Ξενοδόχοι: Δεν αποτελεί λύση η μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2014, 15:35
Ξενοδόχοι: Δεν αποτελεί λύση η μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης
Δεν δίνει λύση στο πρόβλημα του κόστους θέρμανσης των ξενοδοχείων η πρόσφατη μείωση κατά 30% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ).

Μάλιστα, καλεί το Υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει σε μια ορθολογική και οριστική διευθέτηση του ζητήματος, με τη θεσμοθέτηση ενός συστήματος απομείωσης των φόρων επί γεωγραφικών ζωνών, όπου θα λαμβάνονται υπ’ όψιν οι γεωγραφικές/ κλιματολογικές παράμετροι κάθε περιοχής.

Για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, ιδίως σε αυτές που λειτουργούν σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές της χώρας, η χρήση του συστήματος θέρμανσης είναι απαραίτητη το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου για την εξυπηρέτηση των πελατών τους και το πετρέλαιο θέρμανσης αποτελεί θεμελιώδες εφόδιο για την εύρυθμη λειτουργία τους. Είναι χαρακτηριστικό, δε, ότι το κόστος του πετρελαίου για μία μέση ξενοδοχειακή επιχείρηση χειμερινής λειτουργίας αντιστοιχεί σε ποσοστό από 25% έως και 50% του συνολικού λειτουργικού της κόστους, ανάλογα με τη γεωγραφική της θέση, σημειώνει η ΠΟΞ.

Επιπρόσθετα, επαναφέρει το αίτημά της για μια πρακτική, δοκιμασμένη λύση, που δεν απαιτεί πολύπλοκες λογιστικές αναπροσαρμογές στην πηγή προμήθειας του πετρελαίου (και ικανοποιεί και τον κρατικό στόχο της πάταξης της λαθρεμπορίας στα καύσιμα) μέσω της επιστροφής ποσοστού 35% επί της τιμής των τιμολογίων για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε υψόμετρο πάνω από 600 μέτρα και 30% για όσες βρίσκονται σε υψόμετρο έως 599μ.

Η εκκαθάριση θα πρέπει να πραγματοποιείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες των τελωνείων της Περιφέρειας στην οποία υπάγονται οι επιχειρήσεις.

Χ.Λ.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2014, 15:35