Ξένη Δημητρίου: Να αναιρεθεί το βούλευμα που έκοψε την άδεια Κουφοντίνα

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 17 Μαΐου 2019, 22:57
Ξένη Δημητρίου: Να αναιρεθεί το βούλευμα που έκοψε την άδεια Κουφοντίνα

Λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση του θέματος στα τοπικά μέσα ενημέρωσης του Βόλου για την αναίρεση του βουλεύματος για την άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα, η είδηση επιβεβαιώθηκε.

Άργα το βράδυ της Παρασκευής η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου ζήτησε την αναίρεση του ομόφωνου βουλεύματος του δικαστικού συμβουλίου του Βόλου, με το οποίο απορρίφθηκε η έβδομη άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα από τις φυλακές Κασσαβετείας.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου προχώρησε στην κίνησή της αυτή μετά την εισαγωγή του πολυισοβίτη της 17Ν Κουφοντίνα στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Βόλου.

Την αναίρεση του βουλεύματος που έκοψε την άδεια Κουφοντίνα ζήτησε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Την οριστική απόφαση για το αν ασκηθεί ή όχι αναίρεση θα αποφασίσει το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου που θα κρίνει εάν θα εισαχθεί και πάλι το θέμα στο δικαστικό συμβούλιο Βόλου, με διαφορετική σύνθεση ή θα απορρίψει το αίτημα της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

Αντίθετος στην αναίρεση του βουλεύματος Κουφοντίνα, ο αρμόδιος  αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου που είχε αναλάβει να μελετήσει το φάκελο του πολυϊσοβίτη. Σύμφωνα με τον ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό, ο Δημ. Κουφοντίνας παραμένει "επικίνδυνος και αμετανόητος" και για το λόγο αυτό  δεν συντρέχουν οι "ουσιαστικές προϋποθέσεις" για να του χορηγηθεί νέα άδεια. Έτσι, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου  ήταν κατηγορηματικός πως  εκτός των νομικών θεμάτων, το "βούλευμα έχει "εμπεριστατωμένη αιτιολογία ως προς τη μη  συνδρομή των προβλεπόμενων ουσιαστικών προϋποθέσεων",. Σύμφωνα με  πληροφορίες, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός είχε χρεωθεί από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, την υπόθεση από τις 15 του μηνός,  και σήμερα το πρωί την επισκέφτηκε στο γραφείο της για να την ενημερώσει πως η γνώμη του ότι δεν πρέπει να ασκηθεί αναίρεση.

Μετά την εξέλιξη αυτή, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε η ίδια την αναίρεση του βουλεύματος, επικαλούμενη στο έγγραφο της, τρεις  παλαιότερες γνωμοδοτήσεις της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, που ξεκινούν από το 1993 και φθάνουν ως το 2011 αλλά και την πρόσφατη  δημοσίευση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Μπρακουμάτσου, ότι και οι πολυισοβίτες εφόσον έχουν εκτίσει συγκεκριμένο χρόνο κράτησης, δικαιούνται και αυτοί άδειας.

Παράλληλα η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός αναφέρει, ότι το δικαστικό συμβούλιο Βόλου ερμήνευσε εσφαλμένα τις διατάξεις του σωφρονιστικού κώδικα για περίπτωση Κουφοντίνα, και επιπλέον  προσθέτει, ότι αφού δέχτηκε το δικαστικό συμβούλιο, ότι δεν υπήρχαν οι τυπικές προϋποθέσεις για χορήγηση άδειας,  κακώς εισήλθε στην εξέταση των ουσιαστικών προϋποθέσεων.

Στην εντατική ο Δημήτρης Κουφοντίνας

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του «Αχιλλοπούλειου» Νοσοκομείου του Βόλου, έχει μεταφερθεί και νοσηλεύεται από το μεσημέρι της Παρασκευής, ο Δημήτρης Κουφοντινας,για προληπτικούς λόγους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δημήτρης Κουφοντίνας μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ, χωρίς να διατρέχει κάποιο κίνδυνο προς το παρόν η ζωή του, επειδή παρουσίασαν προβλήματα αρρυθμίας οι ηλεκτροκαταλύτες του οργανισμού του, μετά από την πολυήμερη απεργία πείνας που εξακολουθεί να τηρεί. 

Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο ημέρες το δικηγορικό γραφείο της Ιωάννας Κούρτοβικ, το οποίο έχει αναλάβει την υπεράσπιση του Δημήτρη Κουφοντίνα, εξέδωσε δελτίο Τύπου σχετικά με την κατάσταση της υγείας του. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει, πως από τη στιγμή που ο Δημήτρης Κουφοντίνας ξεκίνησε απεργία πείνας (2/ 5) έχει χάσει 12,5 κιλά και παρουσιάζει «γενικευμένη αδυναμία», ενώ ορατός είναι ο κίνδυνος για νεφρική ανεπάρκεια.

Αναλυτικά το ιατρικό ανακοινωθέν για την κατάσταση της υγείας του Δημήτρη Κουφοντίνα:

«Προς ενημέρωση, σας κοινοποιούμε την ιατρική γνωμάτευση που εκδόθηκε, με αίτηση της οικογένειας , από το Γενικό Νοσοκομείο του Βόλου και από τον επιβλέποντα παθολόγο ιατρό κ. Χαράλαμπο Μάνδρο , σχετικά με την κατάσταση της υγείας του Δημήτρη Κουφοντίνα. Όπως προκύπτει από αυτήν, ο απεργός έχει απολέσει μέχρι σήμερα 12,5 κιλά, -περίπου αντιστοιχεί σε απώλεια βάρους ενός κιλού σε κάθε μέρα απεργίας πείνας- και συνολικά το 15% του βάρους του, και παρουσιάζει γενικευμένη αδυναμία, ορθοστατική υπόταση, σημεία αφυδάτωσης και απίσχνασης.

Επιπλέον σύμφωνα με την ενημέρωση της οικογένειας από τον επιβλέποντα νεφρολόγο, παρουσιάζει υπεροξέωση, δηλαδή αυξημένη παρουσία οξέος στο αίμα και πτώση του Ph, εξέλιξη που θεωρείται επικίνδυνη για την πρόκληση νεφρικής ανεπαρκείας και συναφών βλαβών που μπορεί να μην είναι αναστρέψιμες.

Σημειώνουμε ότι από τον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών Βόλου έχει δοθεί εντολή για αναγκαστική σίτιση την οποία αρνείται ο απεργός και ως προς την οποία, οι υπεύθυνοι γιατροί του νοσοκομείου θεωρούν ότι κωλύονται να εφαρμόσουν ενάντια στην θέλησή του ( η σχετική πρακτική θεωρείται, όπως είναι γνωστό, βασανιστήριο).

Εξάλλου, με δεδομένο το αδιέξοδο που δημιουργεί η επιδείνωση της κατάστασης και οι περιορισμοί του νομικού πλαισίου, η μόνη δυνατότητα για να εμποδισθεί μια αποτρεπτέα εξέλιξη των πραγμάτων, είναι να προχωρήσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης στην νομοθετική τροποποίηση των διατάξεων εκείνων του σωφρονιστικού νόμου που συνεχώς παράγουν αδιέξοδες και άδικες καταστάσεις, στερώντας από την πρόσβαση σε δικαιώματα κρατουμένους που δικαιούνται σε αυτά και εκθέτοντας τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς σε πιέσεις, για λήψη αποφάσεων σκοπιμότητας και όχι ουσίας: Στην κατάργηση του εισαγγελικού βέτο, για την οποία το κυβερνών κόμμα είχε δεσμευτεί σε προηγούμενα στάδια, πριν από την ανάληψη της κυβερνητικής εξουσίας».

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 17 Μαΐου 2019, 23:37