Περίπου 23 χρόνια χρειάστηκαν να περάσουν για να καταφέρει να επενδύσει στη χώρα μας βρετανική εταιρεία λόγω γραφειοκρατίας.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία Minoan Group σχεδίαζε να επενδύσει τουριστικά στη περιοχή Κάβο Σίδερο, στο Λασίθι από το 2006, ενώ ο διαγωνισμός για την εκμετάλλευση της έκτασης της Μονής Τοπλού είχε προκηρυχθεί από το 1992.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επένδυση περιελάμβανε αρχικά ξενοδοχειακές μονάδες 7.000 κλινών, εμπορικά, εκθεσιακά κέντρα και κατοικίες, αναφέρει η neatv.gr.

Ωστόσο, το 2009 το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την υπουργική απόφαση του 2007, βάσει της οποίας εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου που θα αναπτυχθεί στην έκταση του ιδρύματος «Παναγία η Ακρωτηριανή».

Το 2011 η εταιρεία υπέβαλε στο Invest in Greece αναθεωρημένη πρόταση, όπου το μέγεθος του project είναι μικρότερο από το αρχικά προβλεπόμενο. Το 2012 το έργο εντάχθηκε στο fast track και πλέον έχει λάβει το «πράσινο φως» από το ΣτΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δέκα χρόνια στην Ελλάδα ήταν αρκετά για να ασπρίσουν τα μαλλιά μου» είχε δηλώσει το 2006, ο πρόεδρος της Minoan Group, Christopher Egleton εταιρείας- που συμπληρώνει συνολικά, περίπου, 23 χρόνια, κάτι λιγότερο από το ¼ ενός… αιώνα στασιμότητας – φαίνεται ότι έχει υπερβεί οριστικά τα σοβαρά εμπόδια κατά βάση αυτά που σχετίζονται με το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο.

Ύστερα, δηλαδή, από την έγκριση του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (με πρόεδρο το Σωτήρη Ρίζο και εισηγητή το σύμβουλο επικρατείας Χρήστο Ντουχάνη) το έργο εισέρχεται στην τελική φάση, αυτήν της υλοποίησης.

Τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν την έκδοση του προεδρικού διατάγματος του ΕΣΧΑΣΕ αφότου συγκεντρωθούν οι απαιτούμενες υπογραφές από τα συναρμόδια υπουργεία. Θα πρέπει ακόμη να ακολουθήσει η έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, διαδικασία που υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί σε διάστημα περίπου ενός χρόνου. Οι πρόδρομες κατασκευαστικές εργασίες για την τουριστική ανάπτυξη σε έκταση 25.000 στρεμμάτων στη θέση “Χερσόνησος Σίδερο” υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσουν τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2016.

Όπως αναφέρει στην ετήσια έκθεσή της η Minoan, στο νέο περιφερειακό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης Κρήτης, που βρίσκεται σε διαβούλευση, το έργο συγκαταλέγεται ως μία από τις σημαντικές σχεδιαζόμενες επενδύσεις στο νησί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης