Την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου ξεκινούν οι εγγραφές στο Κυριακάτικο σχολείο μεταναστών, το οποίο εδώ και 12 χρόνια παρέχει δωρεάν εκμάθηση της ελληνικής, της αγγλικής και της γερμανικής γλώσσας σε ενήλικους μετανάστες, πρόσφυγες και Έλληνες.

«Πέρυσι είχαμε 200 μαθητές, οι οποίοι προέρχονται από όλα τα μέρη του κόσμου, όπως η Ρωσία, η Ισπανία, το Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές και η Βουλγαρία, ενώ μαθήματα παρακολουθούν και αναλφάβητοι Έλληνες» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Έλενα Παπαγεωργίου, συντονίστρια του σχολείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα μαθήματα γίνονται τα Σαββατοκύριακα στον Κολωνό, επί της οδού Άργους 145, και απευθύνονται σε μαθητές από πολύ αρχάριους, έως πολύ προχωρημένους.

«Οι μισοί άνθρωποι που έρχονται την πρώτη φορά δεν μιλούν ούτε λέξη ελληνικά, ενώ λειτουργεί και τμήμα λογοτεχνίας, ποίησης, όπου οι προχωρημένοι διδάσκονται Καβάφη και άλλους» λέει η κα. Παπαγεωργίου.

Κάθε χρόνο οι μαθητές δίνουν εξετάσεις για ελληνομάθεια και, όσοι επιτυγχάνουν, παίρνουν πιστοποιητικό. Οι εθελοντές είναι εκπαιδευτικοί, φοιτητές παιδαγωγικών σχολών και οποιοσδήποτε θέλει να ενισχύσει την προσπάθεια του σχολείου, μπορεί. Κάθε χρονιά χωρίζεται σε δύο κύκλους σπουδών: Ο πρώτος διαρκεί από τον Οκτώβριο έως τον Φεβρουάριο και ο δεύτερος από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η γραμματειακή ομάδα υποδέχεται μαθητές και εθελοντές κάθε Σεπτέμβριο και Φεβρουάριο κατά τις περιόδους εγγραφών. Οι μαθητές δεν απαιτείται να διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα, ενημερώνει η κα. Παπαγεωργίου. Σημειώνει, πως λειτουργεί ειδικό τμήμα τα Σάββατα για τους πρόσφυγες που μένουν στον Ελαιώνα.

«Οι μαθητές είναι κυρίως μετανάστες που έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα, ο μέσος όρος είναι περίπου 30 χρονών. Έρχονται και κυρίες που προσέχουν ηλικιωμένους και την Κυριακή “ξεκλέβουν” από το ρεπό τους και παρακολουθούν τα μαθήματα» συνεχίζει η συντονίστρια του σχολείου.

Προσθέτει πως το σχολείο δεν απευθύνεται στα παιδιά, καθώς αυτά πρέπει να πηγαίνουν στο κανονικό σχολείο. 

Εκτός από τα μαθήματα λειτουργεί ομάδα νομικής υποστήριξης προσφύγων και μεταναστών, ενώ το σχολείο διοργανώνει και ποικίλες εκδηλώσεις. Κάθε χρονιά κλείνει με μία μεγάλη γιορτή, το αντιρατσιστικό φεστιβάλ του Ιουνίου.

«Δεν είμαστε κρατικός φορέας και στηριζόμαστε στην οικονομική ενίσχυση του κόσμου που θέλει να συμβάλει» εξηγεί η κα. Παπαγεωργίου.

Οι εγγραφές στο Κυριακάτικο σχολείο μεταναστών, θα γίνουν την Κυριακή από τις 11.00 έως τις 17.00.

Όσοι εθελοντές ενδιαφέρονται να πάρουν μέρος στη διδασκαλία ελληνικών, αγγλικών, γερμανικών καθώς και για τη γραμματειακή υποστήριξη καλλούνται να δηλώσουν τη συμμετοχή τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης