Από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας εξαρθρώθηκε στη Θεσσαλονίκη κύκλωμα το οποίο εξωθούσε αλλοδαπές γυναίκες στην πορνεία, σε οίκους ανοχής της πόλης, με σκοπό τη σεξουαλική τους εκμετάλλευση και την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους.

Στο πλαίσιο ευρείας αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, συνελήφθησαν συνολικά έξι εμπλεκόμενοι στο κύκλωμα, μεταξύ των οποίων τέσσερις Έλληνες (τρεις άνδρες ηλικίας 54, 45 και 22 ετών και μία 50χρονη γυναίκα) και δύο υπήκοοι Ρουμανίας (ένας 35χρονος άνδρας και μία 23χρονη γυναίκα). Επιπλέον, συνελήφθη και μια 21χρονη επίσης από τη Ρουμανία κατηγορούμενη για κατοχή ποσότητας κάνναβης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εις βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα, κατά περίπτωση, αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της μαστροπείας, της σωματεμπορίας και παράβασης της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και όπλων.

Είχε προηγηθεί καταγγελία σχετικά με τη δράση οργανωμένου κυκλώματος στη Θεσσαλονίκη, που εκμεταλλευόταν και εξωθούσε στην πορνεία, σε οίκους ανοχής της πόλης, νεαρές γυναίκες από το εξωτερικό. Η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων ανέλαβε τη διερεύνηση της υπόθεσης, στο πλαίσιο παραγγελίας της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, καθώς στην καταγγελία εμπεριέχοντο ισχυρισμοί για εμπλοκή αστυνομικών στο κύκλωμα, οι οποίοι όμως δεν επαληθεύτηκαν από την έρευνα.

Από την εμπεριστατωμένη και μεθοδική αστυνομική έρευνα διακριβώθηκε η ιεραρχική δομή του συγκεκριμένου κυκλώματος, η μεθοδολογία, ο τρόπος δράσης και οι διακριτοί ρόλοι που είχαν τα μέλη του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, όπως προέκυψε, το κύκλωμα δρούσε οργανωμένα σε τέσσερις βασικούς «τομείς – πυρήνες»:

Στον 1ο πυρήνα ενεργό και αρχηγικό ρόλο είχε ο 35χρονος υπήκοος Ρουμανίας, ο οποίος προέβαινε σε «αλίευση – στρατολόγηση» γυναικών και, εκμεταλλευόμενος την ευάλωτη θέση τους, τις κατακρατούσε παράνομα σε κατοικίες, με την άσκηση σωματικής και ψυχολογικής βίας, με σκοπό τη γενετήσια εκμετάλλευσή τους.

Στον 2ο πυρήνα ηγετικό ρόλο είχε η 50χρονη συλληφθείσα Ελληνίδα, η οποία δραστηριοποιούνταν στην «εικονική» πρόσληψη των αλλοδαπών γυναικών για εργασία σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά και στην περαιτέρω διευθέτηση των γραφειοκρατικών ζητημάτων και διαδικασιών (ιατρικές εξετάσεις, πιστοποιητικά, άδειες εργασίας κ.λπ.).

Ο 3ος και ο 4ος πυρήνας δραστηριοποιούνταν στη μίσθωση χώρων, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως οίκοι ανοχής, καθώς και στη μεταφορά γυναικών από και προς τους οίκους ανοχής, με σκοπό τη σεξουαλική τους εκμετάλλευση.

Προσήχθησαν συνολικά 25 άτομα και πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε τέσσερις οίκους ανοχής, έρευνες σε πέντε σπίτια και ένα κατάστημα, ενώ κατασχέθηκαν τρία οχήματα που χρησιμοποιούσε το κύκλωμα, μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης και ένα σπρέι πιπεριού, που βρέθηκε στην κατοχή του 35χρονου υπηκόου Ρουμανίας.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε εις βάρος τους οδηγούνται σήμερα στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης