Στο μικροσκόπιο του Υπουργείου Οικονομικών έχουν μπει τις τελευταίες εβδομάδες τα ληξιπρόθεσμα χρέη, με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) να επιχειρεί να μειώσει το συνολικό ύψος τους, συγκεντρώνοντας έσοδα στα κρατικά ταμεία. Το φθινόπωρο αρχίζουν οι συζητήσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση, με τα εργασιακά να βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας που θα έχουν μαζί τους οι εκπρόσωποι των δανειστών. Καθώς η διαπραγμάτευση μόνο εύκολη δεν θα είναι, το Μέγαρο Μαξίμου δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αποτελεσματική διαχείριση του προβλήματος με τις ανείσπρακτες οφειλές προς το Δημόσιο.

Τ​ο φθινόπωρο αρχίζουν οι συζητήσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση, με τα εργασιακά να βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας που θα έχουν μαζί τους οι εκπρόσωποι των δανειστών

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Γιώργο Πιτσιλή, προτεραιότητα θα δοθεί στην αναδιάρθρωση των χρεών των μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου -αφού πρώτα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της βιωσιμότητάς τους μέσω ειδικών κριτηρίων- και στην προώθηση «ρεαλιστικών» λύσεων για όλους τους φορολογουμένους με ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ο ίδιος έκανε λόγο για νέου τύπου ελέγχους με συλλογή πληροφοριών για τη συναλλακτική συμπεριφορά των επιχειρήσεων και σύγκρισή τους με τα γενικότερα οικονομικά αποτελέσματα αυτών.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική», ο κ. Πιτσιλής τάχθηκε υπέρ των ηλεκτρονικών συναλλαγών, καθώς με αυτόν τον τρόπο περιορίζεται η δυνατότητα απόκρυψης φορολογητέας ύλης. Προς αυτήν την κατεύθυνση χαρακτηρίζει «αποτελεσματικό» τον περιορισμό της χρήσης μετρητών σε συνδυασμό με τη χορήγηση κινήτρων στους καταναλωτές για να εντάξουν το «πλαστικό» χρήμα στην καθημερινότητά τους. Για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής – φοροαποφυγής, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων «ποντάρει» πολλά  στην αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των φορολογικών διοικήσεων, η οποία θα ξεκινήσει το 2017, αλλά και στη συστηματοποίηση και αυτοματοποίηση της επεξεργασίας των πληροφοριών που λαμβάνονται από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.


Περί ΕΝΦΙΑ

Ο κ. ΠιτσιλήςΣχετικά με τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Πιτσιλής είπε εμμέσως πλην σαφώς πως αρμόδια είναι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνοντας με νόημα ότι υπάρχουν και στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν. Ειδικότερα, εκτίμησε πως στο τέλος της εβδομάδας θα έχει διαμορφωθεί μια ασφαλής εικόνα για το πότε θα μπορεί να εκδοθεί το σύνολο των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, προκειμένου στη συνέχεια να ενημερωθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που εκείνη θα κρίνει σκόπιμο, θα συζητηθούν και οι παρεμβάσεις που απαιτούνται για την επίτευξη του στόχου που θα τεθεί.

«Ναι» στα πρόστιμα, αλλά με μέτρο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, εξέφρασε την αντίθεσή του στην «ατιμωρησία» που προσφέρουν σήμερα τα ισχύοντα πρόστιμα για παραβάσεις φορολογικής νομοθεσίας, υπογραμμίζοντας ότι ένα πρόστιμο για να επιτυγχάνει τον αποτρεπτικό του σκοπό πρέπει να έχει ένα ελάχιστο ύψος, το οποίο δεν το καθιστά αμελητέο για τον παραβάτη. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει -σύμφωνα με τον ίδιο- ότι στόχος των ελέγχων της φορολογικής διοίκησης δεν πρέπει να είναι η επιβολή προστίμων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης