«Οι προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, παρ’ όλα τα θετικά τους σημεία, εξακολουθούν να αποτελούν περισσότερο έναν κατάλογο επιθυμιών, παρά μια συνεκτική δέσμη δράσεων με προοπτική πολιτικής συναίνεσης» σχολιάζει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) σε ανακοίνωσή της.

Η ΕΣΕΕ σημειώνει ότι «το κοινό σχέδιο εννέα βημάτων, για τη μεσαία τάξη θα έχει αξία μόνο εάν επιτύχει η υλοποίησή του, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους μικρομεσαίους της αγοράς αναφορικά με τους τέσσερις αναπτυξιακούς άξονες που ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχετικά με τις νέες επενδύσεις, σχολιάζει ότι όντως χρειάζεται να προχωρήσουν με ταχύτητα, αλλά και με ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να αποτελέσουν εγγύηση ανάπτυξης και εχέγγυο επανεκκίνησης της οικονομίας. Επειδή, μάλιστα, οι σχετικές επενδύσεις σε πρώτο στάδιο ουσιαστικά θα αφαιρέσουν παραγωγικό κεφάλαιο για την αγορά παγίου, θα πρέπει να απαντούν με θετικά αποτελέσματα και να πείθουν σε ζητήματα ανάπτυξης, απασχόλησης, ρευστότητας και μεσοπρόθεσμης απόδοσης.

Η ΕΣΕΕ συμφωνεί με την αντικατάσταση του υπέρβαρου κράτους σε ευέλικτο και παραγωγικό με τη συγχώνευση εκατοντάδων φορέων του Δημοσίου μετά από λεπτομερή αξιολόγηση των υπηρεσιών και των παροχών τους. Υποστηρίζει κάθε ενέργεια κατάργησης «χειραψιών» μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ενώ σημειώνει ότι η σύνδεση του παραεμπορίου με τη παράνομη μετανάστευση, την εγκληματικότητα και το λαθρεμπόριο είναι ένα βήμα, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από τις πύλες εισόδου στη χώρα μας μέχρι το κάθε σημείο της εσωτερικής σκοτεινής διαδρομής του.

Η λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της κάθε δαιδαλώδους διαδικασίας στις δημόσιες υπηρεσίες και της κατάργησης των διαχρονικών γραφειοκρατικών εμποδίων μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης απαιτεί, εκτός από εξειδίκευση, πολιτική βούληση και φυσικά αποτελεσματική εφαρμογή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφορικά με τα μέτρα που αφορούν άμεσα στην αγορά, η ΕΣΕΕ σημειώνει πως η δημιουργία ενός νέου φορολογικού νόμου με μείωση φόρων, ΦΠΑ και επίσπευση του συμψηφισμού οφειλών από και προς το Δημόσιο ικανοποιούν τους επιχειρηματίες, αλλά ο στόχος της πλήρους ολοκλήρωσης σε ενάμιση χρόνο είναι πολύ μακρινός. Ιδιαίτερα για τον συμψηφισμό εκτιμά ότι κατά τη διαδικασία θα αποδειχθεί ότι από τα 6,8 δις που οφείλει το Δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα, τουλάχιστον τα 4 δισ. ευρώ δεν θα βγουν ποτέ από τα ταμεία του κράτους, λόγω των αντίστοιχων ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων που δημιουργήθηκαν την τελευταία τριετία.

«Οι προτάσεις διευκόλυνσης των φορολογουμένων σε περισσότερες δόσεις και άμεσης ανακούφισης των δανειοληπτών, ώστε οι δόσεις τους να μην ξεπερνούν το 30% του μηνιαίου εισοδήματός τους, της αύξησης του αφορολόγητου, της συντόμευσης του χρόνου απονομής συντάξεων, καθώς και της επέκτασης του επιδόματος ανεργίας στους αυτοαπασχολούμενους κρίνονται θετικά μηνύματα για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αλλά δεν θεραπεύουν την υπερφορολόγηση, ούτε τακτοποιούν τις συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές. Προτείνεται μια σύγχρονη ‘’σεισάχθεια’’ που θα έδινε ανάσα στις επιχειρήσεις» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης