Ποινή ισοβίων, χωρίς την αναγνώριση οποιουδήποτε ελαφρυντικού, επέβαλε το απόγευμα της Δευτέρας το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Ρόδου στην 25χρονη μάνα από τη Λέρο, η οποία κρίθηκε υπαίτια για τον θάνατο του 36 ημερών παιδιού της, στο νησί της Λέρου.

Η υπόθεση συνέβη τον Ιανουάριο του 2013 και είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο και βέβαια τη μικρή κοινωνία του νησιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, το αβάπτιστο αγγελούδι έφυγε από τη ζωή καθώς δεν είχε τη φροντίδα που θα έπρεπε.

Σε βάρος της 25χρονης μητέρας ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο και με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Κω παραπέμφθηκε σε δίκη.

Η 25χρονη διέμενε στη Λέρο, καθώς εκεί βρισκόταν ο σύντροφός της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το βρέφος γεννήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2012 και ζύγιζε περίπου 3,5 κιλά. Όμως, κατά τη διάρκεια των ιατρικών εξετάσεων, διαπιστώθηκε ότι το βάρος του δεν ξεπερνούσε τα 2,6 κιλά. 

Η μεταφορά του βρέφους στο νοσοκομείο της Λέρου έγινε το πρωί του Σαββάτου 19 Ιανουαρίου 2013 όπου και μετά από εξετάσεις που έγιναν στο νεογέννητο διαπιστώθηκε ότι έφερε συμπτώματα ασιτίας, υποθερμίας και δύσπνοιας.

Οι γιατροί ενημέρωσαν ως όφειλαν τις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές και το βρέφος διεκομίσθη με ελικόπτερο του ΕΚΑΒ στο ΠΑΓΝΗ, όπου εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας καθώς η κατάσταση της υγείας του χαρακτηρίστηκε ως κρίσιμη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βρέφος συνόδευσε η νεαρή μητέρα του, έπειτα από σχετική έγκριση από την οικεία εισαγγελική αρχή.

Σύμφωνα δε με πηγές του νοσοκομείου, παρά τη νοσηλεία του στην εξειδικευμένη πανεπιστημιακή Μονάδα το μωρό είχε πλέον παρουσιάσει πολυοργανική ανεπάρκεια και η έκβαση της νοσηλείας του ήταν αβέβαιη. Πράγματι, παρά τις προσπάθειες γιατρών και νοσηλευτών, το μικρό αγγελούδι δεν κατάφερε να σωθεί και τελικά υπέκυψε στις 22 Ιανουαρίου.

Η βασική αιτία πάντως της τραγωδίας είναι η άγνοια εκ μέρους των γονέων και όχι η οικονομική ανέχεια, σύμφωνα και τον διοικητή του νοσοκομείου Λέρου κ. Δημήτρη Καρανικόλα.

Καταπέλτης για τη μητέρα του άτυχου βρέφους ήταν ο ιατροδικαστής, ο οποίος παρουσίασε τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης που διενήργησε, με τα λεγόμενά του πραγματικά να σοκάρουν.

Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Ηρακλείου, ο θάνατος του βρέφους οφείλεται σε υποσιτισμό, έλλειψη γάλακτος και νερού, γεγονός που οδήγησε στην ολική ανατροπή του οργανισμού του βρέφους, το οποίο ξεψύχησε, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών να το κρατήσουν στη ζωή.

Ο ιατροδικαστής, διαπίστωσε επίσης ότι το βρέφος είχε ελλιπή καθαριότητα, ενώ παρά το ότι δεν έφερε κακώσεις, διαπίστωσε σημάδια από έντονα συγκάματα που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το 36 ημερών αγγελούδι δεν είχε τη φροντίδα που θα έπρεπε.

«Λυπάμαι που στη σημερινή εποχή είναι δυνατόν να υπάρξουν θάνατοι από αμέλεια των πρώτων οφειλόμενων φροντίδων οι οποίες είναι αυτόματες» τόνισε ο ιατροδικαστής Μανώλης Μιχαλοδημητράκης. 

«Η μητέρα θα μπορούσε να αναζητήσει συμβουλές από τη διπλανή πόρτα του σπιτιού της, για το πώς θα πρέπει να φροντίσει το μωρό καθώς ήταν άπειρη στην ανατροφή ενός παιδιού. Το μωρό εισήχθη με κρυοπληξία σε κωματώδη κατάσταση. Πώς εκείνη η κοπέλα δεν μπόρεσε να θρέψει σωστά το βρέφος;», πρόσθεσε.

Το μωρό πέθανε με θερμοκρασία σώματος 35 βαθμών Κελσίου. 

Με πληροφορίες από το rodiaki.gr

Διαβάστε επίσης: 

Σε κρίσιμη κατάσταση το βρέφος που μεταφέρθηκε από τη Λέρο, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2013, 16:10

Κατέληξε το βρέφος που νοσηλευόταν με ασιτία στο νοσοκομείο, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2013, 14:38

Σοκ: Βρέφος 38 ημερών πέθανε από ασιτία και εγκατάλειψη στη Λέρο, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 14 Φεβρουαρίου 2015, 12:08

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης