Λέρος: Ανεπιθύμητοι οι βουλευτές του Νομού μετά τα επεισόδια με τους μετανάστες

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 12 Ιουλίου 2016, 18:35
Λέρος: Ανεπιθύμητοι οι βουλευτές του Νομού μετά τα επεισόδια με τους μετανάστες
Ανεπιθύμητους κήρυξε τους Βουλευτές του Νομού ο Δήμαρχος Λέρου, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα, σχετικά με τα επεισόδια των τελευταίων ημερών στο νησί, ενώ καταγγέλλει τους εθελοντές και τις ΜΚΟ ότι  «καθοδηγούν» τους μετανάστες.

Ο Δήμαρχος Λέρου κατήγγειλε επίσης ότι οι βουλευτές της συγκυβέρνησης «δεν τον πήραν ούτε ένα τηλέφωνο» προκειμένου να ενημερωθούν για τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο hotspot.

Ο Συντονιστής Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών, κ. Βασίλης Κικίλιας, σχετικά με τις συνεχιζόμενες εντάσεις στο νησί της Λέρου, έκανε την ακόλουθη δήλωση.

«Ανησυχητική συνέχεια εντάσεων στο hotspot Λεπίδων της Λέρου, όπου σημειώνονται, για άλλη μια φορά, τραμπουκισμοί και επιθετική συμπεριφορά. Θύματα των επιθέσεων ο αστυνομικός διευθυντής του νησιού, ορισμένοι κάτοικοί του, καθώς και ανεξάρτητοι φορείς, οι οποίοι προσπάθησαν να τους αναχαιτίσουν, εξηγώντας τους ότι η απομάκρυνσή τους από το κέντρο πρώτης υποδοχής δεν είναι εφικτή.

Οι αχαρακτήριστες, αλλά ξεκάθαρα οργανωμένες - πλέον - ομάδες δήθεν “αλληλέγγυων” πολιτών, συνεχίζουν ανενόχλητοι το “κοινωφελές” τους έργο, ξεσηκώνοντας και υποκινώντας τους μετανάστες με στόχο το ίδιον όφελος. Το αποτέλεσμα; Εξεγέρσεις, μαζικά επεισόδια και αναβρασμός! Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε επιθέσεις με τσεκούρια εναντίον αστυνομικών δυνάμεων. Η Κυβέρνηση, ωστόσο, παραμένει στο ίδιο έργο θεατής, για άλλη μία φορά. Θα αποφύγουμε τα χειρότερα ή απλώς θα σχολιάζει η Κυβέρνηση τις συνέπειες;».

ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

Το νόμο στα χέρια τους πήραν οι πολίτες της Λέρου το Σάββατο το απόγευμα, με αφορμή την επίθεση που δέχτηκε ο αστυνομικός διευθυντής Β. Συγκροτήματος Δωδ/σου από ομάδα μεταναστών.

Όλα ξεκίνησαν το πρωί του Σαββάτου, όταν περίπου 200 μετανάστες που φιλοξενούνταν στο hotspot των Λεπίδων, εθεάθησαν από τους πολίτες του νησιού να πραγματοποιούν μαζική έξοδο και να κατευθύνονται προς την κεντρική πόλη του Λακκίου.

Λίγο αργότερα, περί τις 13.00, πλήθος μεταναστών είχε συγκεντρωθεί σε κεντρικό σημείο της πόλης (δημοτικό κινηματοθέατρο). Ο δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι κατέφθασαν στο σημείο την ίδια ώρα, προκειμένου να μάθουν τι ακριβώς συμβαίνει.

Μετά από πολύωρη διαπραγμάτευση της δημοτικής Αρχής και του αστυνομικού διευθυντή με τους επικεφαλής των μεταναστών, την επικεφαλής συγκεκριμένης ΜΚΟ που συνόδευε τους μετανάστες καθώς και τον υπεύθυνο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, η δημοτική Αρχή ενημερώθηκε ότι οι συγκεκριμένοι μετανάστες φοβούνται για τη ζωή τους.

Όπως έλεγαν οι μετανάστες, στο hotspot των Λεπίδων υπάρχουν πολλά κακοποιά στοιχεία που τους απειλούν, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συμβιώσουν ειρηνικά στις δομές του κέντρου πρώτης υποδοχής.

Ο αστυνομικός διευθυντής, ο Δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι, συνέστησαν στους υπευθύνους των ΜΚΟ και της Ύπατης Αρμοστείας, να εξηγήσουν στους μετανάστες ότι δεν υπάρχουν άλλες δομές στο νησί για τη φιλοξενία τους, και ότι πρέπει να επιστρέψουν στο κέντρο πρώτης υποδοχής όπου θα υπάρξει μέριμνα για τα προβλήματα που έχουν.

Όμως, οι μετανάστες ήταν ανένδοτοι στο ενδεχόμενο επιστροφής στο hotspot, και έτσι ο Δήμαρχος συνέστησε στην αστυνομία να επιληφθεί του θέματος και να υπάρξει μια λύση, δεδομένου του ότι αρκετοί πολίτες της Λέρου είχαν αρχίσει να αποδοκιμάζουν την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί στην πόλη του Λακκίου.

Έτσι, μετά από λίγη ώρα κατέφθασαν τα ΜΑΤ, με τον αστυνομικό διευθυντή να κατευθύνεται προς τους μετανάστες προκειμένου να τους εξηγήσει την κατάσταση.

Δυστυχώς, πριν προλάβει καν να εξηγήσει στους μετανάστες την κατάσταση, ο αστυνομικός διευθυντής βρέθηκε στο έδαφος, αφού ομάδα μεταναστών περίπου 10 ατόμων ξεκίνησε να τον ξυλοκοπά με μένος. Τότε οι κάτοικοι της Λέρου αντέδρασαν βγάζοντας τον από τη δύσκολη θέση ενώ ξεκίνησε μια 5λεπτη μάχη σώμα με σώμα μεταξύ μεταναστών - κατοίκων, με τα ΜΑΤ να προσπαθούν να επέμβουν όσο πιο διακριτικά γινόταν, εκτελώντας προφανώς τις εντολές που τους είχαν δοθεί.

ΣΥΣΤΑΘΗΚΕ ΑΤΥΠΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΙΤΟΦΥΛΑΚΗΣ

Λίγο αργότερα, οι κάτοικοι της Λέρου συνέστησαν μια άτυπη ομάδα πολιτοφυλακής και συνοδεία των αστυνομικών δυνάμεων οδήγησαν πεζοί τους μετανάστες, από την πόλη του Λακκίου στο hotspot των Λεπίδων, διανύοντας μια απόσταση περίπου 3 χιλιομέτρων χωρίς ευτυχώς να υπάρξει ένταση.

ΠΡΟΠΗΛΑΚΙΣΑΝ ΜΕΛΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΩΝ ΚΑΙ ΜΚΟ

Σημειώνεται ότι οι αγανακτισμένοι κάτοικοι της Λέρου προπηλάκισαν μέλη αλληλέγγυων πολιτών, ΜΚΟ καθώς και μέλη της αποστολής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, επιρρίπτοντας τους ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί τις τελευταίες μέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη αναχώρησαν από το νησί πολλά μέλη Μη κυβερνητικών Οργανώσεων, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για επικείμενη αναχώρηση της αποστολής της Ύπατης Αρμοστείας.

ΕΚΡΥΘΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ


Μέχρι το βράδυ της 9ης Ιουλίου, η κατάσταση στη Λέρο παρέμενε έκρυθμη, με την άτυπη ομάδα πολιτοφυλακής που συστάθηκε την ίδια μέρα, να επιθυμεί να εισβάλλει στις εγκαταστάσεις του κέντρου πρώτης υποδοχής προκειμένου να συλλάβει τους ταραξίες και να τους παραδώσει στην αστυνομία, ώστε, όπως είπαν, να κινηθούν οι διαδικασίες απέλασης των ταραξιών. Ευτυχώς, μετά τη συνδρομή των ψυχραιμότερων πολιτών καθώς και της δημοτικής Αρχής το ενδεχόμενο αυτό απεφεύχθη.

Πηγή: rodiaki.gr

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 12 Ιουλίου 2016, 18:35