Κρήτη: Τα ξένα εργατικά χέρια δουλεύουν για 300

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2013, 06:19
Κρήτη: Τα ξένα εργατικά χέρια δουλεύουν για 300
Έντονος προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των συνδικαλιστικών φορέων της Κρήτης αναφορικά με το φαινόμενο των φτηνών ξένων εργατικών χεριών που αναμένεται να θεριέψει και τη φετινή τουριστική σεζόν. Ήδη σε έντυπα πανελλήνιας εμβέλειας κυκλοφορούν αγγελίες από νόμιμα γραφεία ευρέσεως εργασίας από τη Ρουμανία που διαφημίζουν φτηνό εργατικό προσωπικό με μισθούς που δεν ξεπερνούν τα 300 ευρώ.

Το φαινόμενο πλέον έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις με τα ξενοδοχεία και στην Κρήτη να προχωρούν σε απολύσεις ξενοδοχοϋπαλλήλων που θεωρούνται ακριβοί και να τους αντικαθιστούν με νεαρούς σπουδαστές από το εξωτερικό που κάνουν την πρακτική τους είτε με αλλοδαπούς που εργάζονται με πολύ χαμηλότερο μεροκάματο και πολλές φορές χωρίς να έχουν ασφαλιστεί.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ξενοδοχειακός όμιλος που διατηρεί πολυτελείς μονάδες στο νησί και μέσα σε μερικές ημέρες απέλυσε χωρίς αιτία 12 εργαζομένους. Το ζήτημα έχει απασχολήσει έντονα τόσο το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου όσο και τους συνδικαλιστές του τουριστικού κλάδου που κάνουν λόγο για πλήρη απαξίωση του Έλληνα εργαζόμενου. Η κατάσταση για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους με χρόνια και εμπειρία στο επάγγελμα είναι τραγική με τους περισσότερους να βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανεργία με τους ανέργους στο νησί τα τελευταία δυο χρόνια να έχουν ξεπεράσει τους 12.000.

Πηγή: prismanews.gr

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2013, 06:19