Λέσβος: Εξετάζεται ο τρόπος διάθεσης των 50.000 ευρώ από τον πάπα Φραγκίσκο

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2017, 06:11
Λέσβος: Εξετάζεται ο τρόπος διάθεσης των 50.000 ευρώ από τον πάπα Φραγκίσκο
Τον τρόπο διάθεσης της δωρεάς των 50.000 ευρώ από τον πάπα Φραγκίσκο στους πληγέντες από τον σεισμό της 12ης Ιουνίου στη Λέσβο εξέτασαν κατά τη διάρκεια επίσκεψής τους στο νησί ο γραμματέας της Αποστολικής Νουντσιατούρας Μάξιμος Κατερίν, με την ιδιότητα του εκτελούντος χρέη αποστολικού νουντσίου, και ο αρχιεπίσκοπος Νάξου, Τήνου, Άνδρου και Μυκόνου, με την ιδιότητα του αποστολικού τοποτηρητή της Καθολικής Επισκοπής Χίου, Λέσβου και Σάμου, Νικόλαος. Μαζί τους ήταν ο γενικός βικάριος της ίδιας Επισκοπής Ριχάρδος Ταράσκεβιτς.

Όπως αποφασίστηκε, το ποσό των 30.000 ευρώ θα διατεθεί άμεσα για την επισκευή του σχολείου του Πολιχνίτου, ώστε να είναι δυνατή η λειτουργία του κατά τη νέα σχολική χρονιά. Το υπόλοιπο ποσό των 20.000 ευρώ θα δοθεί στον μητροπολίτη Μυτιλήνης κ. Ιάκωβο, προκειμένου να το διαθέσει κατά την κρίση του στην προσπάθεια αποκατάστασης των ζημιών που υπέστησαν ναοί της μητρόπολής του.

Σε σύσκεψη στα γραφεία της Ένωσης Δήμων του Βορείου Αιγαίου, ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός ενημέρωσε για την όλη κατάσταση που δημιούργησαν στο νησί ο μεγάλος σεισμός της 12ης Ιουνίου και οι μετασεισμοί και ευχαρίστησε τόσο τον πάπα Φραγκίσκο όσο και τον γραμματέα της Αποστολικής Νουντσιατούρας στην Ελλάδα και τον αρχιεπίσκοπο για τη φροντίδα και την αγάπη που αποδείχτηκαν με συγκεκριμένα έργα.

Στη συνέχεια ο αρχιεπίσκοπος πρότεινε πριν αποφασιστεί ο τρόπος διάθεσης του συγκεκριμένου χρηματικού ποσού να γίνει μία επίσκεψη στον μητροπολίτη Μυτιλήνης για να γίνει και από εκείνον ενημέρωση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην αποκατάσταση των ζημιών στους ναούς της μητρόπολης. Κατά τη συνάντηση αυτή ο μητροπολίτης ενημέρωσε για τη ζημιά που υπέστησαν ναοί της Μητρόπολης Μυτιλήνης.

Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία επισκέφτηκε το δημοτικό σχολείο του οικισμού Πολιχνίτου και την καταστραμμένη Βρίσα.

«Η εικόνα που αντικρίσαμε στο χωριό ήταν αληθινά απογοητευτική» λέει ο αρχιεπίσκοπος κ. Νικόλαος. «Ένας έρημος τόπος με πολλά γκρεμισμένα σπίτια και τον ναό του Αγίου Κωνσταντίνου ολότελα καταστραμμένο. Μετά από όλα αυτά αποφασίστηκε ο τρόπος δωρεάς του ποσού για τη λειτουργία του σχολείου και των ναών. Το σκεπτικό μας ήταν το ποσό αυτού του δώρου του Αγίου Πατέρα να διατεθεί στον δήμο και στη Μητρόπολη. Η Εκκλησία και ο δήμος είναι οι υπηρέτες των πιστών και των δημοτών που ταυτίζονται. Θελήσαμε να βοηθηθεί ένα σχολείο με τη φροντίδα του δήμου και μακάρι ο ναός του Αγίου Κωνσταντίνου να συντηρηθεί με αυτά τα χρήματα με τη φροντίδα του σεβασμιοτάτου κ. Ιακώβου ή όπως εκείνος θελήσει να το κατανέμει στους ναούς που υπέστησαν τις ζημιές».

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2017, 06:11