«Όψιμη» κριτική στα κακώς κείμενα της πολιτικής έκανε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Σωτήρης Ρίζος, αποχωρώντας από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Στην πανηγυρική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το πρωί, παρουσία και του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο κ. Ρίζος ο οποίος φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες, να μετεγκαθίσταται μετά την αποχώρηση του στις 30 Ιουνίου στην κτίριο της Προεδρίας της Δημοκρατίας, αποχαιρέτησε τους συναδέλφους του με τη φράση πως «η ηττημένη από τις συνθήκες πολιτική μετέφερε τα προβλήματά της στο Συμβούλιο Επικρατείας , το οποίο όμως δεν μπορεί να τα επιλύσει».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήταν προφανώς ένας προσωπικός απολογισμός του κ. Ρίζου για την τελευταία πενταετία (την εποχή του μνημονίου) όταν το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε νόμιμε και συνταγματικές ιδιαίτερα σκληρές -και αμφιλεγόμενες συνταγματικά- πολιτικές αποφάσεις για περικοπές μισθών, συντάξεων κλπ.

Ο κ. Ρίζος είπε μεταξύ άλλων πως «σε σημαντικό βαθμό το ΣτΕ εξελίχθηκε σε ένα δικαστήριο με πολλά χαρακτηριστικά Συνταγματικού Δικαστηρίου και στην περίοδο που διανύουμε, όλα ή σχεδόν όλα άλλαξαν στην ζωή του ΣτΕ» και συνέχισε: «Η ελευθερία μειώθηκε σημαντικά, όχι από παρεμβάσεις προσώπων αλλά από την επιβολή των πραγμάτων…. Οι βεβαιότητες αναιρέθηκαν. Το πεδίο δράσεως του ΣτΕ διευρύνθηκε με την καθημερινή ενασχόληση με σπουδαίες πολιτικές αποφάσεις, νόμους που αλλάζουν τη ζωή των ανθρώπων, αλλά δυσχεράνθηκε διότι μειώθηκαν οι εναλλακτικές λύσεις. Η πολιτική ηττημένη και ολοένα και περισσότερο ετεροκαθοριζόμενη, με ολοένα και λιγότερη εξουσία μεταφέρει στο ΣτΕ τα προβλήματά της, τα οποία όμως φαίνεται να μην μπορούν να επιλυθούν με τα εργαλεία που αυτό διαθέτει, δηλαδή κυρίως με το Σύνταγμα της χώρας».

Παρόντες στην εκδήλωση ηταν εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο Αρχιεπισκόπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος , ο υπουργός Δικαιοσύνης Νικ. Παρασκευόπουλος, ο βουλευτής Επικρατείας και πρώην ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Φορτσάκης, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Αθανάσιος Κουτρουμάνος, οι τέως πρόεδροι του ΣτΕ Γιώργος Παναγιωτόπουλος και Κωνσταντίνος Μενουδάκος, καθηγητές Πανεπιστημίων, δικηγόροι, κ.λπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης