Τον Μάη στην εξοχή προτίμησαν να πιάσουν σήμερα, πρώτη ημέρα του μήνα, οι εργαζόμενοι στην Κρήτη, καθώς δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των συνδικαλιστικών φορέων για να συμμετάσχουν μαζικά στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς.

Στο Ηράκλειο η εκδήλωση ξεκίνησε με τις καθιερωμένες ομιλίες έξω από το Εργατικό Κέντρο στη Λεωφόρο Δημοκρατίας, όπου από τις 10.00 το πρωί άρχισαν να συγκεντρώνονται έξω από το ΕΚΗ οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συμμετοχή του κόσμου, όσο περνούσε η ώρα, αυξάνονταν, χωρίς πάντως ο αριθμός των εργαζομένων να πλησιάσει αυτόν προηγούμενων κινητοποιήσεων.

Μετά τους χαιρετισμούς των εκπροσώπων των συνδικαλιστικών φορέων ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης του Ηρακλείου.

Στα Χανιά, η συμμετοχή των εργαζομένων στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς δεν ήταν ικανοποιητική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Νεκτάριος Πετράκης, ο οποίος επεσήμανε ότι: «Η φετινή εργατική Πρωτομαγιά γίνεται μέσα στις ιδιαίτερες συνθήκες της βάρβαρης επίθεσης στα εργατικά δικαιώματα, “εκπνοής” των συλλογικών συμβάσεων, μπροστά από τα νέα μέτρα μείωσης μισθών που έχουν αποφασίσει και προαναγγείλει κυβέρνηση και Ε.Ε – Δ.Ν.Τ. Αλλά και 5 μόλις μέρες πριν από τις κρίσιμες εκλογές της 6ης Μάη και 2 χρόνια μετά το πρώτο μνημόνιο. Για όλους αυτούς τους λόγους, η φετινή Πρωτομαγιά πρέπει να αποτελέσει έναν μαζικό, ταξικό σταθμό ανασυγκρότησης και μάχης του εργατικού κινήματος. Μια νέα αρχή αποφασιστικού αγώνα για την ανατροπή της επίθεσης».

Ανάλογη ήταν η τοποθέτηση και του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Χανίων, κ. Δημήτρη Κορναράκη.

Μετά τους χαιρετισμούς των εκπροσώπων των συνδικαλιστικών φορέων των εργαζομένων και των συνταξιούχων, ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης των Χανίων.

ΠΑΜΕ

Τη δική του χωριστή συγκέντρωση, για να τιμήσει την Εργατική Πρωτομαγιά πραγματοποίησε στην πλατεία των Νέων Καταστημάτων, στα Χανιά, το ΠΑΜΕ. Με δηλώσεις της, η πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων σε τρόφιμα και ποτά και μέλος της γραμματείας του ΠΑΜΕ, Αγγελική Αλαμάνου, τόνισε μεταξύ άλλων ότι: « Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η 1η Μάη δεν είναι αργία, είναι απεργία. Μετά από 126 χρόνια φθάσαμε στο σημείο τα δικαιώματα που με αίμα και αγώνα κατακτήθηκαν από την εργατική τάξη να χάνονται σε λίγους μήνες. Οι εργαζόμενοι όμως πλέον έχουν καταλάβει πως μόνο η οργανωμένη πάλη μπορεί να μας βγάλει από το αδιέξοδο στο οποίο ζούμε».

Μετά τη συγκέντρωση, τα μέλη του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν πορεία με κατεύθυνση το Ενετικό Λιμάνι των Χανίων και την περιοχή του Κουμ -Καπί.

Ανάλογες εκδηλώσεις, για να τιμηθεί η εργατική Πρωτομαγιά, έγιναν από το Εργατικό Κέντρο στο Ρέθυμνο, και συγκεκριμένα στο Μπραχίμο Μυλοποτάμου, τη γενέτειρα του αγωνιστή Σταύρου Καλλέργη.

Επίσης, το Εργατικό Κέντρο Λασιθίου, η ΕΛΜΕ Λασιθίου, οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, οι γιατροί Λασιθίου, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στον Δήμο Αγίου Νικολάου καθώς και ο Εμπορικός Σύλλογος του Αγίου Νικολάου πραγματοποίησαν στις 10.00 το πρωί συγκέντρωση στη κεντρική πλατεία του Αγίου Νικολάου.

Πηγή: flashnews.gr
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης