Λύσεις για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων ατόμων με προβλήματα όρασης αναζητά ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), σε συνεργασία με εκπροσώπους συλλόγων ατόμων με προβλήματα όρασης. Το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης μελών της διοίκησης του ΟΑΣΘ με εκπροσώπους του «Κέντρου Σκύλων Οδηγών Ελλάδος», της Περιφερειακής Ένωσης Κεντρικής Μακεδονίας, του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών και του Σωματείου Εμποδιζόμενων Ατόμων «Αναπηρία Σήμερα». Ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Στέλιος Παππάς, επισήμανε ότι οποιαδήποτε πρόταση που θα διευκολύνει και θα βελτιώνει την εξυπηρέτηση των τυφλών επιβατών θα υλοποιηθεί άμεσα, καθώς, όπως είπε «πρόκειται για ζήτημα πολιτισμού, το οποίο είναι αδιαπραγμάτευτο».

Συγκεκριμένα, εξετάστηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τυφλοί επιβάτες και οι οδηγοί σκύλοι τους κατά τη διάρκεια των καθημερινών μετακινήσεών τους στη Θεσσαλονίκη, ενώ υπογραμμίστηκε η ανάγκη ενημέρωσης και εκπαίδευσης των οδηγών του ΟΑΣΘ, ώστε να σταματούν σωστά στις στάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδική αναφορά έγινε και στο πρόβλημα της παράνομης στάθμευσης στις λεωφορειολωρίδες. Σημειώνεται, ότι σήμερα στη Θεσσαλονίκη μετακινούνται με τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ τέσσερα άτομα που συνοδεύονται από σκύλους οδηγούς, ενώ άλλοι τρεις σκύλοι και ένα κουτάβι βρίσκονται σε διαδικασία εκπαίδευσης, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τυφλών επιβατών.

Εν τω μεταξύ, ο ΟΑΣΘ έχει ήδη λάβει απόφαση να επιτρέπεται σε όλα τα λεωφορεία η επιβίβαση των σκύλων-συνοδών, καθώς και να διπλασιαστούν σε πρώτη φάση οι «έξυπνες ομιλούσες» στάσεις (σήμερα υπάρχουν 20).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης