Μαγνησία: Έφτασαν τα πρώτα ειδοποιητήρια του ΟΓΑ στους αγρότες

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2016, 05:20
Μαγνησία: Έφτασαν τα πρώτα ειδοποιητήρια του ΟΓΑ στους αγρότες
Εκατοντάδες αγρότες της Μαγνησίας παραλαμβάνουν τις τελευταίες ημέρες ειδοποιητήρια του ΟΓΑ, με τα οποία τους καλεί να καταβάλουν οφειλόμενες εισφορές ακόμη και 20ετίας, σε ποσά που φθάνουν και τις 10.000 ευρώ.

Πρόκειται για ασφαλισμένους που ξεκίνησαν από τον ΟΓΑ πριν ακόμη γίνει ταμείο κύριας ασφάλισης (δηλαδή πριν το 1998), αλλά στη συνέχεια είτε σταμάτησαν να πληρώνουν, είτε διέκοψαν την ασφάλιση και μετακινήθηκαν σε άλλο ταμείο, είτε συνέχισαν και παραμένουν ως σήμερα με το βάρος των οφειλών.

Ο ΟΓΑ εντόπισε τις περιπτώσεις αυτές και βρήκε ότι από το 1988 που λειτουργούσε ο κλάδος της πρόσθετης ασφάλισης μέχρι και σήμερα εκατοντάδες ασφαλισμένοι του (περίπου 1200 στη Μαγνησία) σταμάτησαν να πληρώνουν εισφορές και σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν καταβάλει ούτε ένα ευρώ από την ημέρα που γράφτηκαν στον Οργανισμό.

Οι «ξεχασμένοι» ασφαλισμένοι άρχισαν να λαμβάνουν από πέρυσι τα ειδοποιητήρια με το σύνολο της οφειλής, όχι όμως από το 1988 αλλά από το 1998 και μετά, που ο ΟΓΑ είναι ταμείο κύριας και υποχρεωτικής ασφάλισης.

Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου θα πρέπει είτε να πληρώσουν τις οφειλές τους ή να κάνουν αίτηση για ρύθμιση, καθώς αν δεν το πράξουν ή αν δεν αποδείξουν ότι από το 1998 και μετά δεν ήταν στον ΟΓΑ, αλλά σε άλλο φορέα, τότε θα βρεθούν προ εκπλήξεων, καθώς οι οφειλές που υπερβαίνουν τις 5.000 ευρώ, θα μεταφερθούν αυτόματα στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) και θα μπουν αυτόματα στη μαύρη λίστα των οφειλετών, που μπορεί να αντιμετωπίσουν ακόμη και κατασχέσεις.

Όσοι δηλαδή δεν ανταποκριθούν μέχρι την επόμενη Τετάρτη, κινδυνεύουν με ηλεκτρονικές κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, εφόσον έχουν οφειλές άνω των 5.000 ευρώ.

Στους οφειλέτες αρχικά αποστέλλεται η πρόσκληση για τακτοποίηση οφειλών και εφόσον δεν ανταποκριθούν, ξεκινά η διαδικασία της αναγκαστικής είσπραξης.

Όσοι δεν ανταποκριθούν στα ειδοποιητήρια, τότε οι οφειλές τους θα μεταφερθούν στη «μαύρη λίστα» του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Δεδομένου μάλιστα πως εκατοντάδες αγρότες στη Μαγνησία έχασαν τις ρυθμίσεις χρεών, ελλοχεύει ο κίνδυνος δεσμεύσεων λογαριασμών και επιδοτήσεων.

Για μικρότερα των 5000 ευρώ ποσά, την ευθύνη της είσπραξης έχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού. Παράλληλα ισχύει και η διάταξη νόμου, που δίνει το δικαίωμα του συμψηφισμού των ασφαλιστικών, αλλά και των φορολογικών εισφορών των αγροτών με επιδοτήσεις.

Με ακατάσχετο για ένα λογαριασμό ανά πιστωτικό ίδρυμα, στα επίπεδα των 1.250 ευρώ, δίνεται το δικαίωμα στον προϊστάμενο μιας τοπικής εφορίας ή του ΟΓΑ, να ενεργοποιήσει τις σχετικές διαδικασίες, παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη διάταξη, έχει ουσιαστικά καταστεί ανενεργή. Τυχόν προκαταβολές και ενδιάμεσες πληρωμές, μέσω ΕΣΠΑ για προγράμματα αλιείας και αγροτικής ανάπτυξης, δεν κατάσχονται. Όμως μπορούν να κατασχεθούν, μετά την ολοκλήρωση του όποιου έργου, οι τελικές πληρωμές.

Πάντως η διοίκηση του ΟΓΑ έδωσε προ ημερών παράταση προθεσμίας πληρωμής εισφορών και δόσεων των ρυθμίσεων.

ΠΗΓΗ: e-thessalia.gr

Διαβάστε επίσης: Έρχεται «λυπητερή» για 60.000 αγρότες

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2016, 05:20