Λύση για το μέτρο Θεσσαλονίκης ζητούν οι εργαζόμενοι

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2015, 15:44
Λύση για το μέτρο Θεσσαλονίκης ζητούν οι εργαζόμενοι
Να δοθούν άμεσα οι λύσεις εκείνες που θα βγάλουν το έργο του μετρό Θεσσαλονίκης από τον «λήθαργο» ζητούν εργαζόμενοι και φορείς της πόλης, οι οποίοι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα, δήλωσαν έτοιμοι να ασκήσουν έντονες πιέσεις, σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο, για την ολοκλήρωσή του.

Σημειώνεται ότι στις 11.00 το πρωί της Πέμπτης, στην Αθήνα, θα γίνει, υπό τον γενικό γραμματέα Υποδομών Γιώργο Δέδε, η πρώτη συνεδρίαση της τριμερούς επιτροπής (υπουργείο Υποδομών, Αττικό Μετρό και εργολάβος).

Ωστόσο, αν και η σύστασή της κρίνεται θετική, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Πάρις Μπίλλιας εκτίμησε πως «δεν θα βρεθεί σύντομα λύση, θα απαιτηθεί χρόνος, μάλλον και πολλά χρήματα, σε μία δύσκολη συγκυρία» και «ίσως να χρειαστούν και νομοθετικές ρυθμίσεις, διαδικασίες δηλαδή που παίρνουν χρόνο».

Ανέφερε, όμως, ότι μπορούν να συνεχιστούν οι αρχαιολογικές εργασίες, αφού υπάρχουν τα χρήματα της συμπληρωματικής σύμβασης.

Όσον αφορά στην επερχόμενη επίσκεψη κλιμακίου της Κομισιόν στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να ελέγξει την πορεία του μετρό, ο κ. Μπίλλιας είπε ότι τον ανησυχεί «το ενδιαφέρον της ΕΕ, γιατί το πάγωμα του έργου της βασικής γραμμής μπορεί να επιβαρύνει και την επέκταση προς Καλαμαριά, project που ναι μεν εκτελείται κανονικά, αλλά δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει, εάν δεν ολοκληρωθεί ο βασικός κορμός του μετρό».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μπίλλιας ανέφερε πως θα επιδιώξει συνάντηση με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, προκειμένου να τον ενημερώσει για το αίτημα του εμπορικού και τεχνικού κόσμου της πόλης, να αναλάβει τον συντονισμό της ενεργοποίησης και κινητοποίησης φορέων και πολιτών για τη συνέχιση και ολοκλήρωση του μετρό.

«Αν ο δήμος δεν μπει μπροστά, θα αναλάβουν τον συντονισμό της πόλης, Τεχνικό Επιμελητήριο και Εμπορικός Σύλλογος» τόνισε.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) Παντελής Φιλιππίδης ανέφερε: «Δεν παίρνουμε θέση για το ποιος φταίει, θέλουμε να συνεχιστεί το έργο και να ολοκληρωθεί και οδηγός σε αυτήν την κινητοποίηση των φορέων πρέπει να μπούνε αυτοί που γνωρίζουν, δηλαδή το Τεχνικό Επιμελητήριο».

Σημείωσε ακόμη ότι θα αναληφθεί δράση για να αποζημιωθούν όσοι επιχειρηματίες επλήγησαν, αλλά και συνεχίζουν να πλήττονται από το έργο του μετρό και «όχι απλά με μειώσεις συνδρομών και τελών», όπως υπογράμμισε.

Για τις απολύσεις των εργαζομένων στο μετρό, που πλέον βρίσκονται σε «ημερήσια διάταξη», μίλησαν, από τη μεριά τους, οι Χάρης Κυπριανίδης (πρόεδρος των εργαζομένων στον αρχαιολογικό τομέα) και Σταύρος Στέτσικας (πρόεδρος των εργαζομένων στον κατασκευαστικό τομέα), υπογραμμίζοντας -μεταξύ άλλων- ότι το «το έργο βρίσκεται στο σημείο μηδέν».

Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε ακόμη ότι με απόφαση του υπουργού Υποδομών θα πρέπει να συγκροτηθεί Επιτροπή Παρακολούθησης του project, στην οποία θα συμμετέχουν φορείς και εργαζόμενοι, ώστε επιτέλους να γνωρίζει η πόλη της Θεσσαλονίκης τι ακριβώς συμβαίνει με το μετρό.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2015, 15:47