Προβλήματα σε περιοχές κυρίως της Ανατολικής Κρήτης προκάλεσε το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει το νησί με βασικό χαρακτηριστικό τις ισχυρές βροχοπτώσεις ειδικά στην περιοχή του Ηρακλείου.

Στην περιοχή Γούδουρα Σητείας, υδροστρόβιλος «σήκωσε» θερμοκηπιακές καλλιέργειες σε έκταση περίπου 40 στρεμμάτων, προκαλώντας παράλληλα ζημιές σε υποδομές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καταπτώσεις χωμάτινων όγκων αναφέρθηκαν στο οδικό δίκτυο από Άγιο Νικόλαο προς Ελούντα, Ηράκλειο προς Μεσσαρά, Πέτρα Σελί προς Ομαλό και στο εθνικό οδικό δίκτυο από Κολυμπάρι προς Κίσαμο.

Σε επιφυλακή βρίσκεται το σύνολο του κρατικού μηχανισμού καθώς και τα τμήματα πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας και των δήμων, ενώ καλούνται οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αποφεύγοντας τις άσκοπες μετακινήσεις.

Βάρκα προσγειώθηκε σε θερμοκήπιο – Ανεμοστρόβιλος «χτύπησε» τη Σητεία
Απίστευτο σκηνικό στη Σητεία όπου παραγωγοί έχασαν το βιος τους.Μπροστά σε ένα απίστευτο σκηνικό βρέθηκαν οι παραγωγοί στο Γούδουρα Σητείας. Ανεμοστρόβιλος «χτύπησε την περιοχή με αποτέλεσμα ακόμα και βάρκες να προσγειωθούν σε θερμοκήπια.Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι ανάλογο καθώς στην Ιεράπετρα κατά καιρούς οι θυελλώδεις νοτιάδες έχουν σηκώσει από θερμοκήπια μέχρι …θερμοσίφωνες.
Πάντως οι παραγωγοί της Σητείας περίπου στις 4 τα ξημερώματα του Σαββάτου διαπίστωσαν οι ισχυροί νότιοι άνεμοι κυριολεκτικά «ξήλωσαν» και σε κάποιες περιπτώσεις «σήκωσαν» ολόκληρα θερμοκήπια.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες 40-50 στρέμματα καλλιεργειών που περιλαμβάνουν αγγούρια, μελιτζάνες και μικρά τοματίνια έχουν καταστραφεί εντελώς.
Οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση καθώς είδαν ξαφνικά όλη τους την περιουσία να χάνεται. Συγκεκριμένα υπήρξε ακόμα και θερμοκήπιο το οποίο «ξήλωσαν» εξολοκλήρου οι άνεμοι με αποτέλεσμα όταν έφτασε στο θερμοκήπιό του ο παραγωγός, να μην βρει ούτε την υποδομή, αλλά ούτε την καλλιέργειά του, αφού είχε μείνει μόνο το χώμα.
Έκτακτη συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις 12 το μεσημέρι για να διαμορφωθεί ακριβής εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής και για λήψη αποφάσεων, υπό την αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου.
Πάντως μικροπροβλήματα υπάρχουν και σε περιοχές του δήμου Ιεράπετρας με πτώσεις βράχων και αντικείμενα που παρασύρθηκαν στο δρόμο.
Βιάννος: «Τόσο νερό έχουμε να δούμε πάνω από ένα χρόνο»
Ευτυχία στη Βιάννο αφού οι πολυπόθητες βροχές ήρθαν να απαλλάξουν την περιοχή από την ξηρασία
Θεού δώρο η σημερινή βροχή για τον Δήμο Βιάννου, αφού τον τελευταίο -τουλάχιστον- χρόνο η κατάσταση είναι απελπισΠλημμύρισαν σπίτι και εργοστάσιο μετά την καταρρακτώδη βροχή.
Το neakriti.gr επικοινώνησε με τον Δήμαρχο Βιάννου κ. Μπαριτάκη ο οποίος δεν μπορούσε να κρύψει τη χαρά του για τον καιρό σήμερα στην περιοχή.Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά ότι «τόσο νερό στη Βιάννο έχουμε να δούμε πάνω από ένα χρόνο. Και θέλουμε κι άλλη βροχή. Έβρεχε όλο το βράδυ και το ξημέρωμα, αλλά από τον ουρανό καταλαβαίνει κανείς πως θα ξαναβρέξει σήμερα».
Ο κ. Μπαριτάκης τόνισε πως έχει ρίξει πάνω από 50 χιλιοστά νερού στη Βιάννο, κάτοικοι και αγρότες όμως περιμένουν και θέλουν ακόμα μεγαλύτερο ύψος βροχής.Η κακοκαιρία έφερε κατολισθήσεις
Η έντονη βροχόπτωση, ωστόσο, έφερε και κάποια προβλήματα στον Δήμο Βιάννου τα οποία αποκαταστάθηκαν ταχύτατα.
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο «είχαμε κάποιες κατολισθήσεις στο επαρχιακό δίκτυο, πέτρες έπεσαν σε κάποια σημεία του δρόμου. Όμως συνεργείο του Δήμου μετέβη και το πρόβλημα αποκαταστάθηκε πλήρως, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας».Οι βροχοπτώσεις την Παρασκευή στην Ελλάδα
Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης έως τις 22:30, κατεγράφησαν στις περιοχές:
Κάβος Μαλέα 39 mm,
Ασκύφου Χανίων38 mm,
Λεβίδι Αρκαδίας 30 mm,
Ασή Γωνιά Χανίων 28 mm,
Φαράγγι Σαμαριάς 27 mm,
Σαμαριά 24 mm,
Στεμνίτσα Αρκαδίας και
Σπήλι Ρεθύμνου 23 mm.
Πυροσβέστες έσπευσαν για απάντληση υδάτων στην Κίσαμο
Έδειξε τα «δόντια» του ο καιρός στη δυτική Κρήτη όπου καταγράφηκαν ισχυρές βροχοπτώσεις. Αποτέλεσμα ήταν ένα σπίτι και ένα εργοστάσιο κατασκευής αλουμινίου στην Κίσαμο να πλημμυρίσουν. Στους δύο χώρους χρειάστηκε η συνδρομή της πυροσβεστικής για απάντληση υδάτων και έτσι συνολικά 2 οχήματα με 2 άνδρες έσπευσαν στο σημείο για να απομακρύνουν τα νερά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Πάντως ο δήμος Χανίων βρίσκεται σε επιφυλακή λόγω της επιδείνωσης του καιρού και σε ανακοίνωσή του αναφέρεται ότι οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση.
Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Χανίων, κατόπιν ενημέρωσης από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την πιθανή εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων

Πηγή: ΑΠΕ, Νεα Κρήτη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης