Ξεκίνησαν στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης, οι εργασίες του 8ου παγκόσμιου συνεδρίου απόδημων Αρκάδων που διοργανώνει η Παγκόσμια Παναρκαδική Συνομοσπονδία, με την συμμετοχή των προεδρείων των Ομοσπονδιών Αμερικής, Αυστραλίας, Καναδά και Ελλάδος, καθώς και πολλών μελών από ομογενειακούς συλλόγους.

Η έναρξη του συνεδρίου έγινε παρουσία του υφυπουργού Ανάπτυξης Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, των βουλευτών του νομού Ανδρέα Λυκουρέντζου και Κώστα Ζαχαριά, του σεβασμιότατου μητροπολίτη Μαντινείας & Κυνουρίας Αλέξανδρου, του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου Γιώργου Διδασκάλου, του δήμαρχου Τρίπολης Γιάννη Σμυρνιώτη, του αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας Ευάγγελου Γιαννακούρα και πολλών ομογενών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την τελετή του αγιασμού από τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Μαντινείας κ. Αλέξανδρο, στον οποίο η Παγκόσμια Παναρκαδική Συνομοσπονδία απένειμε τιμητική πλακέτα, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Χρήστος Τσιμόγιαννης κήρυξε την έναρξη του συνεδρίου και υπογράμμισε την ανιδιοτελή συνεισφορά των ομογενών όπου Γης στην μητέρα πατρίδα, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που η Ελλάδα δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στους Αρκάδες ομογενείς οι οποίοι, σημείωσε, τηρούν αλώβητες τις αξίες, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου που μετέφεραν στις νέες τους πατρίδες οι πρόγονοί τους και εξήρε την προσφορά του αείμνηστου Δημήτρη Αποστολόπουλου, γιατί με την δωρεά του ανοικοδομήθηκε το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης, – όπου στο περιθώριο του συνεδρίου έγινε και η αποκάλυψη τιμητικής επιγραφής του ευεργέτη – αλλά και της Γιαννούλας Γκουντάνη που δώρισε ένα ολόκληρο Αιμοδυναμικό εργαστήριο στο Παναρκαδικό νοσοκομείο Τρίπολης.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος μίλησε για το δυναμισμό των Αρκάδων της διασποράς και αναφέρθηκε στην συμβολή της νέας γενιάς των Αρκάδων, που συνεχίζουν να υποστηρίζουν την χώρα μας, αλλά και την Αρκαδία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Αρκαδία είπε, είναι μια ιδέα που όλοι οι Αρκάδες, όπου κι αν ζουν την κρατούν ψηλά.
Επιπλέον, ο υφυπουργός τόνισε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές για τον τόπο οι ομογενείς να βρίσκονται κοντά και να στηρίζουν την Πατρίδα, ενώ απευθυνόμενος στον πρόεδρο του συνεδρίου ανέφερε ότι, «κύριε πρόεδρε στο όνομα το δικό σας θέλω να ευχαριστήσω όλους τους απόδημους Αρκάδες και όλους τους ομογενείς που στηρίζουν τη χώρα μας και την Αρκαδία».

Η πρώτη ημέρα του συνεδρίου επικεντρώθηκε στους χαιρετισμούς και μετά περιελάμβανε προσκύνημα στην ιερά Μονή Μαλεβής, ενώ ολοκληρώνεται με μουσική εκδήλωση που είναι σε εξέλιξη στο Αρκαδικό χωριό.

Να σημειώσουμε ότι το συνέδριο θα συνεχιστεί έως τις 31 Ιουλίου κι αναμένεται να συζητηθούν θέματα που αφορούν το Παναρκαδικό νοσοκομείο, οι προοπτικές του ΣΑΕ και ο απόδημος ελληνισμός στην Ευρώπη, ο ρόλος του πανεπιστημίου Πελοποννήσου ως φορέας προσέλκυσης Αρκάδων ομογενών φοιτητών και επιστημόνων, τα θέματα που απασχολούν το Αρκαδικό Χωριό καθώς και η τουριστική και η οικονομική ανάπτυξη της Αρκαδίας, αλλά και θέματα πολιτισμού, όπως η αναστύλωση του ναού της Αλέας Αθηνάς στην Τεγέα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης