Περισσότερα από 85 δισεκατομμύρια ευρώ εκ των 340 δισ. του ελληνικού δημοσίου χρέους προήλθαν από το «μαύρο χρήμα» στον πολύπαθο τομέα της Υγείας, που νοσούσε και νοσεί, ταλαιπωρώντας χιλιάδες πολίτες.

Τα νούμερα είναι εξωπραγματικά, όσο και τα σκάνδαλα που συνταράσσουν και προκαλούν το κοινό αίσθημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον κομματικό σταθμό του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, δεν αναφέρθηκε στα υπαρκτά σημερινά προβλήματα που καλείται η παρούσα ηγεσία να επιλύσει, λόγω και περιορισμένου χρόνου, ωστόσο ενθυμήθηκε παλιές αμαρτίες του πολιτικού συστήματος και κατήγγειλε προκατόχους τους, κάνοντας αναφορές στον εκδότη του Πρώτου Θέματος, αλλά και σε σκάνδαλα που απασχολούν την κοινή γνώμη.

Μιλώντας «Στο Κόκκινο» και τους Π. Αγγελόπουλο και Γ. Τραπεζιώτη, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, έκανε λόγο για διαχρονικό «γλέντι» στην Υγεία με τις υπερτιμολογήσεις που δημιούργησε 84,5 δισ. ευρώ δημόσιου χρέους, από το σύνολο των 340 δισ. ευρώ, τονίζοντας ότι η Δικαιοσύνη συνεχίζει να κινείται με ρυθμό χελώνας σε περιπτώσεις όπως του Θ. Αναστασιάδη και της καταβολής των 5 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το αρχικό γλέντι ήταν τεράστιο και ξεκίνησε το 1996 με την περίοδο των εκσυγχρονιστών του κ.Σημίτη -όπως είπε- και συνεχίστηκε μέχρι το 2009, με υπερτιμολογήσεις φαρμάκων, υλικών, αντιδραστηρίων».

«Στη συνέχεια, συγκροτήθηκε το ΚΕΕΛΠΝΟ, ένας μηχανισμός που βρισκόταν εκτός του λογιστικού ελέγχου και της εποπτείας των επίσημων οργάνων, το οποίο εξελίχθηκε σε ένα μονοπάτι για προσλήψεις αλλά και αγορές ακριβών αντιδραστηρίων, που τελικά έγινε όργανο έλεγχου των ΜΜΕ, μέσω δυσθεώρητου ύψους ποσών που κατευθύνονταν σε ΜΜΕ.

Τα μνημονιακά χρόνια, οι συνάδελφοί σας που ταΐζονταν ήταν αυτοί που λιβάνιζαν αυτούς που κατέστρεφαν», είπε χαρακτηριστικά.

«Για πρώτη φορά κατέστη δυνατόν να μπει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και να κάνει διαχειριστικό έλεγχο μίας χρονιάς». «Τα βγάζουμε στη δημοσιότητα, τα στέλνουμε στον εισαγγελέα … και μας κάνουν μηνύσεις οι πολιτικοί προϊστάμενοι. Εκεί που μας χρωστούσαν πάνε να μας πάρουν και το βόδι».

Αναφερόμενος στα «ραβασάκια» με τα οποία γίνονταν οι διορισμοί στο ΚΕΕΛΠΝΟ, στους οποίους είχε αναφερθεί στη Βουλή για τον κ. Γεωργιάδη και τον στενό του κύκλο, ο κ. Πολάκης ανέφερε ότι τα στοιχεία για τον πρώην υπουργό Υγείας της ΝΔ, τη σύζυγό του και τον διευθυντή του γραφείου του «είναι τόσο καιρό στον εισαγγελέα και δεν ολοκληρώνεται η διαδικασία … τα έδειξα στην Επιτροπή αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να το κάνω επίσημα, γιατί είναι μέρος της δικογραφίας».

«Eίναι υπαρκτά πρόσωπα, έχουν ημερομηνία αποχώρησης της 31η Μαΐου του 2014» όπως είπε, ενώ εκτίμησε ότι ο πρώην υπουργός «έκρυψε μεγάλο αριθμό συνεργατών», μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ. Όπως είπε, υπήρχε «κυρία άμεσος συνεργάτης του γραφείου Τύπου… με σπουδές αερόμπικ και βιβλιοθηκονομίας».

Το σκάνδαλο Novartis είναι πολύ μεγαλύτερο

Ο κ. Πολάκης αναφέρθηκε εκτενώς και στο σκάνδαλο των υπερτιμολογήσεων φαρμάκων και της διοργάνωσης συνεδρίων στα οποία συμμετείχαν με χρηματοδότηση της Novartis και άλλων φαρμακευτικών στελέχη του Υπουργείου Υγείας που συμμετείχαν στον καθορισμό των τελικών τιμών, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε 55 χώρες, καθορίζοντας τελικά την κερδοφορία των πολυεθνικών στις χώρες αυτές. (Το θέμα είχε αποκαλύψει το zougla.gr).

«Προφανώς και δεν είναι η μόνη εταιρεία, απλά μάλλον για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν ο “μαέστρος” της ιστορίας, δεν έκανε μόνη της τη συμφωνική ορχήστρα, είχε και άλλους εκτελεστές», όπως είπε.

«Μέχρι το 2010 την τιμολόγηση των φαρμάκων έκανε το Yπουργείο Ανάπτυξης με εντελώς αδιαφανή τρόπο, τόσο την λιανική τιμή όσο και την ασφαλιστική, αυτή που χρεωνόταν το ελληνικό σύστημα με την αποζημίωση των ταμείων.

Στη συνέχεια, το 2011, ο κ. Λοβέρδος μετέφερε τη διαδικασία, συγκεκριμένους ανθρώπους και την τεχνογνωσία στο Yπουργείο Υγείας, με επιτροπή στον ΕΟΦ και δευτεροβάθμια στο Yπουργείο για την τελική διαμόρφωση τιμής». Να σημειωθεί ότι από το βήμα της Βουλής ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι επί της υπουργίας του μείωσε τουλάχιστον κατά 2 δις τη φαρμακευτική δαπάνη.

«Με συγκεκριμένες υπουργικές αποφάσεις και με παραγράφους που βάζανε ή βγάζανε, επέτρεπαν εν μέσω περικοπών σε συγκεκριμένες εταιρείες να διαμορφώνουν υψηλές τιμές… αυτά πάνε στον εισαγγελέα και θα βγουν σύντομα στη δημοσιότητα», συμπλήρωσε.

«Ενώ υποτίθεται ότι η Ελλάδα έπαιρνε τιμή από το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρώπης, δεν γινόταν έτσι. Πρακτικά, τιμολογούσαν σε τρεις χώρες με ακριβές τιμές (π.χ. Ελβετία, Αγγλία, Γερμανία) και η τέταρτη χώρα ήταν η Ελλάδα. Έτσι, η τιμή της Ελλάδας με τη σειρά της επηρέαζε προς τα πάνω την τιμολόγηση σε 55 χώρες αυτόματα. Μία καλή τιμή εδώ μεταφραζόταν σε κέρδη σε 55 χώρες… πρόκειται περί διακρατικών συμφωνιών που μπορεί να έχουν επιβάλλει και οι φαρμακευτικές», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Η Δικαιοσύνη καθυστερεί

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας καυτηρίασε τις καθυστερήσεις της Δικαιοσύνης, καθώς υπάρχουν από τον Δεκέμβριο του 2015 στοιχεία στα χέρια της όπως το πρώτο πόρισμα του Σ.Ε.Υ.Υ.Π., που περιγράφει συγκεκριμένες ευθύνες για διαγωνισμούς, τα χρήματα που «φαγώθηκαν» κτλ. και «είμαστε στον Φεβρουάριο του 2017… είτε έχουν ξεχωρίσει τις δικογραφίες για να προφυλαχθούν κάποιοι, είτε πήγαν πιο πίσω».

Χαρακτηριστική είναι κατά τον κ.Πολάκη και η περίπτωση του Θ. Αναστασιάδη, καθώς ο εκδότης της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» με τελεσίδικη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου το περασμένο Καλοκαίρι πρέπει να καταβάλει τα 5 εκατ. ευρώ που δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει.

«Από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα η απόφαση δεν έχει καθαρογραφεί», όπως σημείωσε, «ζητάει ο κόσμος δικαιοσύνη, να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι, να γυρίσουν τα λεφτά πίσω».

«Οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν ότι δεν τιμωρεί η κυβέρνηση, δεν συλλαμβάνει η κυβέρνηση, δεν κυβερνάμε ούτε με διατάγματα ούτε με καθεστώς έκτακτης ανάγκης, αλλά στο πλαίσιο του συντάγματος και του πολιτεύματος».

Aκούστε ολόκληρο το ηχητικό της συνέντευξης του αναπληρωτή υπουργού Υγείας:

Λοβέρδος: «Επί της υπουργίας μου μείωσα τουλάχιστον κατά 2 δις τη φαρμακευτική δαπάνη»



To zougla.gr επικοινώνησε με τον Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος μας παρέπεμψε στη σχετική δήλωση που έκανε στη Βουλή, τονίζοντας παράλληλα ότι ο ίδιος δεν έχει καμία διάθεση να έρθει σε διάλογο με τον κύριο Πολάκη, ότι όσα λέει αποτελούν «ψέματα» κι ότι θα τα πουν όταν έρθει… η ώρα του εισαγγελέα.

Η δήλωση του στη Βουλή:

«Επί της υπουργίας μου μείωσα τουλάχιστον κατά 2 δις τη φαρμακευτική δαπάνη, δίχως τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ που καταψήφισε και τους σχετικούς νόμους και την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Τελευταία περικοπή έκανα τον Απρίλιο του 2012, δηλαδή λίγο πριν τις εκλογές, οπότε και έφυγα από υπουργός Υγείας και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων και των αντίστοιχων επιτροπών.

Η θρασύτητα, η υποκρισία και το ψέμα ήταν και θα είναι τα αποκλειστικά όπλα του Πρωθυπουργού. Η ώρα της λογοδοσίας του στον ελληνικό λαό πλησιάζει γι’ αυτό και είναι σε πανικό.

Αν του έχει μείνει ίχνος ανθρώπινης και πολιτικής αξιοπρέπειας, θα πρέπει να ντρέπεται. Αλλά αμφιβάλλω».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης