Ξέφραγο αμπέλι η Εθνική Πινακοθήκη

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 19 Απριλίου 2012, 10:44
Ξέφραγο αμπέλι η Εθνική Πινακοθήκη
Τραγελαφικές καταστάσεις εκτυλίσσονταν στην Εθνική Πινακοθήκη, σύμφωνα με την έκθεση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρου Ρακιντζή, ο οποίος πραγματοποίησε ελέγχους μετά την εισβολή διαρρηκτών στο κτήριο και την κλοπή του μοναδικού πίνακα Πικάσο της Ελλάδας και δύο του Μοντριάν.

Οι κασέτες των καμερών είχαν τελειώσει, ενώ μεγάλος αριθμός από τους φύλακες είχε μετατεθεί στην γκαρνταρόμπα και στην έκδοση εισιτηρίων!

Η έκθεση του γενικού επιθεωρητή για το σύστημα ασφαλείας της Εθνικής Πινακοθήκης αναφέρει:

- «Τα συστήματα ασφαλείας τοποθετήθηκαν το 1992 στο πλαίσιο της έκθεσης "Από τον Θεοτοκόπουλο στο Σεζάν". Το 2000 έγινε βελτίωση και αναβάθμιση του συστήματος. Τα τελευταία 12 χρόνια δεν έγινε το παραμικρό, αν και υπάρχουν τυφλά σημεία στον εξωτερικό χώρο που δεν καλύπτονται από το ηλεκτρονικό σύστημα ασφαλείας που είναι εγκατεστημένο».

- Σύμφωνα με τις ένορκες καταθέσεις, δεν υπάρχει εγχειρίδιο ή οδηγίες που να αναφέρονται στις ενέργειες των φυλάκων σε περίπτωση ληστείας, κλοπής ή ενεργοποίησης συναγερμού.

- Δεν υπάρχει ενδοεπικοινωνία στην παρούσα περίοδο και η επικοινωνία μεταξύ των φυλάκων γίνεται μέσω των προσωπικών κινητών.

- Δεν υπάρχει online σύνδεση με το Υπουργείο Πολιτισμού ή την αστυνομία. Η αστυνομία ειδοποιείται από την εταιρεία ΕΡΜΗΣ και όχι από τον φύλακα.

- Οι φύλακες δεν έχουν περάσει ποτέ από ειδική εκπαίδευση που αφορά στον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η φύλαξη και τις ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προβούν σε περίπτωση συμβάντος.

- Πολλές φορές χτυπάει ο συναγερμός χωρίς να υπάρχει πραγματικό πρόβλημα, επειδή έχουν λήξει οι μπαταρίες και δεν έχουν αντικατασταθεί.

- Οι κασέτες που γράφουν τα συμβάντα, επειδή χρησιμοποιούνται χωρίς να αντικαθίστανται (λόγω έλλειψης χρημάτων), πολλές φορές δεν γράφουν και ως εκ τούτου δεν λαμβάνεται εικόνα ή λαμβάνεται μη ευκρινής εικόνα από τις κάμερες της Πινακοθήκης.

- Πραγματική φύλαξη κάνουν μόνο 11 άτομα, καθώς ένας είναι στην γκαρνταρόμπα, δύο απασχολούνται στο πωλητήριο, ένας στα εισιτήρια, ένας έχει τον συντονισμό και κατά κανόνα ένας θα λείπει για οποιονδήποτε λόγο. Αντίστοιχα, το βράδυ απασχολούνται στην καλύτερη περίπτωση δύο νυχτοφύλακες και έτσι, αν κάποιος απουσιάζει (άδεια, ασθένεια κ.λπ.), στην Πινακοθήκη παραμένει μόνο ένας.

Πατήστε εδώ και διαβάστε την έκθεση του κ. Ρακιντζή:

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 19 Απριλίου 2012, 15:24