Στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας ξεκίνησε και θα συνεχιστεί την ερχόμενη εβδομάδα η δίκη για τη δολοφονία του 30χρονου ενεχυροδανειστή στη Δάφνη, τον Απρίλιο του 2013, μετά την αναίρεση του Αρείου Πάγου στην καταδικαστική απόφαση για δύο εκ των τεσσάρων καταδικασθέντων στους οποίους έχουν επιβληθεί ισόβια και επιπλέον κάθειρξη 12 ετών. Ανάμεσά τους και η 31χρονη γυναίκα που φέρεται να είχε τον ρόλο του «δολώματος» για να παγιδευτεί το θύμα, το οποίο «ψάρεψε» μέσω Facebook.

Σύμφωνα ωστόσο με το Ζ’ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου που έκανε εν μέρει δεκτή την αίτηση αναίρεσης της 31χρονης και ενός ακόμη καταδικασθέντος, «εσφαλμένα» κρίθηκε η γυναίκα ως συναυτουργός στη δολοφονία, καθώς θα έπρεπε να καταδικαστεί για απλή συνέργεια. Σε μία τέτοια περίπτωση, θα μπορούσε να έχει μία ευνοϊκότερη ποινική μεταχείριση. Και αυτό γιατί, όπως έκριναν οι αρεοαπαγίτες, η συνδρομή της στη δολοφονία του ενεχυροδανειστή ήταν «η διευκόλυνση της εισόδου των συγκατηγορουμένων της στο διαμέρισμα του θύματος (άφησε αρχικά ανοικτή τη θύρα της κεντρικής εισόδου της οικοδομής, στην οποία διέμενε ο παθών και στη συνέχεια ειδοποίησε τηλεφωνικά τους συγκατηγορούμενούς της να ανέβουν στο διαμέρισμα) και όχι η φυσική παρουσία της κατά τη διενέργεια των πράξεων των αυτουργών (οι οποίοι προέβησαν σε ακινητοποίηση με κτυπήματα, δέσιμο και φίμωση του θύματος, που είχαν ως αποτέλεσμα την επέλευση του θανάτου του)».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι, αν αυτήν τη φορά το Μικτό Ορκωτό Εφετείο στο οποίο αναπέμφθηκε η υπόθεση για νέα κρίση συμφωνήσει με τους αρεοπαγίτες, τότε η 31χρονη  μπορεί να αποφυλακιστεί άμεσα, δεδομένου ότι ήδη έχει μείνει στη φυλακή 7 χρόνια.

Την ειλικρινή μεταμέλεια της 31χρονης μετέφερε στο δικαστήριο η μητέρα της, η οποία κατέθεσε, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, λέγοντας πως η κόρη της έχει τελειώσει το Λύκειο, από τη φυλακή, και σπουδάζει πλέον στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Όπως ανέφερε, η 31χρονη αντιμετωπίζει προβλήματα νοσογόνου παχυσαρκίας και για αυτόν τον λόγο, εξάλλου, δεν παραβρέθηκε στη δίκη. Μάλιστα, όπως τόνισαν οι συνήγοροί της κατηγορούμενης δεν μπορούσε να μετακινηθεί. «Το παιδί μου είχε πάντα πρόβλημα με την παχυσαρκία. Δεν έβγαινε έξω λόγω εμφάνισης. Δεν είχε σχέσεις. Όταν γνώρισε αυτούς τους ανθρώπους (σ.σ.: τους συγκατηγορούμενούς της) που της έδειξαν ενδιαφέρον, εκείνη χάρηκε», ανέφερε η μητέρα της κατηγορούμενης. Και με δάκρυα στα μάτια προσέθεσε:  «Πιστεύω ότι το δικαστήριο σας θα της δώσει αυτό που ζητά. Η κόρη μου έχει 82% ποσοστό αναπηρίας γιατί έχει και άσθμα».

Την αναγνώριση ελαφρυντικών αιτήθηκαν όλοι οι συνήγοροι των καταδικασθέντων, με τους συγγενείς τους να ζητούν συγγνώμη από την οικογένεια του θύματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 13 Οκτωβρίου οπότε και αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης