Την απογοήτευσή της, για το κλείσιμο τεσσάρων τμημάτων του ΤΕΙ Λάρισας, δύο εκ των οποίων (Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων και Τμήμα Μηχανικής Βιοσυστημάτων) έχουν την έδρα τη Λάρισα, εξέφρασε η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας, Ρένα Καραλαριώτου.

Στην ανακοίνωσή της, η κ. Καραλαριώτου, αναφέρει τα ακόλουθα:
«Είμαστε βαθύτατα ενοχλημένοι και εναντιωνόμαστε στην απόφαση του υπουργείου Παιδείας να αφαιρέσει τα τμήματα Τουριστικών Επιχειρήσεων και Μηχανικής Βιοσυστημάτων του ΤΕΙ Λάρισας από το μηχανογραφικό δελτίο της επόμενης ακαδημαϊκής χρονιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για δύο σχολές που παράγουν ουσιαστικό έργο και τροφοδοτούν την αγορά με επαρκώς κατηρτισμένα στελέχη.

Ειδικότερα, όσον αφορά στο τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων, η απόφαση του υπουργείου Παιδείας είναι πλήρως αδικαιολόγητη, δεδομένου ότι πρόκειται για μία σχολή με πολύ υψηλό δείκτη απορροφητικότητας από την αγορά εργασίας, καθώς οι απόφοιτοί του είναι από τους πλέον περιζήτητους σε σχέση με άλλα τμήματα των ΤΕΙ.

Μάλιστα, τα τμήματα Τουριστικών Επιχειρήσεων των ΤΕΙ αποτελούν και τα μοναδικά κρατικά εκπαιδευτικά ιδρύματα (τριτοβάθμιας εκπαίδευσης) για σπουδές πάνω στον τουρισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, σε μία τουριστική χώρα όπως είναι η Ελλάδα, ο τουρισμός αποτελεί αυτονόητα «ατμομηχανή» ανάπτυξης. Αναρωτιόμαστε όμως πως είναι δυνατόν να επιζητούμε την ανάπτυξη του τουρισμού όταν θέτουμε φραγμούς στο να έχουμε στην αγορά εργασίας επαρκώς καταρτισμένα στελέχη.

Πώς θα καταφέρουμε να βελτιώσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες και να επιτύχουμε την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του τουρισμού στη χώρα μας όταν την ίδια στιγμή βάζουμε φρένο στην εκπαίδευση;

Πέρα όμως από τη γενικότερη ανάπτυξη του τουρισμού, με το κλείσιμο του τμήματος τίθενται και πολύ σημαντικά πρακτικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την τύχη των ήδη φοιτούντων: Πως και υπό ποιες συνθήκες θα καταφέρουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους; Μήπως θα εξαναγκαστούν να συνεχίσουν τη φοίτησή τους στο αντίστοιχο τμήμα κάποιας άλλης πόλης, «τινάζοντας» έτσι στον αέρα τον οικογενειακό προγραμματισμό;

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά και αμείλικτα.Καλούμε λοιπόν το υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει άμεσα στην επανεξέταση αυτής της απόφασης, δεδομένου ότι οι ανάγκες της τουριστικής βιομηχανίας στη χώρα μας επιβάλλουν όχι την επιχειρούμενη συρρίκνωση, αλλά αντίθετα, την ενίσχυση των κρατικών τουριστικών σπουδών».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης