαβάστε επίσης:

Επίσημα «κλείδωσε» η αντικατάσταση του ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση με τη φορολόγηση των τυχερών παιγνίων, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2015, 16:42

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2015, 00:35