Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Έφοδο στο εκθεσιακό χώρο Metropolitan Expo που βρίσκεται στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος) έκανε τις πρωινές ώρες του Σαββάτου το τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών και Όπλων του ΣΔΟΕ Αττικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εδώ και καιρό ήταν γνωστό ότι θα διεξάγονταν έκθεση χονδρεμπόρων στις σύγχρονες αυτές εγκαταστάσεις, ωστόσο ουδείς θα περίμενε να δει στα ράφια απομιμητικά προϊόντα γνωστών Οίκων Μόδας και διάσημων εταιρειών.

Η καταγγελία που οδήγησε το ΣΔΟΕ στην αποκάλυψη

Το πρωτοφανές αυτό συμβάν έγινε γνωστό στις Αρχές από ανώνυμη καταγγελία. Αμέσως ξεκίνησε μία -ευρείας κλίμακας- επιχείρηση στον χώρο με τα στελέχη της Δίωξης Ναρκωτικών και Όπλων του ΣΔΟΕ να διαπιστώνoυν ότι σε κάποια «περίπτερα» φιγούραραν τσάντες επώνυμων σχεδιαστών (π.χ. Michael Kors), ρολόγια, υποδήματα Nike και Adidas, όλα… μαϊμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά πληροφορίες, η «πραμάτεια» προορίζονταν για μεγάλα τουριστικά νησιά, όπως η Κρήτη, η Ζάκυνθος, η Ρόδος και η Κέρκυρα.

Να σημειωθεί ότι τα εν λόγω προϊόντα βρίσκονταν τοποθετημένα σε συγκεκριμένους χώρους και φυσικά η καταγγελία αφορούσε κάποιους θρασύτατους εμπόρους που συμμετείχαν στην εκδήλωση και είχαν εκθέσει είδη… παραεμπορίου.

Κατασχέθηκαν χιλιάδες προϊόντα

Κατά την επιχείρηση του ΣΔΟΕ κατασχέθηκαν χιλιάδες τσάντες, παπούτσια, αξεσουάρ, γυαλιά, φουλάρια αρώματα, απομιμητικά προϊόντα τα οποία και καταστράφηκαν.

Οι υπεύθυνοι δεν συνελήφθησαν, βάσει του νόμου 4155 περί εμπορίου, ωστόσο οι έρευνες της Υπηρεσίας συνεχίζονται και για άλλες υποθέσεις που σχετίζονται με το πρωτόγνωρο συμβάν (!).

Να σημειωθεί ότι λόγω σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό (επανειλημμένως έχει ζητηθεί η στελέχωση τόσο νευραλγικών υπηρεσιών, ώστε να περιοριστεί η παραοικονομία) το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών και Όπλων του ΣΔΟΕ Αττικής ζήτησε τη συνδρομή της Οικονομικής Αστυνομίας και του Τελωνείου.

Δείτε φωτογραφίες από τα είδη που κατασχέθηκαν:

Tι δηλώνουν στο zougla.gr ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ και ο Γ.Γ. του ΕΒΕΑ

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΠ και της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, μιλώντας αποκλειστικά στο zougla.gr και την Άντζελα Πεΐτση υπογράμμισε: «Το παρεμπόριο, το λαθρεμπόριο και οποιαδήποτε διακίνηση παραποιημένων προϊόντων είναι μια αιμορραγία για το υγιές εμπόριο». Και εξήγησε: «Σε αυτές τις περιπτώσεις προβλέπεται η καταστροφή αυτών των εμπορευμάτων, τα οποία πολλές φορές είναι ακατάλληλα και επικίνδυνα. Αυτή η μάστιγα κοστίζει στη χώρα μας 5,5 δις ευρώ το χρόνο».

Και με αφορμή την «παρουσία» τέτοιων προϊόντων σε επίσημες εκθέσεις στην Ελλάδα καθώς και για το αν είναι ανησυχητική η παρουσία τους, ο κ. Κορκίδης είπε χαρακτηριστικά: «Σαφέστατα. Νομίζω πως οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ είναι απαραίτητοι. Είναι ένα οργανωμένο Σώμα και ικανό να περιορίσει το φαινόμενο».

Παράλληλα, απάντησε και σε σχετική ερώτηση του zougla.gr για το αν απαιτείται και πολιτική βούληση για την πάταξη της «μάστιγας».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΕΒΕΑ, Νίκος Σοφιανός με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό δήλωσε μιλώντας αποκλειστικά στο zougla.gr: «Το παρεμπόριο καταστρέφει την πραγματική οικονομία. Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, έχει προτείνει σειρά μέτρων στις εκάστοτε κυβερνήσεις, για την καταστολή του. Τα διαφυγόντα έσοδα για το Δημόσιο από το παρεμπόριο είναι μεγαλύτερα από τον ΕΝΦΙΑ. Αυτό τα λέει όλα».

Ο κ. Σοφιανός μίλησε για τις προτάσεις που έχει καταθέσει το ΕΒΕΑ με κυριότερο και πρώτο το αυστηρότατο έλεγχο στις πύλες εισόδου της χώρας. «Χρειάζεται εξοπλισμός αλλά κυρίως απαιτείται πολιτική βούληση».

Ακούστε ολόκληρη τη δήλωσή του:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης