Με πρώτιστο μέλημα το πολιτικό του μέλλον, ο Νίκος Μιχαλολιάκος υπερασπίστηκε στην απολογία του τις ιδεολογικές αρχές της Χρυσής Αυγής, προσπαθώντας να διασώσει τον εαυτό του από την καταδίκη για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, όχι όμως και όλους τους συγκατηγορουμένους του. Δεν δίστασε να αδειάσει τα μέλη της «νεότερης», όπως τη χαρακτήρισε, τοπικής της Νίκαιας, που εμπλέκονται στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. 

Αίσθηση προκάλεσε ακόμη και στο δικαστήριο η απάντηση που έδωσε στο επίμαχος sms που είχε φτάσει στα κινητά των μελών της οργάνωσης το βράδυ της δολοφονίας Φύσσα, περί διανομής φυλλαδίων, εν όψει της ομιλίας του στη Νίκαια. Ο Νίκος Μιχαλολιάκος παραδέχτηκε ότι ήταν «περίεργο» αυτό το μήνυμα, ενώ υποστήριξε πως ο ίδιος σκεφτόταν να ακυρώσει την ομιλία αυτή, αλλά δεν είχε προλάβει να το κοινοποιήσει στην οργάνωση. Είπε μάλιστα, πως διανομές φυλλαδίων γίνονται συνήθως μέρα και όχι βράδυ, αφήνοντας έκθετο τον Γιώργο Πατέλη που είχε αποστείλει το σχετικό μήνυμα και έχει αρνηθεί πως είχε κινητοποιήσει το τάγμα εφόδου. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρνούμενος δε τα περί εγκληματικής οργάνωσης, είπε: «Πήρα εγώ έναν πρώην πασόκο που πωλούσε τυρόπιτες και τον έκανα διευθυντή εγκληματικής οργάνωσης; Δεν στέκουν αυτά τα πράγματα», αναφερόμενος στον Στάθη Μπούκουρα. Για τον Δημήτρη Κουκούτση είπε ότι είναι ορισμός του παλαιοκομματισμού του μαυρογυαλούρου ενώ για τον Κώστα Μπαρμπαρούση είπε ότι έβοσκε πρόβατα στην Αιτωλοακαρνανία.

Τι ισχυρίστηκε

Συγκεκριμένα για πολιτική σκευωρία και βρόμικη προπαγάνδα έκανε λόγο στην απολογία του στη δίκη της Χρυσής Αυγής ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο οποίος ξεκίνησε να απολογείται στο δικαστήριο λίγο μετά τις 10.00 σήμερα το πρωί. Εισερχόμενος στη δικαστική αίθουσα αποδοκιμάστηκε από μέλη του ακροατηρίου, ενώ η μητέρα του Παύλου Φύσσα που βρίσκεται στο δικαστήριο τού φώναξε «σκυλί». Αντίθετα, υποστηρικτές του κατηγορουμένου τον χειροκρότησαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα, όπως υποστήριξε, για πρώτη φορά δικάζεται ένας αρχηγός πολιτικού κόμματος για πράξεις οπαδού του κόμματός του και αναφέρει πως ο ίδιος είχε καταδικάσει το έγκλημα στο Κερατσίνι, δηλαδή τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, από το βήμα της Βουλής.

«Θέλω να δηλώσω αθώος από τις κατηγορίες που μου αποδίδονται κατόπιν πολιτικής σκευωρίας 25 ετών. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη. Το έχω καταγγείλει και στη Βουλή. Δεν θα έπρεπε η ηγεσία της Δικαιοσύνης να ορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση» σημείωσε. 

Τι είπε για τη δολοφονία Φύσσα

«Για τη δολοφονία Φύσσα έμαθα αργά την άλλη μέρα το πρωί. Στις κλήσεις που έγιναν αμέσως μετά τη δολοφονία από τον Λαγό προς εμένα δεν μου είπε τίποτα. Είχα ζητήσει να γίνει άρση του τηλεφωνικού απορρήτου. Ήρθα σε επαφή με βουλευτές μου στη Βουλή και μου είπαν τι έγινε.

»Εκείνες τις ημέρες προσπαθούσαμε να προστατέψουμε το κόμμα. Είχαμε και την πληροφορία, εκτός από τον Μπαλτάκο, και από άλλο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, ότι θα μας προφυλακίσουν. Η δολοφονία δεν έχει σχέση με το κόμμα. Αυτός που κάλεσε τον Ρουπακιά πριν τη δολοφονία αφέθηκε ελεύθερος και εγώ προφυλακίστηκα» επεσήμανε.

Η απολογία του

«Για πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της Ελλάδος κάθεται στο εδώλιο ένας αρχηγός για πράξη ενός οπαδού κόμματος. Δεν κατηγορήθηκε κανένα άλλο κόμμα για πράξεις οι οποίες είναι βέβαια καταδικαστέες. Ποια εγκληματική οργάνωση; Ήμασταν γνωστοί στο πανελλήνιο 25 χρόνια… Με παρουσία στις τηλεοράσεις, έχοντας γραφεία» ανέφερε.

Και συνέχισε:

«Ήμασταν γνωστοί πολλά χρόνια με τηλέφωνα, γραφεία κ.λπ. Με τι σκεπτικό αυτοί που εξέλεξε ο λαός να είναι μέλη εγκληματικής οργάνωσης; Πρόκειται για ένα ετερόκλητο πλήθος. Πώς να κάνω εγκληματική οργάνωση με έναν αγρότη, έναν που έκανε άλλη δουλειά στο χωριό του κ.λπ.; Από το 1992 δηλώναμε εθνικιστές, όχι ρατσιστές.

»Με συνέλαβαν ξημερώματα πάνοπλοι αστυνομικοί. Ήταν εκεί και κάμερες. Πώς το ήξεραν; Αντιμετωπίσαμε κατηγορία χωρίς να μας δώσουν στοιχεία της δικογραφίας. Είναι πολιτική στόχευση. Μας έβγαλαν από την κεντρική είσοδο της Ασφάλειας Αττικής μπροστά στις κάμερες. Έκαναν επιχείρηση να ποινικοποιήσουν ένα ολόκληρο πολιτικό κίνημα. Ήθελαν να μας παρουσιάσουν ως εγκληματίες. Επιχείρηση σοκ και δέος. Τηλεοπτικό show. Ήθελαν να τρομοκρατήσουν τον λαό να μη μας ψηφίσει. Έχουμε λιντσαριστεί από τα ΜΜΕ.

»Στις τελευταίες εκλογές δεν είχαμε το βήμα να πούμε τις απόψεις μας. Καταδίκασα από την πρώτη στιγμή το έγκλημα στο Κερατσίνι. Για ανάλογο περιστατικό στην Πάτρα είχε προφυλακιστεί μέλος της ΟΝΝΕΔ χωρίς να έχει πρόβλημα το κόμμα. Αυτά που λένε για τη δράση της Χ.Α. ήταν απόλυτα νόμιμα.

»Η Χ.Α. ξεκίνησε ως ομάδα από άτομα της 4ης Αυγούστου, με την έκδοση ενός περιοδικού. Δεν ήταν σκοπός μας να κατέβουμε στην πολιτική, αργότερα προέκυψε. Επίσης, είχα εμπλακεί με πολιτικά σχήματα που δεν είχαν σχέση με τη Χ.Α. Το 1985 μετά από ομιλία της ΕΠΕΝ με διαδέχθηκε ο Βορίδης. Επί των ημερών του έγινε μια δολοφονία αριστερού από μέλος της, χωρίς ο Βορίδης να κατηγορηθεί.

»Μετά τις εκλογές του 1994 και του 1996 η Χ.Α. δεν έχει επιτύχει τους στόχους της. Το 1999 στις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο υποστηρίξαμε την Πρώτη Γραμμή του Πλεύρη. Το 2000 άλλο κόμμα και το 2004 υποστηρίξαμε άλλο κόμμα. Το 2007 αποφασίσαμε να συμμετέχουμε αυτόνομοι στις εκλογές. Επί Χριστοδούλου μάς δόθηκε χώρος για συνέδριο δωρεάν.

»Γνώριζα τον κύριο Μπαλτάκο από το 1993 από εθνικές οργανώσεις για το Κυπριακό. Είχα το θάρρος να του συνομιλώ. Όσα ειπώθηκαν στο video Μπαλτάκου είναι αληθή. Η Δικαιοσύνη δεν τον κάλεσε να καταθέσει. Δεν έγινε καμία έρευνα. Προσπαθούν να παρουσιάσουν τη Χ.Α. ως εγκληματική οργάνωση πολλά χρόνια. Είναι δυνατόν επίσημο κόμμα να προβαίνει σε παράνομες πράξεις; Υπήρχε μεθόδευση και πολιτική στόχευση.

»Το 2013 η στόχευση ξέφυγε από κάθε όριο. Ο Μπαλτάκος μού είχε πει ποιοι υπουργοί ήθελαν τη δίωξή μας και ποιοι όχι. Ο Βορίδης μία ημέρα πριν τη δολοφονία Φύσσα με δηλώσεις του ”έβλεπε” εγκληματική οργάνωση.

»Ο Σαμαράς είδε τις δημοσκοπήσεις και έστησε κατηγορητήρια. Μετά τις εκλογές δεν λένε λέξη για καθυστερήσεις στη δίκη της Χ.Α. Το τεκμήριο της αθωότητας καταργήθηκε άμεσα για εμάς. Όλα ξεκίνησαν με το που μπήκαμε τότε στη Βουλή. Δεν υπήρχαν τάγματα εφόδου. Έψαξαν γραφεία, κομπιούτερ και δεν βρήκαν τίποτα».

Για τον ναζιστικό χαιρετισμό και τις δηλώσεις υπέρ της ναζιστικής Γερμανίας

«Αν είναι να δικαστώ για τις ιδέες μου, να δικαστώ, είμαι υπερήφανος, είναι ποινικά αδιάφορες. Τα σχήματα λόγου είναι ελεύθερα, δεν προέτρεψα κανέναν σε πράξεις βίας», συμπλήρωσε, ενώ σχετικά με τον ναζιστικό χαιρετισμό σημείωσε: «Μπορεί να χαιρέτησα κάποιες φορές με προτεταμένη τη δεξιά παλάμη, δεν το θεωρούσα αυτό όμως ναζιστικό χαιρετισμό, αλλά ελληνικό». 

Και εξήγησε: «Είμαι περήφανος για τις ιδέες μου. Ο χαιρετισμός μας είναι ο χαιρετισμός της 4ης Αυγούστου. Τάγματα εφόδου δεν υπήρχαν. Ήταν σχήμα λόγου και δεν προέτρεψα κανέναν σε πράξεις βίας».

Στη συνέχεια η πρόεδρος του διάβασε παλιές δηλώσεις του υπέρ της ναζιστικής Γερμανίας. Ο Μιχαλολιάκος απάντησε: «Αναφέρθηκα απαξιωτικά για τους βουλευτές, αυτό κάνει και ο λαός. Όταν λέω ηττημένοι του 1945 εννοώ τους εθνικιστές. Οι Έλληνες εθνικιστές το 1945 ήταν ηττημένοι. Η Ελλάδα ήταν από τους ηττημένους του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Οι Σύμμαχοι δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους. Η 4η Αυγούστου πολέμησε τους Γερμανούς. Είμαστε με την 4η Αυγούστου».

Χειροκροτήματα ξέσπασαν στο ακροατήριο όταν ο Νίκος Μιχαλολιάκος είπε στο δικαστήριο πως έξω από το σπίτι του έγραψαν το σύνθημα : “έναν μεγάλο λάκκο για τον Μιχαλολιάκο” με την πρόεδρο να παρεμβαίνει: “αφήστε μας να προχωρήσουμε”. 

Η απολογία του γενικού γραμματέα της Χρυσής Αυγής τελείωσε λίγο μετά τις 13:30 και κατά την έξοδό του αποδοκιμάστηκε έντονα από μέρος του ακροατηρίου.

Κάποια μέλη του ακροατηρίου φώναξαν ρυθμικά “δολοφόνε δολοφόνε” και ο “Παύλος ζει τσακίστε τους ναζί”. Απαντώντας, οι υποστηρικτές του Μιχαλολιάκου φώναζαν ” αίμα-τιμή-χρυσή αυγή”. 

 

 

Η μητέρα του Παύλου Φύσσα, Μάγδα

Συγκεντρώσεις έξω από το Εφετείο

Την ίδια ώρα, αντιφασιστικές οργανώσεις και μέλη του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το Εφετείο, παρουσία δυνάμεων των ΜΑΤ. Η κυκλοφορία στην κάθοδο της λεωφόρου Αλεξάνδρας διακόπηκε για περίπου μία ώρα.

 

 

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης