Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015
09:00 – 24:00
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ: Η Διαδρομή του, οι Δραστηριότητές του, οι Προοπτικές του μέσα από το έργο των νέων επιστημόνων

H Βραδιά του Ερευνητή είναι μια γιορτή για την επιστήμη και την έρευνα, η οποία διοργανώνεται κάθε χρόνο, την τελευταία Παρασκευή του Σεπτεμβρίου σε περισσότερες από 300 πόλεις που βρίσκονται σε 24 Ευρωπαϊκές και γείτονες χώρες. Οι εκδηλώσεις υποστηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο των Marie Skłodowska-Curie Actions, που αποτελούν μία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό -μεταξύ άλλων- την προώθηση του Επαγγέλματος του Ερευνητή στην Ευρώπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2015, η Βραδιά Ερευνητή γιορτάζει 10 χρόνια ζωής! Στις 25 Σεπτεμβρίου, σε οκτώ πόλεις σε όλη την Ελλάδα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Τρίκαλα, Κόρινθο, Πύλο, Ρόδο και Ηράκλειο θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις με σύνθημα: «Η Επιστήμη και η Έρευνα για ένα καλύτερο μέλλον!»

Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος (www.rengreece.gr) ενώ έξι μικρότερες εκδηλώσεις (pre-events,) θα γίνουν σε αντίστοιχα Ερευνητικά Κέντρα: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (5/9), Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (11/9). Ε.Κ. ΑΘΗΝΑ (18/9), ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος (23/9), Ινστιτούτο Παστέρ (24/9) ενώ τα ενυδρεία του ΕΛΚΕΘΕ σε Ρόδο και Κρήτη θα είναι ανοικτά στις 17/9.

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ θα είναι ανοιχτό στο κοινό από τις 09:00 το πρωί έως τις 24:00 το βράδυ με ένα πρόγραμμα που καλύπτει τα ενδιαφέροντα όλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γιατί πρέπει να έρθετε στο Παστέρ, λίγο πριν … τη «Βραδιά Ερευνητή 2015»;

• Για να ενημερωθείτε για τις δραστηριότητές μας και να μας γνωρίσετε καλύτερα

Το ξεκίνημα θα γίνει, στις 09:00 το πρωί με την 1η Ημερίδα Mεταδιδακτορικών και Mεταπτυχιακών φοιτητών. Οι νέοι ερευνητές και συνεργάτες του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, θα παρουσιάσουν στην ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά κυρίως στο ευρύ κοινό, την τρέχουσα επιστημονική τους δραστηριότητα, τις δυνατότητες και τις προοπτικές της Βιοϊατρικής Έρευνας και τη διασύνδεσή της με την κοινωνία. Αυτό που διαφοροποιεί το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, είναι η άμεση σχέση της Έρευνας με την Δημόσια Υγεία, με απώτερο σκοπό την ουσιαστική συμβολή στην ανάπτυξη νέων καινοτόμων θεραπειών και φαρμάκων για τον έλεγχο των λοιμωδών και νευροεκφυλιστικών νοσημάτων.

• Για να … απαντήσουμε σε ερωτήσεις σχετικά με την Έρευνα

Θα ακολουθήσει, στις 17:30, στο Αμφιθέατρο, Ανοιχτή Συζήτηση, με τη συμμετοχή seniors και juniors ερευνητών και εργαζομένων, που θα απαντήσουν σε ερωτήσεις του Συντονιστή και του κοινού σχετικά με τις ευθύνες της έρευνας απέναντι στην κοινωνία και το αντίστροφο, το επάγγελμα του ερευνητή, τις νέες προτεραιότητες και κατευθύνσεις στην Έρευνα, κλπ.

• Για να δείτε επιστημονικό Θέατρο στο Αμφιθέατρο, 20.00-21.00΄

The Science of CSI: Έγκλημα στο Εργαστήριο. Η Επιστήμη στη …σκηνή. Μια ξεχωριστή παράσταση από τους Science Reactors, την ομάδα νέων επιστημόνων, που διαπρέπει στην Έρευνα και την  Υποκριτική

Πώς γίνεται μια εξέταση DNA; Τι είναι τα εντυπώματα και τι σχέση έχουν με τα αποτυπώματα; Γιατί είναι πάντα χρήσιμη μια λάμπα υπεριώδους φωτός στον τόπο ενός εγκλήματος; Αυτές είναι μερικές μόνο από τις ερωτήσεις που καλούνται να απαντήσουν οι νεαροί επιστήμονες στην προσπάθειά τους να διαλευκάνουν τον θάνατο μιας ερευνήτριας κάτω από παράδοξες συνθήκες… ήταν φόνος ή εργαστηριακό ατύχημα; Η επιστήμη και ο σημαντικός ρόλος της έρευνας πίσω από τις αγαπημένες μας αστυνομικές τηλεοπτικές σειρές αποκαλύπτονται και μας προσκαλούν σε μια βραδιά με χιούμορ και μυστήριο. «Έγκλημα στο Εργαστήριο» και …η παράσταση αρχίζει!

• Γιατί η Έρευνα έχει κέφια
Η Βραδιά θα ολοκληρωθεί με ένα πάρτι έκπληξη με μουσική στους κήπους του Ινστιτούτου. Οι εκδηλώσεις είναι ανοικτές στο ευρύ κοινό και θα χαρούμε να έχουμε μαζί μας
μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, Λεωφ. Βασ. Σοφίας 127 Αμπελόκηποι (Μετρό Αμπελόκηποι)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης