Aποκαλυπτικές πτυχές για την επιχείρηση σύλληψης του Χριστόδουλου Ξηρού, την καθημερινότητά του στην Ανάβυσσο, αλλά και για την ταυτότητα του ανθρώπου που νοίκιασε το σπίτι στην περιοχή, έχουν στα χέρια τους οι Αρχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που περιέχονται στη δικογραφία και παρουσιάζει το zougla.gr, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία για τον άνθρωπο που νοίκιασε το σπίτι στην Αττική, αλλά και οι μαρτυρίες των γειτόνων του που συνομιλούσαν μαζί του και τον έβλεπαν σχεδόν καθημερινά.

Αναζητούν τον «Θεοχάρη»

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, οι Αρχές αναζητούν έναν 30χρονο, ο οποίος συστήθηκε στον ιδιοκτήτη του ακινήτου στην Ανάβυσσο ως υπαξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ πολλές φορές ήταν ευδιάκριτος ο τραυματισμός του, καθώς εμφανώς κούτσαινε. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είχε μάλιστα δύο χαρακτηριστικά τατουάζ, στην κνήμη του ποδιού του, αλλά και στον καρπό του ενός χεριού του. Το άτομο αυτό, που σύμφωνα με κάποιες καταθέσεις κατάγεται από την Κρήτη, είχε αναφέρει ότι θα έμενε στο σπίτι ο Χριστόδουλος Ξηρός, τον οποίο είχε παρουσιάσει με το όνομα «Νίκος» και πως θα έκανε κάποιες εργασίες σε αυτό.

Για τον λόγο αυτό και οι περίοικοι θυμούνται τον Χριστόδουλο Ξηρό, τον οποίο αναγνωρίζουν με βεβαιότητα, να σκάβει στον κήπο ή να κάνει κάποιες άλλες εργασίες. Μία γειτόνισσα, μάλιστα, αναφέρεται στην αγάπη του Χριστόδουλου Ξηρού για τα ζώα, καθώς της είχε πει πως τάιζε τα δύο της γατάκια.

Κατά την έξοδό του από το κτήριο 9 της πρώην Σχολής Ευελπίδων, ο X. Ξηρός δήλωσε: «Αντισταθείτε στις κατοχικές δυνάμεις. Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Δεν θα μας σώσει κανένας σωτήρας. Πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Έξοδος από το ευρώ και ανάπτυξη με ίδια μέσα. Όποιος δεν μας το λέει αυτό είναι ψεύτης. Δεν μας πτοεί το φασιστικό παρακράτος. Η επανάσταση θα γίνει είτε το θέλετε, είτε όχι, γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Είναι αναγκαιότητα»

Η κατάθεση του αστυνομικού

Η δικογραφία καταρρίπτει την εκδοχή που παρουσίασε επισήμως η Αστυνομία, περί σκηνοθετημένου τροχαίου, αφού, όπως προκύπτει από τις καταθέσεις των ίδιων των αστυνομικών, εκείνοι τον πλησίασαν για έλεγχο και ο Χριστόδουλος Ξηρός, χωρίς να αντισταθεί, αποκάλυψε την ταυτότητά του.

Ο αστυνομικός που συμμετείχε στη σύλληψη του Ξηρού καταθέτει ότι: «Αρχές του μήνα Σεπτεμβρίου του έτους 2014 μου ανατέθηκε η διενέργεια ερευνών στις περιοχές Ν. Μάκρης, Μαραθώνα, Αναβύσσου Αττικής όπου κατά πληροφορίες διέμενε και σύχναζε άτομο που προσομοίαζε στον Χρ. Ξηρό. Στις 3/1/2015 για πρώτη φορά εντοπίστηκε ο Χριστόδουλος Ξηρός και την ίδια ημέρα το μεσημέρι το συγκεκριμένο άτομο επιβιβάστηκε στο ποδήλατο και κατευθύνθηκε προς την οδό Μουσών. Αντιλαμβανόμενοι ότι ο άνδρας αυτός είχε εξέλθει από τη μονοκατοικία την οποία είχαμε σε διακριτική επιτήρηση, αποφασίσαμε να τον ελέγξουμε. Άμεσα ακολουθήσαμε τη διαδρομή που ακολουθούσε ο άνδρας και τηρώντας τη δέουσα απόσταση ασφαλείας τον προσκαλέσαμε να υποβληθεί στη διαδικασία νομίμου αστυνομικού ελέγχου αφού προηγουμένως είχαμε δηλώσει την αστυνομική μας ιδιότητα. Τότε αυτός, χωρίς να αντιδράσει στις ως άνω ενέργειές μας, ακινητοποίησε το ποδήλατο του. Άμεσα, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας τον προσεγγίσαμε. Με το που ήρθα σε ικανή οπτική επαφή με τον άνδρα, αναγνώρισα μετά βεβαιότητας ότι ήταν ο Χρ. Ξηρός».

Τι αναφέρεται στο διαβιβαστικό

Όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό που συντάχθηκε για την υπόθεση, τον Σεπτέμβρη του 2014 περιήλθαν πληροφορίες στην Αντιτρομοκρατική, σύμφωνα με τις οποίες άνδρας που προσομοίαζε με τον Ξηρό διέμενε και σύχναζε στην ευρύτερη περιοχή της Ν. Μάκρης, Μαραθώνα και Κερατέας Αναβύσσου Αττικής.

Το σπίτι της Αναβύσσου ενοικιάστηκε από έναν άνδρα με το όνομα Θεοχάρης, που εμφανίστηκε στη συνάντηση με τον ιδιοκτήτη ντυμένος με στολή υπαξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού. Ήταν ηλικίας περίπου 30 ετών και εμφανίζεται να έχει δύο τατουάζ.

Από την κατάθεση του ιδιοκτήτη προκύπτει ότι κατά δήλωση του Θεοχάρη θα διέμενε προσωρινά γνωστό του άτομο στην μονοκατοικία ονόματι Νίκος προκειμένου να εκτελέσει κάποιες εργασίες συντήρησης. Ο ιδιοκτήτης αναγνώρισε το Χρ. Ξηρό με απόλυτη βεβαιότητα ως τον Νίκο.

Σύμφωνα με κατάθεση γείτονα, ο ίδιος είχε συναντήσει τον «Νίκο» πέρυσι το καλοκαίρι τυχαία στον δρόμο να επιβαίνει σε ποδήλατο συνοδευόμενος από γυναίκα που επέβαινε σε έτερο ποδήλατο.

Από το στοιχεία της έρευνας φαίνεται να προκύπτει πως όλα τα αστυνομικά δελτία ταυτότητας που έχουν εντοπιστεί και κατασχεθεί είναι πλαστά.

Οι καταθέσεις των μαρτύρων

Γείτονας αναγνωρίζει τον Χριστόδουλο Ξηρό ως το άτομο που έμενε στο σπίτι στην Ανάβυσσο περιγράφοντας τον ως: «έναν άνδρα ηλικιωμένο, καταβεβλημένο, μετρίου αναστήματος, αδυνατισμένο με γενειάδα και μακριά μαλλιά… Τον έβλεπα να κάνει εργασίες στον κήπο, να πετάει τα σκουπίδια και κάποιες φορές να κάνει ποδήλατο. Δεν είδα κάποιο άλλο άτομο».

Γειτόνισσα αναφέρεται σε συνάντηση που είχε με τον Χρ. Ξηρό στις αρχές του καλοκαιριού: «Εκείνη την περίοδο είχαμε χάσει δυο μικρά γατάκια που φιλοξενούσαμε στο σπίτι. Προσδιορίζω το χρονικό διάστημα στις αρχές Ιουλίου. Βγήκαμε λοιπόν με την κόρη μου και το γιο μου να τα αναζητήσουμε. Τη στιγμή που βρισκόμουν έξωθεν της εν λόγω οικίας εντόπισα έναν άνδρα, ο οποίος φαινόταν μεγάλης ηλικίας, πάνω από 60 χρόνων, με ξανθά μαλλιά, ξανθό μούσι, με μεγάλα μυωπικά γυαλιά, σχετικά αδύνατο να καθαρίζει την αυλή. Ο εν λόγω άνδρας, τον οποίο αναγνωρίζω ως τον Χρ. Ξηρό, άνοιξε την πόρτα και με ρώτησε αν τα δυο γατιά που βρίσκονταν στην αυλή του ήταν δικά μας. Του αποκρίθηκα θετικά και μου είπε να μην ανησυχώ γιατί πηγαίνουν εκεί και τα ταΐζει. Κατόπιν έδωσε τα γατιά στον γιο μου και αποχωρήσαμε».

Άλλη γειτόνισσα κατέθεσε ότι «Στις αρχές που ήρθε στο σπίτι είχα δει μέσα στον κήπο μια φορά κι έναν άλλο άνδρα μαζί του. Τα μόνα χαρακτηριστικά όμως που θυμάμαι είναι ότι ήταν μελαχροινός με σκούρα κοντά μαλλιά γύρω στα 30-35 χρόνων. Ακόμη θυμάμαι 2-3 φορές από τον Αύγουστο ως το Σεπτέμβριο να έρχεται μια μαύρη μηχανή με άσπρα γράμματα στο πλάι και να παρκάρει έξω από το σπίτι. Ο αναβάτης φορούσε μπουφάν και γάντια μηχανής όπως και μαύρο κράνος. Ήταν ένας άνδρας λεπτός, ψηλός, μελαχρινός χωρίς να θυμάμαι άλλα χαρακτηριστικά.»

Γειτόνισσα (φαρμακοποιός που λάμβανε το νοίκι) αναφερόμενη στον 30χρονο ο οποίος πλήρωνε το νοίκι κατέθεσε:

«Δεν γνωρίζω αν έμενε μόνος του στην οικία που νοίκιασε ή συγκατοικούσε με κάποιον άλλο. Μου είχε πει ότι έχει γεννηθεί το 1975, έχει καταγωγή από την Κρήτη και εργάζεται στο Λιμενικό Σώμα. Έχει ύψος περίπου 1,85, είναι ηλικίας περίπου 40 ετών με σκουρόχρωμο δέρμα, είχε τατουάζ στην κνήμη του ενός ποδιού, χωρίς να μπορώ να θυμηθώ το σχήμα του, καθώς επίσης και στο ένα από τα χέρια του, περίπου στο ύψος του καρπού χωρίς και πάλι να μπορώ να θυμηθώ το σχήμα. Τις φορές που τον είχα δει είχε τραυματισμούς στα πόδια ή δυσκολία στο περπάτημα κι έλεγε ότι τραυματιζόταν συχνά λόγω των δύσκολων συνθηκών της δουλειάς του στο λιμενικό».

Ένας περίοικος περιγράφει το σπίτι αναφέροντας: «ο προαύλιος χώρος της οικίας ήταν περιφραγμένος με πλαστικό δίχτυ το οποίο δεν επέτρεπε στα διερχόμενα άτομα να έχουν οπτική επαφή στον εσωτερικό του χώρο».

Ιδιοκτήτης οικίας

Το σπίτι περιγράφεται ως έκτασης 60 τετραγωνικών μέτρων, διαθέτει ενιαίο χώρο σαλονιού κουζίνας, μπάνιο και δυο κρεβατοκάμαρες. Επίσης διαθέτει ημιυπόγειο χώρο με εξωτερική. Είσοδο ως αποθήκη.

Η πρώτη κλήση για την ενοικίαση του σπιτιού έγινε 15 με 25 Μαΐου του 2014 και ο 30χρονος ενοικιαστής του δήλωσε παντρεμένος και εμφανίστηκε στο ραντεβού ντυμένος με στολή υπαξιωματικού του πολεμικού ναυτικού. Το μίσθωμα ήταν 250 ευρώ το μήνα.

Ο ιδιοκτήτης περιέγραψε την πρώτη συνάντηση που είχε με το Χρ. Ξηρό τον οποίο γνώρισε ως επιστάτη.

«Γνώρισα τον επιστάτη ονόματι Νίκο. Οι εργασίες στο σπίτι συνεχίζονταν. Εσωτερικά του σπιτιού παρατήρησα ότι στη μια κρεβατοκάμαρα υπήρχε στο δάπεδο ένα στρώμα, στην κουζίνα υπήρχε ένα ψυγείο το οποίο είχε μεταφερθεί από το ημιυπόγειο και ήταν γεμάτο προμήθειες, ενώ στο χώρο του σαλονιού βρισκόταν ένα ξύλινο γραφείο στο οποίο κάθονταν ο Νίκος. Πάνω στο γραφείο είδα έναν σταθερό ηλεκτρονικό υπολογιστή, διάφορα ηλεκτρονικά εξαρτήματα καθώς και έγγραφα με σημειώσεις. Ο Νίκος όταν με είδε μου συστήθηκε και αφού είχαμε ένα σύντομο χαιρετισμό κάθισε ξανά στη θέση του μπροστά στον υπολογιστή… Μετά τον χαιρετισμό δεν θυμάμαι να άκουσα ξανά τη φωνή του καθώς ήταν ιδιαίτερα ολιγομίλητος… Επίσης (ο 30χρονος) μια φορά μου είχε αναφέρει ότι ο Νίκος έκανε παρέα και συναντιόνταν εκτός σπιτιού με μια γυναίκα που καταγόταν από τη Βουλγαρία και την οποία δεν έφερνε στο σπίτι. Θα ήθελα να σημειώσω ότι σε εμένα και τη σύζυγο μου μας δόθηκε η εντύπωση ότι εντέλει η ενοικίαση του σπιτιού δεν έγινε με σκοπό να μείνει εκεί ο 30χρονος και η γυναίκα του αλλά ο επιστάτης ονόματι Νίκος που μας είχε παρουσιάσει. Αυτή η εντύπωση σχηματίστηκε από το ότι ο Νίκος δεν παρέμεινε στο σπίτι για 20 μόνο μέρες όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί. Ο 30χρονος έλειπε συνεχώς από το σπίτι και δεν είχε εμφανιστεί ούτε μια φορά με τη γυναίκα του, ενώ τις εργασίες στο σπίτι τις έκανε ο ίδιος ο Θεοχάρης (30χρονος) και όχι ο Νίκος, ο οποίος μου έδωσε την εικόνα ατόμου που δεν ασχολούνταν με χειρονακτικές εργασίες».

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης