Λένε «όχι» στην κατεδάφιση του Αλευρόμυλου στη Ρόδο

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 7 Απριλίου 2011, 15:53
Λένε «όχι» στην κατεδάφιση του Αλευρόμυλου στη Ρόδο
Σε ανακοίνωσή του, το τοπικό παράρτημα Δωδεκανήσου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων εκφράζει την αντίθεσή του και την ανησυχία του για την επικείμενη κατεδάφιση του Αλευρόμυλου S.A.M.I.C.A. και συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:

«Ψήφισμα για την επικείμενη κατεδάφιση του Μύλου S.A.M.I.C.A στην πόλη της Ρόδου

Το Τοπικό Παράρτημα Δωδεκανήσου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων εκφράζει την αντίθεσή του και την έντονη ανησυχία του για την επικείμενη κατεδάφιση του Αλευρόμυλου S.A.M.I.C.A. (νυν ιδιοκτησίας της εταιρείας με την επωνυμία Ι. Κυπριάδης Finance Car AEBE), ύστερα από τον μη χαρακτηρισμό του ως ιστορικού και διατηρητέου μνημείου βιομηχανικής αρχιτεκτονικής, σύμφωνα με την αρ. ΥΠΠΟΤ/ΔΝΣΑΚ/99946/2232 από 25-11-2010, Απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

Το πολυώροφο κτήριο, μοναδικό μνημείο αρχιτεκτονικής του Μεσοπολέμου, δεσπόζει στο παράκτιο μέτωπο της περιοχής ΚΟΒΑ, κοντά στο λιμάνι της Ακαντιάς στην πόλη της Ρόδου. Αποτελεί μέρος ευρύτερου μνημειακού συνόλου βιομηχανικών κτηρίων, σύμφωνα με το ρυθμιστικό σχέδιο του 1926, όπως τα Σφαγεία, το κτήριο της ΚΑΙΡ, αντιπροσωπευτικά κτήρια της Ιταλοκρατίας και το κτήριο της ΔΕΗ, λαμπρό δείγμα νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής της δεκαετίας του '50, και σηματοδοτεί την περιοχή σε απόσταση αναπνοής από τα λιμάνια που υποδέχονται τους περισσότερους επισκέπτες του νησιού.

Με την επικείμενη ανέγερση πολυτελούς εμπορικού ή άλλου κέντρου στην παραλιακή αυτή βιομηχανική ζώνη της πόλης της Ρόδου χάνεται ένα σημαντικό κεφάλαιο της συλλογικής μνήμης του τόπου και η δυνατότητα δημιουργίας πολυδύναμου διαχρονικού μνημειακού συνόλου με δεδομένο, μάλιστα, ότι στο πίσω μέρος του ακινήτου της εταιρείας Ι. Κυπριάδη Finance Car AEBE η ΚΒ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων έχει φέρει πρόσφατα στο φως το σημαντικό Ελληνιστικό Ιερό της Ίσιδας. Με την επικείμενη ανέγερση του πολυτελούς εμπορικού κέντρου, στη θέση του Αλευρόμυλου S.A.M.I.C.A., οι συνθήκες ανάδειξης του μοναδικού αυτού Αιγυπτιακού Ιερού θα είναι σαφώς δυσκολότερες και θα χαθεί η μοναδική δυνατότητα ανάδειξης ενός διαχρονικού μνημειακού συνόλου αφού θα διακόπτεται με βίαιο τρόπο η συνέχεια της ιστορικής τοπογραφίας, η συλλογική μνήμη του νησιού και η ανάδειξη της περιοχής εν όψει και της κατασκευής μαρίνας.

Για τους παραπάνω λόγους ενώνουμε τη φωνή μας με το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Ρόδου, το ΤΕΕ Δωδεκανήσου και όλους τους υπόλοιπους φορείς του νησιού συνυπογράφουμε το σχετικό κείμενο διαμαρτυρίας:

http://www.petitiononline.com/SAMICA/petition.html

και ζητάμε την κήρυξη του νεώτερου μνημείου για την απόλυτη προστασία του, την άμεση συντήρησή του στο πλαίσιο της σταδιακής ανάδειξης της περιοχής με άμεση προοπτική μιας διαφορετικής και ιδίως ποιοτικής ανάπτυξης της Ρόδου.

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων».

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 7 Απριλίου 2011, 15:53