Μάνη: Η ζωή στον Κότρωνα μετά την καταστροφική φωτιά

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 6 Ιουλίου 2017, 14:03
Μάνη: Η ζωή στον Κότρωνα μετά την καταστροφική φωτιά
Η ζωή στον Κότρωνα της Ανατολικής Μάνης, που δοκιμάστηκε από την πρόσφατη πυρκαγιά, επανέρχεται σιγά σιγά στους κανονικούς της ρυθμούς, όπως λένε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επιχειρηματίες
και κάτοικοι, οι οποίοι πέρασαν δύσκολες ώρες, ιδιαίτερα το βράδυ της περασμένης Κυριακής.

«Το θετικό είναι πως όλοι οι κάτοικοι είναι καλά» τονίζει η Μαίρη Παναγάκου, η οποία διατηρεί ξενοδοχείο και καταστήματα εστίασης στην περιοχή. «Ο κεντρικός Κότρωνας παρέμεινε καταπράσινος, γιατί εμείς που δραστηριοποιούμαστε και κατοικούμε στην παραλία καταφέραμε με δικά μας μέσα και σώσαμε τα πάντα» συνεχίζει και προσθέτει: «Όμως, κάηκαν περιφερειακά, 10 σπίτια, πάνω από 10.000 ελαιόδεντρα και όλες οι ζωοτροφές».

Αναφορικά με τα όσα βίωσαν την περασμένη Κυριακή, οπότε η φωτιά είχε φθάσει στον Κότρωνα, η Μαίρη Παναγάκου περιγράφει: «Οι κάτοικοι ήταν ανάστατοι και έτρεχαν αλλόφρονες στον μόλο για να σωθούν. Aνοίξαμε τις ομπρέλες και τους δώσαμε σεντόνια και μαξιλάρια για να κοιμηθούν».

Μάλιστα, όπως λέει χαρακτηριστικά, «επί τέσσερις ώρες καιγόταν ο τόπος και οι φλεγόμενες ελιές στο βουνό έμοιαζαν με καντήλια», ενώ υποστηρίζει ότι έγιναν αστοχίες σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης, ώστε να μην πάρει διαστάσεις η φωτιά.

Από τη μεριά της, η Πόπη Γκογκορόση, η οποία κατοικεί στον Κότρωνα, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «τώρα προσπαθούμε να μπούμε στους κανονικούς μας ρυθμούς».

Σχετικά με τα όσα έζησε το βράδυ της περασμένης Κυριακής, αναφέρει ότι «κινδυνεύσαμε από τη φωτιά, η οποία είχε φθάσει έναν δρόμο πάνω από το σπίτι μας, αλλά με τη βοήθεια των εθελοντών γλυτώσαμε».

Επίσης, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησε ο Δημήτρης Λεκκάκος, ο οποίος διατηρεί ενοικιαζόμενα διαμερίσματα στον Κότρωνα και, όπως είπε χαρακτηριστικά, «αυτό που ζήσαμε ούτε που μπορούσαμε να το φανταστούμε».

Ο κ. Λεκκάκος είπε ότι «οι τουριστικές υποδομές δεν έχουν υποστεί ζημιές» και ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα δημιουργήθηκε από τη διακοπή του ρεύματος». Επίσης, ανέφερε ότι πολλοί τουρίστες έφυγαν τρομοκρατημένοι, λόγω της φωτιάς, αλλά επέστρεψαν για να συνεχίσουν τις διακοπές τους.

«Το ζητούμενο είναι τώρα να μην υποστεί ζημιά η τουριστική κίνηση» σημείωσε και καταλήγοντας παρατήρησε: «Κοιτάζοντας το βουνό απ’ όπου πέρασε η φωτιά, κλαίει η ψυχή σου».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 6 Ιουλίου 2017, 15:17