Στη μεγαλύτερη συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση στην Ευρώπη με την κωδική ονομασία «Αρχιμήδης», έλαβε μέρος η Ελληνική Αστυνομία, από 15 έως 23 Σεπτεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε υπό τον συντονισμό της Ευρωπαϊκής Αστυνομίας (Europol) για την εξάρθρωση δικτύων οργανωμένου εγκλήματος στην Ευρώπη με τη συμμετοχή 34 χωρών, και από τα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και από Αυστραλία, Κολομβία, Νορβηγία, Σερβία, Ελβετία και ΗΠΑ.

«O “Αρχιμήδης” αποτελεί ορόσημο στις προσπάθειες των Αρχών επιβολής του Νόμου να παρέχουν συντονισμένη δράση κατά των ομάδων οργανωμένου εγκλήματος στην Ευρώπη», δήλωσε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων, ο Rob Wainwright, Διευθυντής της Europol.

Πλάνα από την Europol:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως ανέφερε, επίσης, «Αυτή την εβδομάδα, καθώς οι Αρχηγοί από τις Αστυνομίες των Ευρωπαϊκών χωρών βρίσκονται στην έδρα της Europol στη Χάγη, για την ετήσια Σύνοδο Αρχηγών των Ευρωπαϊκών Αστυνομιών, θα εστιάσουμε στο πως θα συνδυάσουμε και θα εφαρμόσουμε τις δυνάμεις μας με τον καλύτερο τρόπο, ώστε να εξαρθρώσουμε ακόμα περισσότερες εγκληματικές οργανώσεις που απειλούν την ασφάλεια και την ευημερία της κοινωνίας».

Παρακλάδια στην Ελλάδα

Η ΕΛ.ΑΣ. συμμετείχε με δράσεις για την αντιμετώπιση της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών (ηρωίνης, κοκαΐνης και συνθετικών ναρκωτικών), της οργανωμένης παράνομης μετανάστευσης προς άλλες χώρες της Ε.Ε. με τη χρήση πλαστών ή κλεμμένων εγγράφων και της απάτης με χρήση πιστωτικών καρτών μέσω διαδικτύου.

Συγκεκριμένα, στα αεροδρόμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης, στο διάστημα από 17-23 Σεπτεμβρίου, ελέγχθηκαν περισσότερα από 450 άτομα και συνελήφθησαν 13 αλλοδαποί.

Κατασχέθηκαν 64 κιλά ακατέργαστου χασίς, μικροποσότητα μεθαμφεταμίνης, 3,2 ml LSD, δύο δόσεις-χαρτάκια LCD και 13,2 γραμμάρια άγνωστης σκόνης πράσινου χρώματος (υπό εργαστηριακή εξέταση, καθώς αποτελεί πιθανώς νέα ψυχότροπη ουσία), κοκαΐνη βάρους 1.376 γραμμάριων και λευκή σκόνη αμφεταμινικού τύπου βάρους 608 γραμμαρίων.

Στο μικροσκόπιο όλες οι αποσκευές

Λαγωνικό Κ-9 στον χώρο των αποσκευών

Εκπαιδευμένος σκύλος μυρίζει τις συσκευασίες

Σύλληψη στον φωτογραφικό φακό

Ποσότητες ναρκωτικών που κατασχέθηκαν

Έλεγχος των διαβατηρίων

Κατασχέθηκαν, επίσης, 111 ταξιδιωτικά έγγραφα και πλαστές ή κλεμμένες ταυτότητες. Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση Αλγερινού που διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα και συνελήφθη καθώς επιχειρούσε να ταξιδέψει στην Τουρκία ενώ είχε επιμελώς κρυμμένα στην αποσκευή του 100 ασυμπλήρωτα Δελτία Ταυτότητας Ιταλίας, που ανήκαν σε σειρά κλεμμένων ασυμπλήρωτων εγγράφων.

Video από την αστυνομική επιχείρηση:

 

Συνολικά, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Αρχιμήδης», συνελήφθησαν 1027 άτομα, μεταξύ των οποίων 170 διακινητές μεταναστών. Κατασχέθηκαν 599 κιλά κοκαΐνης, 200 κιλά ηρωίνης και 1,3 τόνοι χασίς, ενώ διασώθηκαν 30 παιδιά από κυκλώματα εμπορίας ανθρώπων.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος-Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης