Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση του λογαριασμού-μαμούθ ύψους 550 εκατομμυρίων ευρώ που συμπεριλαμβάνεται στην επονομαζόμενη λίστα «Λαγκάρντ» καθώς, πρόσφατα, οι ελβετικές Αρχές ενεχείρισαν σε κυβερνητικά στελέχη σημείωμα στο οποίο αναφέρουν ότι μέρος των χρημάτων του επίμαχου λογαριασμού έχει ήδη φορολογηθεί στην Ελβετία.

Μέρος των χρημάτων του fund έχει φορολογηθεί στην Ελβετία σύμφωνα με τις Ελβετικές ΑρχέςΌπως έχει γίνει γνωστό, ο εν λόγω τραπεζικός λογαριασμός ανήκει σε Hedge Fund, που αποτελείται από offshore εταιρείες, διαχειριστές και άλλα φυσικά πρόσωπα, ενώ στην κορυφή του εμφανίζεται ο επιχειρηματίας Σάμπι Μιόνι και η κυρία Μαρία Παντελή ως διαχειρίστρια.

Η υπόθεση έχει μπει ήδη στο στόχαστρο των ανακριτών, έτσι οι Ελληνικές Αρχές ζήτησαν από τις Ελβετικές να συνεισφέρουν στην έρευνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα χρήματα έχουν φορολογηθεί στην Ελβετία»

Σύμφωνα λοιπόν με ασφαλείς πληροφορίες, όταν στα τέλη του περασμένου Απριλίου ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και ο υπουργός Επικρατείας Παναγιώτης Νικολούδης συναντήθηκαν με τον πρέσβη της Ελβετίας στην Ελλάδα και αντιπροσωπεία του υπουργείου Οικονομικών, στέλεχος της αντιπροσωπείας παρέδωσε στον υπουργό Επικρατείας έγγραφο στο οποίο αναφέρεται ότι τουλάχιστον όσον αφορά στα χρήματα που εμφανίζονται να ανήκουν σε μία από τις offshore του fund, έχουν ήδη φορολογηθεί στην Ελβετία.

Ο λόγος για την εταιρεία Sunflowers Corporate LTD και τον Άγγελο Μεταξά, ο οποίος εμφανίζεται ως διαχειριστής.

Όπως προκύπτει από έγγραφο το οποίο βρίσκεται στη διάθεση του zougla.gr, ο κ. Νικολούδης παρέλαβε «την άποψη των Ελβετών» και την διαβίβασε στην εισαγγελία Εφετών, στον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος και στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, προκειμένου να συνεκτιμηθεί και να συσχετιστεί με τα άλλα στοιχεία που έχουν προκύψει από την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το έγγραφο:



Ο Φαλτσιάνι και η Μαργαρίτα Παπανδρέου

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην εργαζόμενος της HSBC Ερβέ Φαλτσιάνι, ο οποίος διέρρευσε απόρρητα στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών, μεταξύ των οποίων και η λίστα Λαγκάρντ, σε αποσπάσματα του βιβλίου του «La cassaforte degli evasori» («Το χρηματοκιβώτιο των απατεώνων») που είχε προδημοσιεύσει η Corriere della Sera, υποστηρίζει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δέχθηκε εκβιαστικά την τρόικα στην Ελλάδα υπό την απειλή ότι θα αποκαλυφθούν οι καταθέσεις ύψους 500 εκ. ευρώ της μητέρας του, Μαργαρίτας, στην Ελβετία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο άνθρωπος που εκβίασε τον Γιώργο Παπανδρέου ήταν ο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος τον ανάγκασε με αυτό τον τρόπο να μπει στο ΔΝΤ και κατ’ επέκταση στον έλεγχο της τρόικας.

Ο πρώην εργαζόμενος της HSBC αναφέρεται σε δύο ονόματα, όσον αφορά τις καταθέσεις στην HSBC στη Γενεύη. Το ένα είναι ο Εμίλιο Μποτίν, ο πιο πλούσιος άνθρωπος της Ισπανίας και πρώην ιδιοκτήτης της τράπεζας Santander και το άλλο η μητέρα του πρώην πρωθυπουργού, Μαργαρίτα Παπανδρέου, η οποία -σύμφωνα με τον ίδιο- «είχε έναν λογαριασμό της τάξης των 500 εκατ. ευρώ».

Μάλιστα, μιλώντας στο zougla.gr, στην ερώτηση αν, όπως ισχυρίζεται στο βιβλίο του, η μητέρα του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου εμφανίζεται στην λίστα Λαγκάρντ, είχε απαντήσει με νόημα ότι «δεν αρκεί το μικρό μερίδιο των πληροφοριών που παραχωρήθηκαν από τους Γάλλους στις Ελληνικές Αρχές».

Η απάντηση Παπανδρέου

Πάντως, ο πρώην πρωθυπουργός πήρε άμεσα θέση και σε ανακοίνωση του έκανε λόγο για «αμετανόητους που χτίζουν καριέρες και περιουσίες στις πλάτες άλλων» και για «αλητεία», σημειώνοντας ότι η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ όσον αφορά τη Μαργαρίτα Παπανδρέου «ερευνήθηκε».

Παράλληλα, παρέθεσε πόρισμα του ΣΔΟΕ με ημερομηνία 12/11/2014 όπου διαβεβαιώνεται ρητά ότι η κα Παπανδρέου ότι δεν έχει καμία σχέση με τη λίστα και πως δεν υπάρχει κανένα στοιχεία που να την συνδέει με αυτή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης