Ξαναχτύπησε η «σπείρα των αυτοκινήτων»; Μυστήριο με σύλληψη της ΔΙΑΣ στο Ηράκλειο

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου 2017, 12:31
Ξαναχτύπησε η «σπείρα των αυτοκινήτων»; Μυστήριο με σύλληψη της ΔΙΑΣ στο Ηράκλειο
Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Μία σύλληψη που παραπέμπει στη λεγόμενη «σπείρα των αυτοκινήτων» μέλη της οποίας έκλεβαν πολυτελή αυτοκίνητα, τα παραποιούσαν και εν συνεχεία τα «έσπρωχναν» στην αγορά, έγινε την περασμένη Τρίτη από μια ομάδα ΔΙΑΣ της Βορειοανατολικής Αττικής.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, όλα ξεκίνησαν πριν από δύο ημέρες στο Ηράκλειο Αττικής, όταν μία ομάδα ΔΙΑΣ παρατήρησε ένα αυτοκίνητο μάρκας BMW να κινείται ύποπτα. Σε σήμα το αστυνομικών να σταματήσει προκειμένου να προβούν σε έλεγχο, ο οδηγός ανέπτυξε ταχύτητα και προσπάθησε να εξαφανιστεί.

Το γιατί φάνηκε μερικά λεπτά αργότερα, όταν οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. κατάφεραν να τον ακινητοποιήσουν και να τον ελέγξουν. Όπως διαπιστώθηκε κατά την έρευνα, η BMW έφερε παράνομα πινακίδες από ίδιου τύπου αυτοκίνητο που δεν είχαν δηλωθεί ως κλεμμένες. Αυτό που «πρόδωσε» όμως τον οδηγό ήταν η άδεια, η οποία, ήταν πλαστή. 

Εν τέλει, διαπιστώθηκε πως το αυτοκίνητο είχε κλαπεί στις 3 Ιουλίου 2017 από τον Άλιμο. Ο δράστης ή οι δράστες, του έβγαλαν τις πινακίδες και στη θέση τους τοποθέτησαν πινακίδες που ανήκουν σε ίδιου τύπου αυτοκίνητο. Τακτική που, σύμφωνα με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., ευθέως παραπέμπει στη σπείρα που έκλεβε αυτοκίνητα, τα παραποιούσε και στη συνέχεια τα πούλαγε. «Ακόμα και αν κάποιος έλεγχε τις πινακίδες θα έβλεπε ότι ανήκουν σε BMW. Για να δει ότι δεν ανήκουν στο συγκεκριμένο όχημα θα έπρεπε να ελέγξει τον αριθμό πλαισίου. Κάτι που έγινε» ανέφεραν αστυνομικές πηγές στο zougla.gr.

Τέλος, να σημειωθεί ότι σε βάρος του οδηγού διαπιστώθηκε ότι εκκρεμούσαν και δύο εντάλματα σύλληψης ενώ είχε εκδοθεί και μία καταδικαστική απόφαση για εικονικά φορολογικά στοιχεία.

To modus operandi της σπείρας

Μέλη της σπείρας που έκλεβε πολυτελή αυτοκίνητα, με σκοπό την πώλησή τους, είχαν συλληφθεί από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Αττικής τον περασμένο Απρίλιο. Ειδικότερα, συνελήφθησαν, στα Σπάτα, τρία άτομα, εκ των οποίων οι δύο είναι Έλληνες, ηλικίας 31 και 34 ετών και ένας 24χρονος Αλβανός, ενώ αναζητούνται τουλάχιστον δύο συνεργοί τους. Η αστυνομία εκτιμά ότι το οικονομικό όφελος που έχουν αποκομίσει οι δράστες από την εγκληματική δραστηριότητά τους ανέρχεται στο ποσό των 500.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την αστυνομία, τα μέλη της σπείρας είχαν συστήσει εδώ και ένα χρόνο εγκληματική ομάδα, που διέπραττε κλοπές πολυτελών αυτοκινήτων με σκοπό την πώλησή τους. Οι συλληφθέντες εντόπιζαν σταθμευμένα πολυτελή αυτοκίνητα τα οποία παραβίαζαν και στη συνέχεια με τη χρήση ειδικού τεχνολογικού εξοπλισμού παράκαμψης των συστημάτων ασφαλείας, τα έθεταν σε λειτουργία. Αμέσως μετά τα μετέφεραν σε διάφορες περιοχές της Δυτικής Αττικής, προκειμένου να εξακριβώσουν αν φέρουν συσκευή γεωγραφικού εντοπισμού. Όταν ήταν βέβαιοι ότι δεν θα εντοπίζονταν από τις αστυνομικές Αρχές, τα μετέφεραν σε χώρο απόκρυψης στα Σπάτα.

Από την έρευνα σε χώρους και οικίες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: Επτά κλεμμένα αυτοκίνητα καθώς και οι πινακίδες και τα έγγραφα ενός ακόμη, πλήθος εγγράφων οχημάτων, κλειδιών και εργαλείων, δύο πιστόλια κρότου, πλήθος φυσιγγίων και τρεις κροτίδες. Σημειώνεται, ότι δύο Έλληνες που συνελήφθησαν είχαν απασχολήσει την αστυνομία και παλαιότερα για παρόμοια, καθώς και για διάφορα άλλα αδικήματα. 


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου 2017, 12:38