Στην επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν στην Ελλάδα, ως μεγάλης συμβολικής αξίας, αναφέρονται εκτενώς τα ξένα ΜΜΕ, δίδοντας έμφαση στα μηνύματα που θέλει να αποστείλει από τη χώρα μας, τα οποία και έχουν πολλαπλούς αποδέκτες: Την ίδια την Ελλάδα, το σύνολο της Ευρώπης, αλλά και το εσωτερικό της Γαλλίας.

Τα ΜΜΕ στέκονται ιδιαίτερα στο όραμά του για μεγαλύτερη ενοποίηση της Ευρώπης, το οποίο θέλει να διαμηνύσει από την Ελλάδα, με την ομιλία του στην Πνύκα να αποτελεί το “αποκορύφωμα” της συμβολικής σημασίας της επίσκεψής του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, δεν λείπουν και οι αναφορές για τον ηγετικό ρόλο που θέλει ο Γάλλος πρόεδρος να διαδραματίσει στη Μεσόγειο, επιδιώκοντας να ενισχύσει τις συνεργασίες του με τις χώρες της ευρω-περιφέρειας, μέσω των επενδύσεων. Εξ ού και οι 40 επιχειρηματίες που συνοδεύουν τον Μακρόν, σε μια περίοδο ιδανική, όπως σχολιάζεται, για τέτοιες διεργασίες στην Ελλάδα.
Βεβαίως, και ο Αλέξης Τσίπρας “ποντάρει” σε αυτήν την επίσκεψη, θέλοντας να βελτιώσει την εικόνα του στο εσωτερικό, λαμβάνοντας μήνυμα στήριξης από μία χώρα που παραδοσιακά έχει αποτελέσει ουσιαστικό εταίρο για την Ελλάδα.
Ειδικότερα:

«Στην Ελλάδα ο Μακρόν, προωθεί το όραμα για μία βαθύτερη ενοποίηση της Ευρωζώνης», είναι ο τίτλος του Reuters, το οποίο και εστιάζει στην επιδίωξή του για την ενίσχυση του κλίματος συνεργασίας στην Ευρώπη, ενώ αναφέρεται και στο σχέδιο δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου (ESM) που στηρίζει ο Μακρόν.

Παράλληλα, όπως σημειώνεται, ο Γάλλος πρόεδρος εξήρε τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται στην Ελλάδα, ενώ επανέλαβε την έκκλησή του για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Άλλωστε, όπως επισημαίνει, ως προς τον ρόλο που έχει διαδραματίσει ο Μακρόν στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, ο Γάλλος πρόεδρος βοήθησε στη γεφύρωση των διαφορών που προηγήθηκαν της συμφωνίας του Ιουνίου, μεταξύ του ΔΝΤ και κρατών της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συμβολική σημασία της επίσκεψης Μακρόν στην Ελλάδα αναφέρεται και η Financial Times, σημειώνοντας πως η άφιξή του στη χώρα, συνοδεία της συζύγου του και 40 στελεχών γαλλικών επιχειρήσεων, έχει σκοπό να υπογραμμίσει την ανάγκη για οικονομική αλληλεγγύη απέναντι στα αδύναμα κράτη της Ευρωζώνης, υπό τη μορφή επενδύσεων και ενός κοινού προϋπολογισμού, για την αποτροπή μιας νέας υπαρξιακής κρίσης στην Ευρωζώνη. «Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα σε αυτήν την πιο θετική φάση που ξεκινάει και μπορούμε να ελπίζουμε πως αποτελεί επίσης σύμβολο για μια νέα φάση στην Ευρωζώνη», λέει σύμβουλος του Ελιζέ.

Άλλωστε, όπως σημειώνεται, ο Αλέξης Τσίπρας υπολογίζει στην επίσκεψη Μακρόν για να ενισχύσει τη δημοτικότητά του, δίδοντας έμφαση στην αλλαγή κλίματος μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων.

Στις “μεγάλες ιδέες” και στα μηνύματα που θέλει να εκπέμψει από την Ελλάδα ο Μακρόν αναφέρεται και το Politico.

Πρόκειται για μηνύματα που θέλει να αποστείλει προς ένα μεγαλύτερο ακροατήριο από τους Έλληνες πολιτικούς, επιθυμώντας να ενθαρρύνει την Ελλάδα για τον δύσκολο δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Ακολουθώντας τα βήματα του προκατόχου του Φρανσουά Ολάντ, επισκέπτεται την Ελλάδα, σηματοδοτώντας τη στήριξή του απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση.

Παράλληλα, το Politico κάνει μνεία και στην ομιλία του από την Πνύκα, όπου θα ξετυλίξει το όραμά του για το μέλλον της Ε.Ε., τονίζοντας την ανάγκη για μεγαλύτερη ενοποίηση. Μάλιστα, ο Μακρόν, όπως σημειώνεται, θέλει να στείλει και ένα μήνυμα προς το εσωτερικό της χώρας του, καθώς η επίσκεψή του έρχεται μετά από την ανακοίνωση των εργασιακών μεταρρυθμίσεων στη Γαλλία, τις οποίες θέλει να ταυτίσει με έναν δρόμο για περισσότερη ευημερία στη χώρα.

Όσον αφορά στα 40 στελέχη των γαλλικών επιχειρήσεων, σύμβουλος του Μακρόν σχολιάζει: «Όταν κοιτάς την ανάπτυξη της Ελλάδας, τις επενδύσεις που αυξάνονται, την ανεργία που βρίσκεται στα ουράνια, αλλά μειώνεται, βλέπεις ξεκάθαρα την ανάγκη στήριξης στην Ελλάδα σε αυτήν την πιο θετική φάση». Πάντως, όπως παρατηρεί ο ίδιος, ο Μακρόν δεν θα επιχειρήσει να “διασπάσει” τους πιστωτές της Ελλάδας, παρά τη στήριξή του απέναντι στην Ελλάδα στο θέμα του χρέους.

Εκτενή αναφορά στην ομιλία του Μακρόν από την Πνύκα κάνει και η Guardian. «Θα είναι ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, αλλά επίσης και ένα συμβολικό μήνυμα για την Ευρώπη, δεδομένου του ότι κατά πολλούς τρόπους η Ελλάδα έχει αποτελέσει σύμβολο της ευρωπαϊκής κρίσης», λέει πηγή του Ελιζέ, σχολιάζοντας:
«Η επανεκκίνηση της Ελλάδας σηματοδοτεί την επανεκκίνηση της Ευρωζώνης».
Σχετικά με τους επιχειρηματίες που συνοδεύουν τον Μακρόν, οι αναλυτές υπογραμμίζουν πως η Ελλάδα είναι ζωτικής σημασίας στο μακροπρόθεσμο σχέδιο του Παρισιού για τη δημιουργία εταίρων στην ευρωπεριφέρεια, η οποία θα ενισχύσει τον ηγετικό του ρόλο της Γαλλίας στη Μεσόγειο και θα “αναπροσαρμόσει” τον γαλλο-γερμανικό άξονα.

Στον “συνδετικό” ρόλο που υιοθετεί ο Μακρόν στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους διεθνείς πιστωτές της αναφέρεται, από μέρους του, το ABC NEWS, τονίζοντας πως η χώρα μας θεωρεί τη Γαλλία ως ζωτικό εταίρο και ως “αντίβαρο” απέναντι στη σκληρή στάση της Γερμανίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης