Άμεσης βοήθειας φαίνεται ότι χρήζει το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας Λάρισας (ΕΚΑΒ), οι εργαζόμενοι στο οποίο «παλεύουν» να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους, έχοντας να αντιμετωπίσουν παράλληλα έλλειψη προσωπικού, οχημάτων αλλά και χρημάτων, καθώς τους οφείλονται δεδουλευμένα μηνών.

Το οξύμωρο της κατάστασης εντοπίζεται στο γεγονός ότι στα τέσσερα από τα πέντε Κέντρα Υγείας που λειτουργούν στον νομό (Τύρναβος, Φάρσαλα, Αγιά, Γόννοι) υπάρχει επάρκεια οχημάτων αλλά όχι και πληρωμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μόνο στο Κέντρο Υγείας Ελασσόνας υπάρχει προσωπικό για την κίνηση των οχημάτων.

Στη Λάρισα υπάρχει προσωπικό -όχι ακριβώς επαρκές, αλλά πάντως σε ικανοποιητικό βαθμό-, ωστόσο τα οχήματα δεν είναι αξιόπιστα, λόγω παλαιότητας.

Ως εκ τούτου, όταν, για παράδειγμα, προκύπτει ανάγκη διακομιδής περιφερειακά της Λάρισας και στην περιοχή ευθύνης των Κέντρων Υγείας, λόγω έλλειψης προσωπικού, τα ασθενοφόρα, αν και διαθέσιμα, δεν έχουν τη δυνατότητα να κινηθούν, οπότε θα πρέπει η Λάρισα να καλύψει το κενό ή σε διαφορετική περίπτωση επιστρατεύονται… Ι.Χ., όπως συνέβη δύο φορές πρόσφατα, προκειμένου να μεταφερθούν οι ασθενείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΚΑΒ Λάρισας Ιωάννης Γούλας μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τονίζει ότι το πρόβλημα είναι διαχρονικό και προς το παρόν ανεπίλυτο.

Σημειώνεται ότι τα τελευταία καινούργια οχήματα που προμηθεύτηκε το ΕΚΑΒ Λάρισας χρονολογούνται από το 2004.

Παράλληλα, από τα οχήματα που το 2007 είχαν γίνει δωρεά από εφοπλιστές προς το ΕΚΑΒ, τα έξι που διατέθηκαν στη Θεσσαλία αποδείχθηκαν προβληματικά και έχουν αποσυρθεί εδώ και δύο χρόνια, καθώς χρειάζονται νέους κινητήρες.

Αυτήν τη στιγμή στον νομό θεωρητικά υπάρχουν 11 ασθενοφόρα εν λειτουργία, αλλά τα τέσσερα παρουσιάζουν προβλήματα, οπότε πρακτικά εν κινήσει βρίσκονται τα υπόλοιπα.

«Είναι προφανές ότι χρειάζεται ενίσχυση του στόλου, προκειμένου να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις αυξημένες ανάγκες της περιοχής» σημειώνει ο κ. Γούλας.

Όσον αφορά τη Λάρισα, επισημαίνεται η ανάγκη να ενισχυθεί ο «στόλος» με 7-8 νέα οχήματα, έτσι ώστε να κινούνται σε καθημερινή βάση. Τα παλαιά θα πρέπει να συντηρηθούν, προκειμένου να μπορούν να λειτουργούν ενισχυτικά, όταν χρειάζεται.

Παράλληλα, όλα τα Κέντρα Υγεία της Θεσσαλίας ενισχύθηκαν πέρυσι το καλοκαίρι με 12 σύγχρονα ασθενοφόρα που αποκτήθηκαν με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, μέσω του ΕΣΠΑ, αλλά, όπως προαναφέρθηκε, δεν υπάρχει το απαιτούμενο προσωπικό για να τα κινήσει.

Πέραν τούτου, στελέχωση χρειάζεται και το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ, το οποίο εδρεύει στη Λάρισα και εξυπηρετεί όλη τη Θεσσαλία, πλην της Μαγνησίας, όπου επίσης παρατηρείται έλλειψη προσωπικού.

Την ίδια ώρα και ενώ οι καθημερινές ανάγκες είναι πολλές, οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ έχουν να πληρωθούν για τα «εκτός έδρας» από πέρυσι τον Ιούνιο, ενώ δεν έχουν λάβει χρήματα για τις αργίες και τα νυχτερινά εδώ και πέντε μήνες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης