Η τελευταία κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή των Χανίων δημιούργησε πολλά προβλήματα σε υποδομές και καλλιέργειες που σταδιακά με την άμεση κινητοποίηση του συνόλου του κρατικού μηχανισμού, της Περιφέρειας και των Δήμων περιορίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα «τραυμάτισαν» και την ιστορία του τόπου καθώς μεταξύ των γεφυρών που κατέρρευσαν είναι αυτή και του ποταμού Κερίτη στην είσοδο του χωριού Αλικιανός. Ταυτόχρονα, όμως ανέδειξε την αλληλεγγύη των αλλοδαπών πολιτών που διαμένουν στην περιοχή και αισθάνονται κομμάτι της τοπικής κοινωνίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η γέφυρα του ποταμού Κερίτη που κατασκευάσθηκε την περίοδο 1907-1911 από τον Ελευθέριο Βενιζέλο αποτελεί νεώτερο μνημείο. Είναι πετρόκτιστη με τρία τόξα. Δίπλα στο χώρο αυτό την πρώτη Αυγούστου 1941 οι Γερμανοί εκτέλεσαν 118 άνδρες που ήταν όλοι κάτοικοι της περιοχής.

Η ανέγερσή της πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ενός προγραμματισμού για τη βελτίωση της οδοποιίας, με έμφαση στις γέφυρες. Σχεδιάστηκε από το μηχανικό Χρήστο Τσολίνα, που επηρεάστηκε από ανάλογα γαλλικά έργα. Δημοπρατήθηκε στις 20-11-1907 και κατασκευάστηκε από τον αρχιτέκτονα Αναστάσιο Λογοθέτη από τα Κύθηρα με τη συμμετοχή των κατοίκων του Αλικιανού. Ολοκληρώθηκε το 1911, όταν και εγκαινιάστηκε από τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα και η έλλειψη ουσιαστικής συντήρησης όλα αυτά τα χρόνια συνέτειναν στην κατάρρευση της στις 25 Φεβρουαρίου 2019.

Η εικόνα της κατεστραμμένης γέφυρας εκτός από τον προβληματισμό, όλων δημιούργησε και έντονα συναισθήματα. Και παράλληλα ανέδειξε το μεγαλείο πολιτών που ήρθαν από άλλες χώρες στην περιοχή, απασχολούνται σε αγροτικές και άλλες εργασίες και ζουν ως κομμάτι της κοινωνίας με τις οικογένειές τους. Ο λόγος για την Κοινότητα των Αλβανών Μεταναστών των Χανίων που γνωστοποίησε την πρόθεσή τους να συμμετάσχει αφιλοκερδώς στο δύσκολο έργο για αποκατάσταση της ιστορικής γέφυρας «επιστρατεύοντας» τους 110 έμπειρους εργατοτεχνίτες που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην περιοχή. Μάλιστα την πρόθεσή τους αυτή την καταθέτουν και εγγράφως στον Δήμο Πλατανιά και στην Περιφέρεια Κρήτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία αυτή, που δείχνει και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας μετά την κατάρρευση του μνημείου.

Πιστεύουμε ότι με την επιτάχυνση των διαδικασιών που δρομολογούνται σε όσο το δυνατόν μικρότερο χρονικό διάστημα η γέφυρα θα στηθεί ξανά», δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης.

Για την πλήρη ανακατασκευή της γέφυρας έχει ήδη δεσμευτεί η κυβέρνηση δια στόματος του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη που επισκέφθηκε την περιοχή μια μόλις ημέρα μετά την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Σπίρτζης, προχωρούν άμεσα οι διαδικασίες για την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ των υπουργείων Υποδομών και Πολιτισμού, της Περιφέρειας Κρήτης και των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων του νησιού. Αντικείμενο της σύμβασης θα είναι η σύνταξη μελέτης για την αποκατάσταση του μνημείου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης