Βέβαιος ότι η δόνηση της Παρασκευής, μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ήταν ο κύριος σεισμός δήλωσε σήμερα το πρωί ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, κ. Ευθύμιος Λέκκας.

Σχετικά με τη στατικότητα και την ασφάλεια των κτηρίων στην Αθήνα, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας ήταν καθησυχαστικόςΕρωτηθείς σχετικά, ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι αναμένουμε τις επόμενες ημέρες έναν ισχυρό μετασεισμό μεγέθους άνω των 4 Ρίχτερ. Διαβεβαίωσε, δε, ότι αυτή η εξέλιξη είναι φυσιολογική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχετικά με τη στατικότητα και την ασφάλεια των κτηρίων στην Αθήνα, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας ήταν καθησυχαστικός λέγοντας ότι τα περισσότερα κτήρια έχουν αντοχή σε μεγάλου μεγέθους σεισμούς.

«Η Αθήνα άντεξε και πάλι. Το 80% των κτηρίων αντέχει σε μεγάλους σεισμούς. Υπάρχουν βέβαια και τα παραδοσιακά και ιστορικά κτήρια που θέλουν προσοχή» ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό.

Σχετικά με τις διαφορετικές απόψεις που εκφράστηκαν ανάμεσα στους ειδικούς μετά τον σεισμό των 5,1R ο καθηγητής Γεωλογίας επεσήμανε ότι υπάρχει ομοφωνία και σύμπραξη στις δύσκολες αυτές στιγμές από ολόκληρο τον κλάδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρ’ όλα αυτά, όπως είπε, υπάρχουν δύο μεμονωμένες περιπτώσεις που «διαχρονικά εδώ και 30 χρόνια είναι στην αντίθετη πλευρά, με την άποψή τους εντούτοις να συγκλίνει».

«Όλοι εμείς έχουμε ευθύνη απέναντι στο κοινωνικό σύνολο» κατέληξε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, καλώντας όλους τους σεισμολόγους να επιδείξουν την αντίστοιχη κοινωνική ευθύνη.

Άκης Τσελέντης

Αντιπαράθεση με τον Άκη Τσελέντη

Προ δύο ημερών ξέσπασε αντιπαράθεση μεταξύ του Άκη Τσελέντη και του Ευθύμιου Λέκκα, με αφορμή τις δηλώσεις ένθεν κακείθεν έπειτα από τον ισχυρό σεισμό των 5,1R που σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στη Μαγούλα Αττικής.

Ο καθηγητής σεισμολογίας και Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης εξαπέλυσε το Σάββατο σοβαρές καταγγελίες εναντίον του ΟΑΣΠ  λέγοντας πως «αν δεν ήταν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τα πράγματα θα ήταν βαριά» και ότι «ο ΟΑΣΠ δεν έπαιξε τον ρόλο του».

Διαμαρτυρήθηκε επίσης γιατί δεν κλήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη συνεδρίαση της επιτροπής εκτίμησης σεισμικής επικινδυνότητας, παρότι είναι Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, επειδή «δεν είναι αυλοκόλακας» σαν κάποιους – δεν τους κατονόμασε – που «προσπαθούν να διατηρήσουν τις θέσεις τους».

Το γάντι σήκωσε ο κ. Λέκκας, ο οποίος ανέφερε ότι ο κ. Τσελέντης θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικός, διότι από τη διοίκηση του ΟΑΣΠ πέρασαν κορυφαίοι καθηγητές και επιστήμονες της χώρας, όπως ο Ι. Δρακόπουλος, ο Β. Παπαζάχος, ο Δ. Παπανικολάου, ο Κ. Μαρκόπουλος και ο Γ. Σταυρακάκης.

Ανέφερε επίσης ότι «ο κ. Τσελέντης ήταν 20 χρόνια μέλος της επιτροπής σεισμικής επικινδυνότητας και δεν πήγαινε ποτέ στις συνεδριάσεις της» και υποστήριξε ότι ο πρώην υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης δεν τον συμπεριέλαβε στην παρούσα σύνθεση της επιτροπής «γιατί εκκρεμούσε εισαγγελική έρευνα σε βάρος του σχετικά με δηλώσεις που είχε κάνει για επικείμενο σεισμό στη Δυτική Ελλάδα». 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης