Την τρίτη του επίσκεψη πραγματοποίησε το φροντιστήριο Ορίζοντες στο μοναδικό εργαστήριο του CERN που βρίσκεται δυτικά της Γενεύης, στα σύνορα Ελβετίας και Γαλλίας, χαρίζοντας μια εμπειρία ζωής σε μικρούς μαθητές που βρέθηκαν μπροστά στο παγκόσμιας φήμης πείραμα. Η πρώτη επίσκεψη του φροντιστηρίου έγινε το 2006, η δεύτερη το 2008 και η Τρίτη το 2014.

«Τα παιδιά έζησαν μια πραγματικά μοναδική εμπειρία που περιελάμβανε εκπαιδευτικά σεμινάρια, ξεναγήσεις στο τόπο του πειράματος και βοηθήθηκαν πολύ από την άμεση επαφή με το επιστημονικό περιβάλλον» δήλωσε στο irakliolive ο κ. Μανδαλάκης Γιώργος,ο Διευθύνων Σύμβουλος . «Αυτό που πραγματικά αξίζει να ειπωθεί είναι η τόση έντονη φιλομάθεια που έδειξαν οι μαθητές, οι πολύ εύστοχες ερωτήσεις τους προς τους επιστήμονες, και στον ξεναγό της ομάδας τον κ. Καρατζίνο Μιχάλη, αλλά και υψηλό επίπεδο γνώσεων που είχαν γύρω από το μποζόνιο του Χινγκς – το “σωματίδιο του Θεού” αλλά και για τη διαδικασία έρευνας. Αν και είχαν προετοιμαστεί για το πείραμα έδειξαν υπερβάλλοντα ζήλο σε νέες γνώσεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα παιδιά εμπέδωσαν πολύ γρήγορα τις πληροφορίες, προσαρμόστηκαν στους ξενώνες της εγκατάστασης όπου φιλοξενήθηκαν και παρόλο το νεανικό της ηλικίας τους έδειξαν ήθος, σοβαρότητα και παιδεία που εντυπωσίασαν. «Λειτούργησαν ως ομάδα και όχι ως μονάδα» συμπληρώνει ο επικεφαλής καθηγητής τους, κ. Μανδαλάκης. «Η εμπειρία μας ήταν πιο όμορφη από ότι είχα φανταστεί. Ένα μεγάλο ευχαριστώ και θερμά συγχαρητήρια αξίζουν και στις οικογένειες των μαθητών καθώς στήριξαν και εμπιστεύτηκαν την προσπάθεια μας και μέσα από τις συμπεριφορές και την παιδεία βλέπεις την οικογένεια ενός παιδιού».

Οι μαθητές που απάρτιζαν την εποικοδομητική εκδρομή ήταν από μαθητές της Α’,Β’,Γ’ Λυκείου και ένα γυμνασιόπαιδο από την Γ’ τάξη. Αν και το πείραμα θεωρείται σχετικό των θετικών επιστημών, βρίσκονταν και δύο από θεωρητική κατεύθυνση, «δεν αφήνει κανένα αδιάφορο η δημιουργία του σύμπαντος» λέει χαρακτηριστικά ο Ο Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Μανδαλάκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το φροντιστήριο Ορίζοντες είναι χορηγός της ομάδας Βόλεϊ του CERN και στηρίζει με εκπαιδευτικά προγράμματα την διάδοση γνώσεων και εμπειριών. «Μακάρι όλοι οι εκπαιδευτικοί να οργάνωναν τέτοιου είδους εκδρομές που να ανοίγουν το δρόμο στην κουλτούρα των νέων παιδιών και όχι την υποκουλτούρα» κλείνει λέγοντας ο κ. Μανδαλάκης.

Μαθητής από την εκδρομή διηγείται στο irakliolive: ‘Ηταν μαγευτικό! «Σαν μαθητής αλλά και σαν φοιτητής δεν θα μπορούσα να πάω στο CERN μόνος μου καθώς τα μέτρα που ισχύουν είναι πάρα πολύ αυστηρά και δεν είναι ένας χώρος αναψυχής .Το φροντιστήριο μου λοιπόν, μου έδωσε την δυνατότητα να μπορέσω να βρεθώ σε ένα τόσο μαγευτικό χώρο που λίγοι άνθρωποι στο κόσμο έχουν την ευκαιρία να βρεθούν. Επίσης είχαμε την ευκαιρία να λύσουμε πάρα πολλές απορίες σε θέματα που αφορούν τόσο τη φυσική όσο και τα πειράματα που γίνονται στο χώρο του ερευνητικού κέντρου ,οι Έλληνες καθηγητές που μας ξεναγούσαν φρόντισαν να κατανοήσουμε πλήρως όλα όσα συμβαίνουν στο κόσμο της φυσικής και κυρίως για το πως δημιουργήθηκε το σύμπαν. Την μεγαλύτερη εντύπωση μου δημιούργησε ο επιταχυντής σωματιδίων LHC όπου το μήκος φτάνει τα 27 χιλιόμετρα και είναι 100 μέτρα στο βάθος της Γής όπου μέσω αυτού του επιταχυντή ανακαλύφθηκε και το σωματίδιο Higgs γνωστό ως το σωματίδιο του Θεού. Δεν μπορούσαν να μου περάσουν απαρατήρητα τα πειράματα Atlas και Cms καθώς το τελευταίο είναι υπό την παρακολούθηση Ελλήνων ερευνητών που βρίσκονται στο CERN.»

Λίγα λόγια για το πείραμα CERN:

To CERN (πλήρης τίτλος: Organisation Européenne pour la Recherche Nucléaire «Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών»), διατηρώντας τη σύντμηση (ακρωνύμιο) της αρχικής ονομασίας του Conseil Européenne pour la Recherche Nucléaire, είναι το μεγαλύτερο σε έκταση (πειραματικό) κέντρο πυρηνικών ερευνών και ειδικότερα επί της σωματιδιακής φυσικής στον κόσμο. Βρίσκεται δυτικά της Γενεύης, στα σύνορα Ελβετίας και Γαλλίας. Ιδρύθηκε το 1954 από δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες και σήμερα αριθμεί 20 κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η οποία είναι και ιδρυτικό μέλος.

Το CERN απασχολεί σήμερα περίπου 3.000 μόνιμους εργαζόμενους, ενώ περίπου 6.500 επιστήμονες και μηχανικοί (που αντιπροσωπεύουν 500 πανεπιστήμια και 80 διαφορετικές εθνικότητες), περίπου το μισό της κοινότητας της σωματιδιακής φυσικής στον κόσμο, δουλεύουν σε πειράματα που οργανώνονται από το CERN.

Το Μποζόνιο του Χιγκς είναι ένα σωματίδιο του οποίου η ύπαρξη προβλέπεται από το καθιερωμένο μοντέλο και η αναζήτηση του είναι στις βασικές προτεραιότητες του μεγάλου επιταχυντή αδρονίων στο CERN. Το πεδίο που δημιουργεί το σωματίδιο είναι υπεύθυνο για την ύπαρξη μάζας χωρίς την οποία δεν θα υπήρχε βαρύτητα στο Σύμπαν.

Ένα σωματίδιο που συμπεριφέρεται σαν το μποζόνιο του Χιγκς, ανακαλύφθηκε από τους ερευνητές του CERN και ανακοινώθηκε στις 4 Ιουλίου του 2012. Ωστόσο διαδικασίες επαλήθευσης είναι ακόμη αναγκαίες για να διασφαλισθεί ότι πρόκειται πραγματικά για τον κρίκο που λείπει στην αλυσίδα των στοιχειωδών σωματιδίων, ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικής Έρευνας (CERN).

Το μποζόνιο του Χιγκς θεωρείται από τους φυσικούς ως το κλειδί της θεμελιώδους δομής της ύλης, το σωματίδιο που δίνει στην ύλη την μάζα της, σύμφωνα με τη θεωρία του “Καθιερωμένου Μοντέλου”.

Πηγή: http://irakliolive.gr

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης