Για αφέλεια και προσπάθεια τρομοκράτησης των πολιτών σ’ ένα «ευαίσθητο» θέμα με έντονες κοινωνικές προεκτάσεις, έκανε λόγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφορικά με το φλέγον ζήτημα του μεταναστευτικού και τον «θόρυβο» που προκάλεσε την Τρίτη η διαρροή εγγράφου για τα Κέντρα Κράτησης Μεταναστών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ένορκη διοικητική εξέταση για τη διαρροή του επίμαχου εγγράφου ζήτησε ο Γιάννης Πανούσης από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.Κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα το πρωί, ο Γιάννης Πανούσης ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε έδωσε εντολή «ν’ αδειάσουν τα κρατητήρια και να ανοίξουν τα κέντρα κράτησης», επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι το μεταναστευτικό και ο τρόπος χειρισμού του από τις προηγούμενες ηγεσίες του υπουργείου έχουν προκαλέσει πολλάκις την καταδίκη της χώρας από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.

Εμφανώς ενοχλημένος για τα όσα ακολούθησαν τη διαρροή του εγγράφου αναφορικά με την απελευθέρωση μεταναστών που βρίσκονται σε κέντρα κράτησης ανά την ελληνική επικράτεια, ο υπουργός γνωστοποίησε πως ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. θα ξεκινήσει έρευνα για τον εντοπισμό όσων αξιωματικών εμπλέκονται στην υπόθεση, από τους οποίους θα ζητήσει την παραίτησή τους.


«Θα υπάρξουν παραιτήσεις – Δεν είχα ιδέα για το έγγραφο»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως είπε, θα υπάρξει ένορκη διοικητική εξέταση για το πως το συγκεκριμένο έγγραφο διέρρευσε στα ΜΜΕ και προανήγγειλε παραιτήσεις.

Πλήρη άγνοια για το επίμαχο έγγραφο δηλώνει ο υπουργόςΕπιπλέον, ξεκαθάρισε πως, από την πρώτη στιγμή, έδωσε εντολή για ανάκληση του εγγράφου, το οποίο «εξεδόθη εν αγνοία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών». «Το έγγραφο αυτό δεν συνιστά ούτε αντικατοπτρίζει την πολιτική της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό ζήτημα. Δεν κοινοποιήθηκε ούτε εγκρίθηκε από την ηγεσία του υπουργείου» ανέφερε.

«Δεν έχει βγει καμιά τέτοια ανακοίνωση-έγγραφο από κανένα πολιτικό πρόσωπο του υπουργείου. Ούτε εγώ, ούτε ο υπουργός Εσωτερικών, ούτε η αναπληρώτρια υπουργός κυρία Χριστοδουλοπούλου έχουμε βγάλει κάτι τέτοιο. Διερευνά το θέμα ο αρχηγός της Αστυνομίας και το επιτελείο. Πιθανόν κάποιος ταξίαρχος να έχει βγάλει κάποια διαταγή. Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι επειδή αργούν οι κρίσεις, κάποιος δημιουργεί τέτοια ζητήματα» πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής Τύπου ο Γιάννης Πανούσης δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι το Κέντρο Κράτησης Μεταναστών στην Αμυγδαλέζα θα κλείσει, αρνούμενος ωστόσο να δώσει συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο.

Τι δήλωσε ο Γ. Πανούσης στο zougla.gr

Εν μέσω έντονων αντιδράσεων από τους εμπλεκόμενους φορείς (Ομοσπονδία Συνοριοφυλάκων), μετά τη διαρροή του εγγράφου, ο Γιάννης Πανούσης τοποθετήθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης για το συγκεκριμένο θέμα. Μιλώντας στο zougla.gr, διέψευσε την ύπαρξη του κειμένου.

«Δεν έχει βγει καμιά τέτοια ανακοίνωση – έγγραφο από κανένα πολιτικό πρόσωπο του υπουργείου. Ούτε εγώ, ούτε ο υπουργός Εσωτερικών, ούτε η αναπληρώτρια υπουργός κυρία Χριστοδουλοπούλου έχουμε βγάλει κάτι τέτοιο. Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι επειδή αργούν οι κρίσεις, κάποιος δημιουργεί προβλήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολούθησε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μέσω της οποίας διερωτάται εάν πρόκειται για «αποκυήματα αρρωστημένης φαντασίας ή κατασκευασμένα σενάρια τρομοκράτησης των πολιτών». «Ό, τι και να είναι αυτή, η Ανακοίνωση για τα Κέντρα κράτησης στερείται σοβαρότητας και οποιασδήποτε βάσης αληθείας», καταλήγει.

Τα περί ύπαρξης υπουργικής απόφασης βάσει της οποίας αφήνονται ελεύθεροι οι μετανάστες που βρίσκονται σε κέντρα κράτησης και δεν κατηγορούνται για κακούργημα προκάλεσε μεταξύ άλλων την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας και του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος τόνισε πως «οι χειρότερες προβλέψεις μας επαληθεύονται», κάνοντας λόγο για «ανεύθυνη απόφαση που πρέπει να ανακληθεί άμεσα».

Το επίμαχο έγγραφο


Οι διαρροές…

Σύμφωνα με τις αρχικές διαρροές, τα «κολαστήρια» θα άνοιγαν τις πύλες της εξόδου σε όσους μετανάστες δεν κατηγορούνται για κακούργημα, αλλά βαρύνονται απλώς με την κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα. Επιπλέον, όσοι μετανάστες από εδώ και στο εξής, εντοπίζονται να είναι παράνομα στην Ελλάδα δεν θα συλλαμβάνονταν, αλλά θα έπαιρναν «φύλλο πορείας» για να επιλέξουν σε ποια χώρα θέλουν να πάνε.

Αν μετά την παρέλευση του μήνα εντοπισθούν σε κάποια περιοχή της χώρας, θα τους δινόταν άδεια παραμονής άλλων 6 μηνών προκειμένου να ζήσουν νόμιμα, μέχρι να βρουν τρόπο να φύγουν από την Ελλάδα. Μέχρι πρότινος, οι μετανάστες που εντοπίζονταν χωρίς τα νόμιμα έγγραφα εισόδου και παραμονής στη χώρας, συλλαμβάνονταν και οδηγούνταν στα κέντρα κράτησης μεταναστών, στα οποία, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα «οι συνθήκες διαβίωσης είναι τραγικές και απάνθρωπες και επικρατεί συνωστισμός».

Τον Σεπτέμβριο του 2010, κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες χαρακτήρισε τραγική την κατάσταση στα κέντρα κράτησης και το φαινόμενο των μεταναστευτικών ροών που αντιμετωπίζει η Ελλάδα ως «ανθρωπιστική κρίση». Η συζήτηση για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης έλαβε μεγάλες διαστάσεις με τον πλέον τραγικό τρόπο, έπειτα από την αυτοκτονία ενός 28χρονου από το Πακιστάν, ο οποίος, στις 13 Φεβρουαρίου, βρέθηκε κρεμασμένος στο δωμάτιό του στην Αμυγδαλέζα, ενώ «καταπέλτης» για τις ελληνικές αρχές ήταν η ετήσια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης:


σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης