Κρήτη: Αναβλήθηκε η δίκη για την κλοπή Mινωικού Kούρου

Κρήτη: Αναβλήθηκε η δίκη για την κλοπή Mινωικού Kούρου
Τον ερχόμενο Δεκέμβριο θα εκδικαστεί τελικά η υπόθεση αρχαιοπηλίας ενός Mινωικού Kούρου, η χρηματική αξία του οποίου ανέρχεται στο 1.300.000 ευρώ.

Στο εδώλιο του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης επρόκειτο να καθίσουν τη Δευτέρα 12/3 τέσσερις Λασιθιώτες, οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση που αποκαλύφθηκε τον Μάιο του 2015.

Ωστόσο, το δικαστήριο ανέβαλε τη δίκη για τον Δεκέμβριο του 2018, καθώς δεν μπόρεσε να δώσει το «παρών» για να καταθέσει ως μάρτυρας αστυνομικός που είχε ασχοληθεί με την εξιχνίαση της υπόθεσης.

Υπενθυμίζεται ότι κατηγορούμενοι είναι τέσσερα άτομα με καταγωγή από την ευρύτερη περιοχή της Σητείας.

Οι τρεις εξ αυτών κατηγορούνται για υπεξαίρεση αρχαίου μνημείου από δράστες που ενήργησαν κατ’ επάγγελμα από κοινού, καθώς και για απόπειρα διάθεσης αρχαίου μνημείου.

Ο τέταρτος των κατηγορουμένων βαρύνεται με την κατηγορία της άμεσης συνέργειας στην απόπειρα διάθεσης. Οι τέσσερις άνδρες που εμπλέκονται στην υπόθεση, έπεσαν στα χέρια των Διωκτικών Αρχών στα τέλη Μαΐου του 2015.

Λίγες εβδομάδες πριν τελικά πέσουν στο «δόκανο» των Αρχών, οι κατηγορούμενοι είχαν μπει σε στενό… κλοιό από την Αστυνομία, η οποία παρακολουθούσε προσεκτικά τις κινήσεις τους και την κατάλληλη στιγμή έδρασε: Οι τέσσερις Κρητικοί συνελήφθησαν στις 28 Μαΐου του 2015.

Λίγη ώρα πριν καταλήξουν με χειροπέδες, δύο από τους κατηγορούμενους φέρονται να είχαν δείξει σε δύο υποψήφιους αγοραστές το αγαλματίδιο. Πρόκειται για έναν 41χρονο κι έναν 35χρονο.

Την ίδια ώρα, δύο ακόμη άνδρες, -επίσης- 41 και 35 ετών, φέρονται να είχαν το ρόλο του παρατηρητή-τσιλιαδόρου.

Τελικά, οι αστυνομικοί που τους είχαν στήσει καρτέρι ενήργησαν αστραπιαία και συνέλαβαν και τους τέσσερις άνδρες, οι οποίοι δεν προέβαλαν καμία αντίσταση.

Το αρχαίο ειδώλιο απεικoνίζει έναν Kούρο σε στάση λατρείας. Το χάλκινο αγαλματίδιο έχει ύψος 30 εκατοστών και φέρει φύλλα χρυσού στα κάτω άκρα και το αριστερό γόνατο.

Όπως είχε γίνει γνωστό, ο κούρος ανήκει στη νεοανακτορική περίοδο (1700-1450 π.Χ.).Πρόκειται, για το μεγαλύτερο μινωικό χάλκινο ειδώλιο που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα.

Εξάλλου, σημειώνεται ότι το 2016, η αρμόδια Επιτροπή που είχε συσταθεί, εκτίμησε τη χρηματική αξία του αγαλματιδίου, στο 1.300.000 ευρώ!

Πηγή: neakriti

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 13 Μαρτίου 2018, 03:55