Ξεκίνησε στις 2.15 περίπου το μεσημέρι της Τετάρτης η δίκη των ληστών της Αρχαίας Ολυμπίας. Η πρώτη που κατέθεσε ήταν η Γεωργία Χατζή, η διευθύντρια της Ζ΄ Εφορείας Κλασσικών και Ιστορικών Αρχαιοτήτων και η οποία περιέγραψε ακριβώς τι συνέβη στη ληστεία, όπως της διηγήθηκε η φύλακας που δέχθηκε την επίθεση από τους δύο δράστες το πρωινό της 7ης Φεβρουαρίου 2012.

Η κ. Χατζή, για μία ακόμα φορά, ευχαρίστησε τις αστυνομικές αρχές και ιδιαιτέρως την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πατρών και εξήρε τον πατριωτισμό τους, που κατάφεραν και βρήκαν τα αρχαιολογικά ευρήματα και μετέφερε τις ιδιαιτέρως συγκινητικές στιγμές που έζησε όταν την ενημέρωσαν αξιωματικοί της Ασφάλειας Πατρών ότι πιθανόν να έχει βρεθεί το χρυσό δαχτυλίδι και τα υπόλοιπα κλαπέντα αρχαία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Με πήρε τηλέφωνο αξιωματικός της Ασφάλειας εκείνο το βράδυ, λέγοντάς μου να συναντηθούμε στα γραφεία της Εφορείας στην Αρχαία Ολυμπία για να μου δείξουν το δαχτυλίδι και μόλις το είδα, συγκλονισμένη, έβαλα τα κλάματα και τους ρώτησα αν είναι η αρχή για να βρούμε και τα υπόλοιπα. Αυτοί που απάντησαν καταφατικά. Μετά από λίγες ώρες με ξαναπήραν τηλέφωνο και μου ζήτησαν να πάω και πάλι στα γραφεία της 7ης Εφορείας και μόλις έφτασα μου άδειασαν επάνω σε ένα τραπέζι όλα τα αρχαία αντικείμενα που ήταν κρυμμένα σε ένα σακί από ελιές αλλά και κλειδιά του Μουσείου».

Μάλιστα, συναισθηματικά φορτισμένη, εκείνη την ημέρα η κ. Χατζή την χαρακτήρισε ως την «αναστάσιμη ημέρα της υπηρεσίας».

Σε ερώτηση συνηγόρου για το αν θεωρεί ότι έκαναν ερασιτεχνικά τη ληστεία ή το είχαν οργανώσει ή ποιοι από τους πέντε έκαναν την κλοπή, απάντησε κατηγορηματικά: «Εγώ αυτό που λέω είναι ότι γνώριζαν αυτό που έκαναν και είναι κατάπτυστοι γι΄ αυτό». Στη συνέχεια βέβαια η κ. Χατζή ζήτησε συγνώμη από την έδρα για την… εκπτροπή του λόγου της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια κατέθεσε αστυνομικός της Ασφάλειας Πατρών που συμμετείχε στην επιχείρηση σύλληψης των δραστών. Περιέγραψε ακριβώς τα γεγονότα, πώς ήρθε η πληροφορία στην Ασφάλεια για το δαχτυλίδι, με ποιους είχε επαφές η Αστυνομία από τους δράστες και τι ακριβώς έγινε λίγο πριν το κρίσιμο ραντεβού σε γνωστό ξενοδοχείο στο κέντρο της Πάτρας.

Οσον αφορά την διαπραγμάτευση για την τιμή τόσο του δαχτυλιδιού όσο και των υπολοίπων αρχαίων αντικειμένων, ο αστυνομικός ανέφερε πως ξεκινήσαμε με 1,5 εκατομμύριο τιμή για το δαχτυλίδι και συνολικά 4 εκατ. ευρώ για όλα τα αντικείμενα. Τελικά, μετά τις διαπραγματεύσεις, η τιμή για το δαχτυλίδι έπεσε στις 300.000 ευρώ και έτσι κλείστηκε το ραντεβού στο ξενοδοχείο στις 23/11/2012. Το ραντεβού είχε κλειστεί για το μεσημέρι, όμως με υπαιτιότητα του 41χρονου μικροπωλητή από την Αθήνα το ραντεβού καθυστέρησε για τις 10.30 το βράδυ. Εκείνη την ώρα έφτασε στο ξενοδοχείο ο 41χρονος μικροπωλητής μαζί με τον πατρινό συνταξιούχο εργολάβο, τους οποίους και έφερε με το Ι.Χ. του ο τρίτος κατηγορούμενος.

Ο Πατρινός περίμενε στη ρεσεψιόν, ο 41χρονος ανέβηκε στο δωμάτιο και μόλις συνάντησε τον μυστικό αστυνομικό του είπε να δει τα λεφτά, καθώς αυτός είχε μαζί του το δαχτυλίδι, γιατί αλλιώς θα τον σκότωνε.

Ο αστυνομικός του έδωσε τα χρήματα, εκείνος τα τσέκαρε με το ειδικό μηχάνημα και τότε του έδωσε το δαχτυλίδι.

«Αμέσως μπήκαμε μαζί με τον υποδιοικητή της Ασφάλειας Πατρών Θ. Παπανικολάου στο δωμάτιο και αυτός μόλις μας είδε προσπάθησε να βγάλει το όπλο και το προέταξε κυρίως προς τον κ. Παπανικολάου. Εμείς πέσαμε πάνω του, προσπάθησε να μας απωθήσει προβάλλοντας σθεναρή αντίσταση και εκεί τραυματίστηκε στο πόδι και ο υποδιοικητής ασφαλείας Πατρών.».

Λίγο μετά τις 3.00 το μεσημέρι η δίκη διεκόπη και θα συνεχιστεί στις 20 Νοεμβρίου.

ΠΗΓΗ: patrastimes.gr

Επιμέλεια: Απόστολος Αγιοστρατίτης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης