Ο Δήμος Κηφισιάς πραγματοποιεί την 4η Βόλτα στα Αρχοντικά το Σάββατο 13 Απριλίου 2019, δίνοντας την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να ακούσουν την ιστορία της πόλης και να μάθουν για την ποικιλία των αρχιτεκτονικών ρυθμών και επιρροών.

Οι περιηγητές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία της πλατείας Κεφαλαρίου, η οποία την περίοδο του Μεσοπολέμου συγκέντρωνε τους κοσμικούς Αθηναίους και αποτελούσε σημείο συνάντησής τους. Ιδιαίτερα το Πάσχα τα ξενοδοχεία ήταν γεμάτα από επισκέπτες, οι οποίοι παρακολουθούσαν τις ακολουθίες των Παθών στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως Κεφαλαρίου. Η 4η Βόλτα στα Αρχοντικά στην πλατεία Κεφαλαρίου συμπίπτει με την αναβίωση της ιστορικής Αλάσκας αλλά και με την επαναλειτουργία μεγάλου ξενοδοχείου στην περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη νέα διαδρομή στον χρόνο και την ιστορία, οι πολίτες θα γνωρίσουν μεταξύ άλλων:

Ξενοδοχείο Παλάς Πλατεία Κεφαλαρίου

Το ξενοδοχείο Παλάς (Palace) οικοδομείται στο τέλος του μεσοπολέμου, το 1936, από τον επιχειρηματία Πέτρο Ιωάννου. Λόγω της ύστερης οικοδόμησής του, η αρχιτεκτονική του είναι περισσότερο μοντερνιστική. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μικρό Παρεκκλήσιο (Μεταβυζαντινός Ναός)

Ο μεταβυζαντινός ναός αρχικά αφιερώνεται στη Μεταμόρφωση του Σωτήρα (6 Αυγούστου). Πρόκειται για έναν από τους επτά σωζώμενους μεταβυζαντινούς ναούς της Κηφισιάς. Μικρή (4,7 Χ 7 μ.) μονόχωρη δρομική βασιλική, καμαροσκέπαστη, με τρίπλευρη αψίδα. 

Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

Τόσο η επέκταση του παλαιού ναού όσο και η ανοικοδόμηση του καινούργιου συνδέονται άμεσα με τη νεότερη ιστορία της Κηφισιάς και την εγκατάσταση στην περιοχή προσφύγων μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.  Ο νέος ναός οικοδομείται μεταξύ του 1924 και του 1936 και είναι αφιερωμένος στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος (εορτάζει στις 6 Αυγούστου). Η εκκλησία εγκαινιάστηκε το 1937. Ο ναός αγιογραφήθηκε το 1955 από τους αδελφούς Σούτσου.  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τρεις δεσποτικές εικόνες του τέμπλου: ο Ιησούς, η Θεοτόκος και ο Ιωάννης Πρόδρομος, έργα του Κωνσταντίνου Αρτέμη, χρονολογημένα το 1938. 

Οικία Κατσελίδη (νυν Μακρή)

Η οικία κτίζεται μεταξύ 1899 και 1910 για τον Γιώργο Κατσελίδη. 

Η σωζώμενη κατάσταση της οικίας επιτρέπει την αναγνώριση στοιχείων που έχουμε ήδη παρατηρήσει στην οικία Ρετσίνα (Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή).

O συνδυασμός στοιχείων της κλασικής παράδοσης και της γραφικής αγροτικής κεντροευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής κατατάσσει το κτήριο στον Εκλεκτικισμό.  

Οικία Μηταράκη (πρώην Μάτσα) Κτήριο Μιχαλαριά

Η έπαυλις Μηταράκη στις αρχές της δεκαετίας 1920 υφίσταται ριζική ανακαίνιση από τον αρχιτέκτονα Κώστα Κιτσίκη. 

Η ομάδα των εθελοντών ετοιμάζεται πυρετωδώς με τη σημαντική συμβολή καθηγητών του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Δήμου Κηφισιάς.

Επιστημονική επιμέλεια: Λία Βαλάτα-Τσιάμα, φιλόλογος – ερευνήτρια, M.A. Πανεπιστημίου Indianapolis, Αμαλία Παπαϊωάννου, Ιστορικός Τέχνης, Διδ. Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Ξάνθης και Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου,  Παναγιώτη Ραυτόπουλου Αρχιτέκτων- Μηχανικός ΕΜΠ- Δημοτικός Σύμβουλος.

Tην εκδήλωση συντονίζει η αρμόδια αντιδήμαρχος Ζέτη Κασιμάτη.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης