Κρήτη: Μεγάλος λαγοκέφαλος πιάστηκε στο Λουτρό Σφακίων

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 25 Αυγούστου 2019, 05:38
Κρήτη: Μεγάλος λαγοκέφαλος πιάστηκε στο Λουτρό Σφακίων

Η ψαριά αυτή δεν ήταν συνηθισμένη αφού έκπληκτος ένας άνδρας βρήκε στα αγκίστρια του έναν από τους εισβολείς της Μεσογείου τα τελευταία χρόνια, έναν λαγοκέφαλο.

Ο συγκεκριμένος μεγάλος λαγοκέφαλος πιάστηκε σε πολυάγκιστρο στην περιοχή του Λουτρού στα Σφακιά και ζυγίζει περίπου 3-4 κιλά.

Αμέσως έγινε αντιληπτό ότι επρόκειτο για το επικίνδυνο ψάρι λαγοκέφαλος το οποίο απομάκρυναν από τα αγκίστρια και έβαλαν στην άκρη καθώς είναι επικίνδυνο για κατανάλωση.

Θυμίζουμε ότι ο λαγοκέφαλος είναι είδος ευρείας εξάπλωσης στον τροπικό Ειρηνικό και Ινδικό Ωκεανό, στην Ερυθρά Θάλασσα και στην Ανατολική Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια, ως λεσσεψιανός μετανάστης (μέσω της Διώρυγας του Σουέζ)

Ο λαγοκέφαλος περιέχει στους ιστούς του μια ισχυρή νευροτοξίνη, την τετροδοτοξίνη, η οποία μπορεί να αποτελέσει πηγή τροφικής δηλητηρίασης σε περίπτωση κατανάλωσής του, με ψηλά συσχετιζόμενα ποσοστά θνησιμότητας. Η τοξικότητα αυξάνεται σταδιακά πριν την αναπαραγωγική περίοδο και μειώνεται απότομα με το τέλος της. Οι γονάδες, ιδιαίτερα στα θηλυκά άτομα, παρουσιάζουν τον υψηλότερο βαθμό τοξικότητας συγκρινόμενες με άλλα όργανα. Η τετροδοτοξίνη μπορεί να προκαλέσει θάνατο από μυική παράλυση, αναπνευστική ανεπάρκεια και κατάρρευση του κυκλοφορικού συστήματος. Η κατανάλωση περίπου 25 mg τετροδοτοξίνης μπορεί να σκοτώσει ένα άτομο βάρους 75 κιλών.

Πηγή: flashnews.gr

 

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 25 Αυγούστου 2019, 05:41