Ρεπορτάζ: Στέλιος Βογιατζάκης

Ιδιαίτερα πλούσια είναι η μετασεισμική ακολουθία στην περιοχή της Ελασσόνας, μετά την ισχυρή δόνηση που έγινε το μεσημέρι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου (EMSC), τρεις ώρες μετά τον σεισμό των 6 Ρίχτερ -τον οποίο το ίδιο τον υπολόγισε στους 6,3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ- είχαν γίνει περισσότερες από 20 μετασεισμικές δονήσεις μεγέθους τουλάχιστον 3 βαθμών. Οι τρεις μεγαλύτερες είχαν μέγεθος 5,1, 5 και 4,9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ άλλες επτά ξεπέρασαν τους 4 βαθμούς. Το Γεωφυσικό Κέντρο της Γερμανίας, από την πλευρά του, μέτρησε τον μεγαλύτερο μετασεισμό στους 5,7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Οι σεισμολόγοι επισημαίνουν ότι βρισκόμαστε στην αρχή του φαινομένου και είναι νωρίς να βγουν οριστικά συμπεράσματα για την εξέλιξή του. «Υπάρχουν, πάντως, αισιόδοξα μηνύματα με τις μετασεισμικές δονήσεις που είναι στα επίπεδα των 5 βαθμών και πάνω» λέει στο zougla.gr ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, και συμπληρώνει ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή για ακόμα πολλές μέρες. «Ένας σεισμός αυτού του μεγέθους δίνει έντονη δραστηριότητα για περίπου μία εβδομάδα, ενώ σημαντικούς μετασεισμούς, σε πιο αραιά διαστήματα, θα έχουμε για μία περίοδο που μπορεί να φτάσει τον έναν μήνα».

Ο σεισμολόγος και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου δρ Γεράσιμος Παπαδόπουλος λέει στο zougla.gr ότι «η μετασεισμική ακολουθία είναι ικανοποιητική και το πιο πιθανό -αλλά όχι ακόμα 100% σίγουρο- είναι ότι ο σεισμός ήταν ο κύριος. Το σίγουρο είναι ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε και άλλους σεισμούς, ίσως ισχυρούς, στην περιοχή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δρ Παπαδόπουλος τονίζει ότι η μετασεισμική δραστηριότητα των επόμενων εβδομάδων θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με μεγάλη προσοχή από τους κατοίκους και τις αρχές των περιοχών που βρίσκονται στο επίκεντρό της. «Ο τοπικός πληθυσμός θα πρέπει να αποφύγει να κινείται κοντά σε κτίσματα που έχουν υποστεί ζημιές και να λαμβάνουν οδηγίες από μηχανικούς» σημειώνει.

Το ρήγμα του Τυρνάβου, το οποίο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, έδωσε τον σημερινό σεισμό, είναι γνωστό στους επιστήμονες, αν και η τελευταία αξιοσημείωτη δραστηριότητα που συσχετίζεται με αυτό καταγράφηκε τον 18ο αιώνα, με τρεις δονήσεις μεταξύ 6 και 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έγιναν τις δεκαετίες του 1720 του 1750 και του 1770. Με το ίδιο ρήγμα συσχετίζεται και σεισμός μεγέθους 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έγινε το 1901.

Το 2019 καταγράφηκε δραστηριότητα στα επίπεδα των 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, η οποία υποχρέωσε τους σεισμολόγους να υπενθυμίσουν ότι το συγκεκριμένο ρήγμα μπορεί να δώσει σεισμούς μεγέθους 6 βαθμών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης