Χτύπησαν στασίδια στον Κολινδρό Πιερίας

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 4 Μαΐου 2013, 16:26
Χτύπησαν στασίδια στον Κολινδρό Πιερίας
Ένα ξεχωριστό θρησκευτικό έθιμο λαμβάνει χώρα το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου στον Ιερό Ναό της Αγίας Θεοδώρας Κολινδρού Πιερίας, όπως και σε άλλους ναούς της Ορθοδοξίας. Συμβολίζει την ήττα του Άδη από τον νικητή της ζωής και του θανάτου, τον Σωτήρα Χριστό.

Πριν από το Ευαγγέλιο της πρώτης Ανάστασης, όπως συνηθίζεται να λέγεται, σαράντα και πλέον παιδιά στον χώρο του Αγίου Βήματος χτυπούν μεταλλικά αντικείμενα βγάζοντας δυνατούς ήχους, που υποδηλώνουν τη βοή που ακολούθησε το θαύμα της Ανάστασης. Η γη σείστηκε και ισχυρός κρότος ακούστηκε απ' άκρη σ' άκρη του κόσμου. Τα λόγια του νικητή Χριστού και του ηττημένου Άδη συγκλονίζουν. Είναι μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή, που μεταφέρει με μοναδικό τρόπο το μήνυμα και το νόημα της Ανάστασης του Ιησού Χριστού.

Το έθιμο αυτό ξεκίνησε στον Κολινδρό πριν από δέκα περίπου χρόνια από τον εφημέριο του ναού, τον πρωτοπρεσβύτερο Χρήστο Παπαϊωάννου, και κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι πιστοί οδηγούν τα βήματά τους στο Ιερό Ναό της Αγίας Θεοδώρας, για να βιώσουν από κοντά τη μοναδική στιγμή της Ανάστασης του Θεανθρώπου.


*Το βίντεο εστάλη στην ηλεκτρονική διεύθυνση της zougla.gr από αναγνώστη.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 4 Μαΐου 2013, 18:56